Dobra, tak zrobię , najpierw tworzę kopia zapasowa, przed przekonwertacją na gpt.
Gdzie w mojej płycie głównej zmienia się na uefi, B450M DS3H ?
Dobra, tak zrobię , najpierw tworzę kopia zapasowa, przed przekonwertacją na gpt.
Gdzie w mojej płycie głównej zmienia się na uefi, B450M DS3H ?
Strona 27 manuala będącego pierwszym wynikiem Google po wpisaniu nazwy twojej płyty:
Sprawdziłem dysk, nie da zamienić na gpt
Bardzo szczegółowy opis.
Przez mbr2gtp /validate
Jest darmowy program do przekonwertowania z mbr do gpt?
Ile masz partycji na dysku oprócz Zastrzeżone przez system i System (C:) ?
Co tu zaszło? Dlaczego… dlaczego masz dziurę na 51 megabajtów na początku dysku? dlaczego masz ESP przed dyskiem C: ?
Nie mam pojęcia.
Pisz co mam zrobić, jutro to zrobię.
Czytaj uważnie.
Dysk w MBR moze mieć tylko cztery partycje podstawowe. .
Operacja konwersji z mbr do gpt tworzy na dysku jeszcze jedną partycję podstawową zanim operacja konwersji się dokona.
Żeby konwersja mogła zajść nie możesz mieć na dysku więcej niż trzy partycje podstawowe i żadnej logicznej. Masz cztery
Piątej partycji nie zrobisz.
Co jest na D: ? 24 GB z czego pięc zajętych.
P.S.
To dalej zero informacji.
Z tego co pamiętam to mbr2gpt ma chyba z 10 kodów błędów.
Na dysku d, są moje instalatory programów, których używam, plus miejsce na pliki z programów, jak by tak trzeba było zainstalować ponowne system na c.
To co mam zrobić?
Nie bawić się programami typu SuperMedżikGPTKonwerter tylko wyeksportować zakładki z przeglądarki, hasła, pliki instalacyjne programow na dysk USB LUB pojemny pendrive albo i jedno i drugie.
Następnie wykazać się odrobiną samodzielnego myślenia, poszukać jak przygotować pendrive z GPartedLiveCD, jak założyć tablicę partycji GPT, jak utworzyć partycjię EFI fat32 + drugą NTFS i z innego pendrive uruchomić czystą instalację Windows.
Porada dnia: możesz poćwiczyć na maszynie wirtualnej.
Poszukać chyba umiesz, czy komputer spełnia wymagania? Czy procesor jest zgodny, UEFI secure boot + TPM w BIOS?
Upewnij się, że nie ma problemu z logowaniem do konta Microsoft.
A ten program nie pomoże EaseUS Partition Master?
Nie. Zaoranie wszystkiego i utworzenie nowego układu partycji z tablicą partycji GPT wymaga uruchomienia systemu typu live, niezależnego od systemu zainstalowanego na dysku.
No to trudno, będę musiał jakoś to zrobić na czysto
Jakbym skasował partycja dysku d, a potem przez mbr2gpt /convert, to też nie będzie?
Napisałem ci jak ja bym robił, ty rób jak chcesz.
Ale mój pomysł, też pomoże?
Skasuj, ponów "validate’ i sprawdź, ale bawiłes się w aktualizacje do win 11 i czort wie jak system wygląda po niej. Najpewniej zrobić to to co radzi @marcin82. Na czysto win 11, tylko musisz pamiętać żeby sprawdzić jak było aktywowane Win 10 by potem nie mieć problemów z aktywacją. No i przed instalacją przełączyć bios z legacy na uefi.
Swoją drogą po co ci ten win 11. To przez rok, co najmniej, będzie to wersja testowa a ty „jawnym” testerem.
Dobra, do systemu mam oryginalny klucz kupiony.
Przez weekend to zrobia.
Który legacy przełączyc?