Czy dobrze złożyłem kompa?


(Mb9107) #1

Witam.

Zakupiłem kompa i jestem w trakcie składania (jest to mój pierwszy raz:) i nie wiem czy dobre wszystko złożyłem, podłączyłem itp.

Korzystałem z poradników, filmów i innych zasobów internetu.

Tak wygląda wszystko po podłączeniu:

20110628162654.jpg

Uploaded with ImageShack.us

20110628162751.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wentylator który znajduje się z tyłu podłączyłem do wtyczki na górze płyty o nazwie PWR_FAN1, a ten z przodu do CHA_FAN3...nie wiem czy to dobrze, ale nie mam innych pasujących gniazd...jak to jest?

Mam też pytanie...czy jeżeli coś źle podłączyłem a o tym nie wiem i podłącze kompa do prądu to coś się stanie?

Mój kom to:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3 390 zł

Płyta główna: AsRock 880G PRO3 /AMD 880G, DDR3 330 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 140 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 135 zł

Karta graficzna: MSI Radeon 6870 Twin Frozr II 1GB

Obudowa: Brutus 410

Zasilacz: XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU

Macie jakieś inne porady dla mnie związane z podłączeniem czy coś? Bo ja pierwszy raz składam i wszystko jest ważne.


(scripter1) #2

Poza tym że foty są do góry nogami i są mało szczegułowe to nie widzę aby coś było grubo nie tak.

Sprawdź jeszcze z instrukcją od płyty głównej czy ram wpiąłeś do odpowiednich slotów aby chodziły w dualu.

W kwestii twojego drugiego pytania: tak, zawsze jest taka możliwość że coś się stanie jak coś źle podłączysz, dlatego zawsze producenci dają instrukcje obsługi/montażu.


(Matiko2008) #3

ile dałeś za kompa i gdzie kupiłeś to jest ważne odpowiedz !


(tomson66) #4

Witaj.

A zasilacz nie jet przypadkiem odwrotnie włożony?


(Mb9107) #5

Instrukcja jest po angielsku i nie wszystko czaje w niej, niby z obrazków można coś wyczytać ale wolałem zapytać jeszcze tutaj...a te wentylatorki są dobrze podpięte?

To jaki jest komp dokładnie i ile dałem można zobaczyć i szczegółowo poczytać w moim temacie :wink:

-- Dodane 28.06.2011 (Wt) 19:57 --

Pytałem na innym forum i mi powiedzieli że zasilacz ma być wentylatorem do dołu na dole obudowy...sam się zdziwiłem ale inaczej to on nawet nie pasuje...


(tomson66) #6

Trochę bez sensu, bo wiatrak ma straty przez te otwory w obudowie. Ja składam odwrotnie.

A co gdyby nie było żądnych otworów w obudowie?

Aha napęd DVD też się lubi nieźle grzać. Jak masz możliwość to opuść go o jeden poziom.


(Longhorn2009) #7

Mogłeś sie postarać i chodź ładniejsze fotki zrobić, a nie do góry nogami. Ale ja też nie widzę błędów, zwróć jeszcze uwagę, żeby pasta na procesorze była dobrze nałożona i sam radiator, aby dobrze przylegał do IHS proca. Poza tym uporządkuj okablowanie dla lepszego obiegu powietrza i żeby nic się nie wplątało w pracujące wentylatorki. A najlepszy sprawdzian na poprawność złożenia będzie po włączeniu i teście BIOSu.

Jak jeszcze nie podłączyłeś przedniego panelu i złączy na nim, to z tym możesz mieć kłopot jedynie.


(Zajczyk95) #8

obudowa ta przecież dostosowana jest do montowania zasilacza u dołu a więc nie widzę tutaj żadnego problemu.


(Mb9107) #9

Ok, czyli zasilacz dobrze. Wiatraki też ok tak? dobre gniazda? Zdjęcia robione telefonem bo nie mam przy sobie nic a że do góry nogami to dlatego że robione bokiem telefonu.

Ale czy jak załóżmy teraz włącze i coś będzie nie tak to nic się nie stanie?


(Diedripper) #10

Albo nie odpali, albo się spali. Wersja I jest bardziej prawdopodobna.


(tomson66) #11

Jak nie włączysz to się nie przekonasz. Śmiało.

Pamiętaj o ustawieniu Biosu.


(Longhorn2009) #12

Wiatraczki są ok, ale to i tak nie jest istotne.


(Mb9107) #13

I od zasilacza zostało jeszcze trochę kabli których nie mam gdzie po prostu już podłączyć do je spiąłem i schowałem w tym schowku w obudowie.

Weź nawet nie zartuj z tym spaleniem...


(tomson66) #14

Dla pewności pozalepiaj wolne końcówki kabli taśmą izolacyjną.


(Longhorn2009) #15

Bez potrzeby. Tego typu wtyczki http://obrazki.elektroda.net/45_1233865797.jpg nie spowodują zwarcia, a luźnych przewodów wychodzących od zasilacza ATX nie ma.


(Mb9107) #16

jeszcze raz przestudiuje instrukcję dla pewności, posprawdzam i chyba włączę...ale stracha mam niesamowitego...


(Jaromir Zurawski) #17

Trochę małe to chłodzenie jak na tego Phenoma. Jaki masz temperatury?


(Mb9107) #18

chlopie, ja dopiero co to kupilem, jeszcze nie wlaczylem bo nie wie czy dobrze popodlaczalem i mam pietra, ze cos popsuje :wink:


(Jaromir Zurawski) #19

Nie popsujesz, nie bój się. Najwyżej się nie włączy.


(Psembol) #20

Nie masz jakiegos kolegi żeby Ci to posprawdzał :stuck_out_tongue: Bo na forum nikt Ci nie da gwaracji że coś ci się z tym nie stanie !!