To wrzuć screen z tej instalacji Nvidii w WU.
Naprawdę nie mam pojęcia na jak przedpotopowym komputerze trzeba pracować żeby odczuć wzrost wydajności poprzez kompaktowanie rejestru. Takie rzeczy to ja pamiętam za czasów jednordzeniowych pentiumów i innych celeronów.
Pisałem, że w czasach XP z HDD.
Nie posiadam bo już usunąłem za pomocą CC, wyczyściłem wszystko co było z tym związane.
Tutaj się zgodzę. W tamtych czasach też używałem różnych oczyszczaczy rejestru. Jednak dziś nie ma to już absolutnie najmniejszego sensu.
Kompaktowanie Rejestru oznacza usuwanie zbędnych wpisów. Żeby w nim cos usunąć, trzeba wiedzieć co. Zostawianie tego zewnętrznym programom w wierze że nie popełnią błędu, one sie przecież nie mylą, je sam Bóg napisał w przeciwieństwie do Windowsa, to wołanie o problemy.
Też nie. Kompaktowanie to usuwanie pustych przestrzeni po już usuniętych wcześniej wpisach. W czasach HDD miało sens, bo plik rejestru miał np. 3 MB zamiast 4 MB, a był ładowany do pamięci. Teraz jak ma się SSD i np. 8 GB RAM, nie ma to sensu, bo różnica żadna.
20H2 zainstalowany na 73 komputerach w firmie. Działa na każdym idealnie, konfiguracje sprzętowe bardzo różne. Najstarsze komputery mają 7 lat, najmłodsze 2 miesiące.
To samo się tyczy komputerów w domu. Żadnych problemów, żadnych BSOD-ów, nic.
Ogólnie od czasu gdy używam w domu W10 oraz w firmie nie mieliśmy problemów, które były opisywane m.in., na tym portalu. Jesli wystepowały BSOD-y to tylko z powodów sprzętowych.
Zaznaczam, że W10 są nie grzebane, żadne CCleanery i temu podobne Jedynym programem, który jest używany do usuwania „śmieci” po aplikacjach to Revo Uninstaller.
Do konserwacji W10 używane są tylko aplikacje i funkcje dołączone do W10 i to w zupełności wystarczy.
Pokaz mi te puste przestrzenie np. w pliku SAM albo DEFAULT. Mogą być co najwyżej puste wpisy. Wiesz co to oznacza? Że jest klucz oraz wartość, tylko że na dysku nie ma już np. aplikacji do której ta wartość i klucz się odnosi.
Kompaktowanie zaś to defragmentacja. Jak plik SAM (ok 128 KB) jest rozrzucony na dysku to się go przepisuje na sąsiednie sektory by głowica nie skakała jak głupia. Tylko ze o to teraz dba system. Jest w nim coś co się nazywa Konserwacja.
I żeby było śmieszniej to do Ram w trakcie bootowania systemu zostają zapisane potrzebne pliki składające sie na rejestr i tam są. Nie ma potrzeby ich wielokrotnego pobierania i zapisywania zmian na dysku w trakcie pracy systemu. A w czasach SSD nie ma już co defragmentować. Leci tylko trim.To nie rok 2008
Jak macie potrzebę dyskusji na inne tematy to proponuje założyć osobny wątek, bo ten ma tytuł “Czy instalować aktualizację 20H2?”. Robicie syf autorowi tego tematu.
O tego momentu autor zmienił temat postu na “Czyszczenie i optymalizacja”
Również nie zgadzam się z tym upomnieniem @LORDEK.Autor sam zaczął dyskutować na ten temat tworząc offtopa i nie zgłaszał że mu to przeszkadza.
Sam autor się do moderacji zgłosił, że jest tu bałagan więc najwidoczniej uznał, że trochę tu się źle dzieje.
No to ma autor problem. Bo sam offtopa rozpoczął.
Po czym widzę, że chciał końca tej dyskusji, a Wy dalej brnęliście.
Zapraszam do innego wątku.
Nie mam problemu, po prostu non stop były pytania po co używam CC. I dlatego odpowiedziałem. Ja już swoje wiem. Koniec!
Prośba do modów: Usunąć moje konto!
Masz w ustawieniach na portalu:
Usunięcie konta
W celu usunięcia konta, należy odwiedzić podstronę […]
i potwierdzić chęc usunięcia profilu.
Niby nie wolno dawać bezpośrednio linka do usuwania, bo ktoś potem post wywala z wątku.