Czy jest możliwość całkowitego ukrycia folderu Windows i Program Files w Windows 7?.
Myślę tu nie o ukryciu w/w folderów poprzez PPM > Właściwości > Ogólne (Karta) > Ukryty, a ukryciu w takowy sposób żeby nie było do tych folderów dostępu, a system był uruchamiany standardowo.
Można coś zepsuć w systemie,to są główne katalogi z zainstalowanymi programami.Mogłbyś zmienić ikony,ale zmiana nazw zepsuje ścieżki w systemie.Zwłaszcza zmiany w katalogu Windows o ile ci system pozwoli mogą załatwić system.Bo system ma wszystko w katalogu C:\Windows.
Nie może nie być dostępu, ten katalog musi być do odczytu przez użytkownika, bo musi być dostępny przez jego procesy. Aplikacje korzystają z bibliotek Windows żeby działać.
Nawet zwykłe ukrycie katalogu będzie się utrzymywać aż do najbliższej aktualizacji/konserwacji
Plikiem desktop.ini można spolszczyć nazwę, przecież mamy „pliki programów (x86)”, no chyba że użytkownik ograniczony lubi sięgać po TotalCommander (wtedy ShellClassInfo może zostać zignorowane).
Prawa do widoczności czy odczytu, to nie, to oczywiste, ale prawa do modyfikacji już tak.
Innymi słowy - foldery będą widoczne, ale użytkownik nic nie będzie mógł zmienić w tych folderach, czy cokolwiek zainstalować. To można zrobić.
Kolega @aesereht pytał po co mi to… przyznam że dla własnej wiedzy z racji że miałem okazję mieć laptopa, który właśnie miał ukryty folder Windows i Program Files. A rzuciło mi się to w oczy jak wszedłem na dysk C że nie ma tych że folderów, a system właśnie Windows 7 uruchamiał się bez problemu.
Ale jak piszecie że nie ma takowej możliwości żeby ukryć folder Windows i Program Files to musiało by być zastosowane inne rozwiązanie skoro te foldery muszą być widoczne do poprawnego funkcjonowania systemu.
Wystarczy zaznaczyć, aby folder Windows był ukryty, a w opcjach eksploratora plików zaznaczyć, aby nie pokazywał ukrytych plików, folderów, ani dysków.
@Radek68 owszem można ukryć folder poprzez Ukryj we właściwościach folderu Windows czy Program Files, ale pojawia się pytanie czy jak się ukryje tak foldery to czy po ponownym uruchomieniu / włączeniu system uruchomi się?.
Tak (bo tylko ukrywasz je a nie odmawiasz dostępu).
Są przecież domyślnie ukryte w systemie na przykład Programm Data, jak ustawisz „pokaż ukryte pliki i foldery” dopiero się pokazują.
Wrócę do tematu… to mogę ukryć dowolny plik, folder (poprzez PPM > Właściwości > Ukryty) w folderze Windows czy Program Files i mimo że będzie plik czy folder ukryty system uruchomi się?.