Szanowna Redakcjo!
Piszę tą wiadomość ze smutkiem i niepokojem, Jeden z największych portali z oprogramowaniem w Polsce, który swoją popularność zawdzięcza użytkownikom zachowuje się nie w porządku w stosunku do użytkowników.
Dobreprogramy.pl kiedyś było tak kolorowo i słonecznie, a teraz…
Wprowadzono asystent pobierania i się szumu narobiło i był on jak najbardziej uzasadniony, fakt nie wszystkie słowa i posty były do końca przemyślane i dyskusja nie trzymała się kupy. Zawiedli użytkownicy i redakcja. Ja się bije w pierś, moja wina, moja wina. Ale trzeba powiedzieć, że chęć dyskusji cały czas była, ale tylko ze strony użytkowników.
Więc pragnę wystosować takie skromne pytanie do redakcji: Czy rozważają Państwo jakąś dyskusję na tema t Waszego asystenta? Czy z Waszej strony temat zamknięty?
Pytam albowiem obecny stan rzeczy wprowadza mnie w niepokój i czuje się totalnie zignorowany, a brak troski o użytkowników w Waszym przypadku nie wypada.
Aby uczynić moją wiadomość bardziej merytoryczną pozwolę sobie przekleić(i przy okazji go lekko podszlifować) jeden ze swoich postów z innego tematy na temat asystenta.
Delta toolbar to zbędny pasek wątpliwej reputacji zaśmiecający przeglądarki, w niczym nie ułatwia , przeszkadza i może powodować problemy, ciężko się tego pozbyć i zwykły użytkownik będzie miał problem żeby wrócić do google.
Zwykły użytkownik nie ma konta na dobrych programach i nie ma pojęcia, że jak się zaloguje to czegoś uniknie.
Zwykły użytkownik najpierw widzi przycisk pobierz i to w niego klika, bo po co mu jakieś tam linki bezpośrednie.
Zwykłemu użytkownikowi nic nie mówi informacja:
"Instalacja przebiega z użyciem asystenta pobierania plików, który może proponować również oferty sponsorowane. Jeśli chcesz, możesz też skorzystać z linków bezpośrednich."
*Aktualnie jakoś niedowidzę nawet tej informacji
Mówienie, że delta jest nieszkodliwa, jest popularnym paskiem narzędzi i inne pozytywne rzeczy to zwykłe kłamstwo…
On ma ciągle przed oczami wielkie zielone pobierz.
Zwykły użytkownik korzysta z szybkiej instalacji.
I jeśli zwykły użytkownik widzi i czyta, że Delta to populary i darmowy pasek narzędzi przeznaczony do szybszego i prostszego przeglądania i wyszukiwania w internecie to myśli, że to dobrze i wszystko fajnie bo w końcu pobiera jakiś program z bezpiecznego portalu. Niestety taki jest przeciętny laik.
Co Wy na to?
Czy nie można tak zrobić, żeby instalacja delty była domyślnie odznaczona?
Albo
Czy nie można zrobić tak aby przycisk pobierz i przyciski do bezpośredniego pobierania były tej samej wielkości i przy przycisku do pobierania menedżera umieścić info, że zawiera delte?
Albo
Dać informacje dla nie zalogowanych użytkowników, że bez rejestracji w menedżerze pobierania jest pasek(zanim w ogóle zaczną go pobierać), a jak go nie chcą to mogę się zarejestrować.
Albo
Czy przy tych obrazkach kiedy zacznie się pobieranie dać informacje o tym, że możemy zdecydować czy chcemy delte czy też nie.
albo
Jakaś informacja(link czy coś)podczas działania menedżera(w sensie, że w menedżerze - tak było z reklamą LTE), umożliwiający pobranie paska narzędzi.
Albo
Cokolwiek aby uświadomić użytkownika co właśnie robi, jakieś większe przyciski w menedżerze, cokolwiek aby pobieranie z menedżerem było mniej sugestywne.
Ja jestem wstanie zrozumieć kwestie finansowe, ale są granicę, jest wstanie zaakceptować każdą reklamę w innej formie, tylko, żeby tego przydatnego paska nie wciskać biednym ludziom. Jestem gotowy zrezygnować z ADB na pewnych stronach byle by przyczynić się do zniwelowania udziału zbędników.
W czasach kiedy wszystkie portale wciskają w swoje instalatory co się da, DB mogłyby pójść w drugą stronę, coś w stylu: “Chodźcie do Nas, u nas jest czysto, nic złego się Wam nie zainstaluje”.
Pozdrawiam i liczę na zainteresowanie.