Z JRE na Linuksie kłopoty były chyba od zawsze. To znaczy teoretycznie była, ale w praktyce trzeba było rozgryzać jak ją zainstalować i by działała z tą, czy inną przrglądarką.
Taką sytuację pamiętam sprzed 2 lat. Teraz jednak Java jest od dłuższego czasu otwarta i dodawana do dystrybucji już na płytę instalacyjną, więc nie powinno być problemu. Ściągnąłem sobie zatem nowe wydanie PC Linux OS, bo ten system ma opinię wyjątkowo dopieszczopnego, na którym “wszystko działa”. System wizualnie prezentuje się dobrze. Java na płytce Live jest, więc wchodzę na pierwszą lepszą stronę wymagającą JRE i co widzę? Java nie działa. To samo druga strona i kolejne…
Czy mógłby mi ktoś podać nazwę systemu, w którym Java działa naprawdę? Nie pytam o to, w którym jest, ale o to w którym działa i to od razu - na płytce Live CD, bez żadnych kombinacji, tak jak działa choćby Firefox. Chodzi mi o coś, co ktoś przeterstował. Po prostu nie chcę ściągać kolejnego obrazu, marnować płytki, żeby przekonać się, że w tej kwestii nadal bez zmian …
Pozdrawiam