Czy mam za wysokie temperatury? Jak sprawdzić?

Witam, Dzień-Dobry

Praca Komputer Dokładniej Procesora/Wentylatora

1.Czyściłem wczoraj Komputer i też Wentylator i Radiator bo praktycznie nie było ich widać tak komputer z zaniedbania był zakurzony i tutaj bym miał małe 2 pod pytania na ten punkt więc;

Wentylator - 1A02C3W00
Procesor - AMD Athlon™ X4 860K Quad Core Processor (4 CPUs), - 3.7GHz Kaveri 28nm Technology
Karta Graficzna - NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (MSI) 2GB

Ogólnie Wentylator głośnie pracuje i głośno pracował przed czyszczeniem ogólnie komputer mam 2 lata w bardziej wymagające gry albo po prostu na większych detalach i nie wiem czy czego bym nie zrobił to taki procesor jest po prostu głośny czy da coś się z tym zrobić np wymiana wentylatora albo dołożenie jeszcze kolejnego do komputera bo mam na procesorze jeden i karta graficzna ma swoje i nie wiem czy nie zainwestować jeszcze w jakiś żeby styłu zamontować obudowy?

1. Czy w takim przypadku należy kupić i nałożyć nową pastę?

1 polubienie

Akurat wentylator idzie zmienić na cichy, 2000 obrotów, tani, zdaje się 50 x 70 x 70?

Można zmieniać na nowy - nie opłaca się kombinowanie ze starym.

Najgłośniejszy jest w komputerze wentylator zasilacza. Można też wymienić na cichy i podpiąć do płyty. W spedfan nawet ustawiać obroty.

Po zdjęciu radiatora z procesora trzeba nakładać świeżą pastę.

Bogdan_G

*Szczerze nie wiem jak dokładnie sprawdza się wymiary wysokośc jak i szerokość samego wentylatora to 70 mm średnica 90mm grubość wentylatora z radiatorem 50.
Czyli tą Aukcję co podałeś to by pasował? I on lepiej powinien się sprawować? Jak byłoby jeszcze jakieś ciut droższe ale lepsze to mogło by być, chyba że już wymiary nie pasują.
Nie opłaca się dokupowywać wentylatora żeby oddzielnie na tył obudowy dać? Chyba że nie ma takiej potrzeby
Akurat słyszę z bliska że głośny się robi przy tym procku a na zasilaczu ledwo słyszę, speedfanem próbowałem zmniejszać ale za to zaraz większe temperatury i przy tym potrafi karta sieciowa zaintegrowana rozłączać internet.

ADR1991

Już gdzieś się za późno doczytałem właśnie że po takich czynnościach trzeba chociaż to tak wygląda jak kamień już się kruszy nie wiem czy tak powinno być i nie było oporu czy coś przy zdejmowaniu

Czy mógłbyś ale moglibyście polecić jakaś konkretną pastę? Chyba że jak będę wentylator kupował jak zostanę dobrze doradzony tutaj oni dołączają do aukcji.

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedzi. Dziękuję za chęci pomocy.

Zdaje się, że strzeliłem kulą w płot, bo potrzebowałbyś wentylatora 70 x 70 4 pin, a podany ma 3 pin.
Trzeba by rozglądnąć się za innym chłodzeniem, albo sprawdzić, czy nie uda się przesmarować ośki wentylatora - olejem wazelinowym jak do maszyny do szycia.

Tak mój obecny jest 4 pinowy. Mógłbyś/Moglibyście polecić jakąś pastę ewentualnie wentylator jakby komuś chciało się szukać pomóc. Będę wdzięczny za kontynuowanie pomocy!.

Z racji, że nie masz mocnego procesora to to chłodzenie wystarczy:

W zestawie masz pastę termoprzewodzącą.

W innym temacie pytałeś o modernizację. Jeżeli nawet wymienisz całą platformę to tego chłodzenia dalej będziesz mógł używać

Lordek,

Dam rady takiego zamontować o takich pomiarach? Szczerze słabo się znam i trzeba wkoncu się nauczyć

Witam.

Zapytam was inaczej na spokojnie i od początku żeby nie zakładać nowego tematu, bo może problem nie tkwi w 100% o ten wentylator czy procesor(Ale i pastę tak kupie i nałoże na nowo na nim), ale jakby co malutko się znam nadal i proszę o wyrozumiałość bo może i zasilacz mi tak wyje więc;

Procesor - AMD Athlon™ X4 860K Quad Core Processor (4 CPUs), - 3.7GHz Kaveri 28nm Technology
Karta Graficzna - NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (MSI) 2GB
Wentylator - 1A02C3W00
Zasilacz - ATX-650UB (AC 230V)

Jak i w czym podać wam temperatury podzespołów komputera w stanie spoczynku i w stanie stresu, jakiś konkretny program czy coś. A potem byście sami wiedzieli czy takie temperatury mają być czy poprostu jakiś typ podzespołu standardowo tak pracuje.

Byłbym wdzięczny za chęci pomocy.

PS: Ciężko mi odróżnić czy to wentylator od procesora jest głośny czy Zasilacz jak bardziej się przyłożyć i to sprawdzić?