Mój kolega kupił sobie do roweru takie diody. Jego zdaniem można jeździć po ulicy z załączonymi, a moim zdaniem nie. Nie wiecie jak to jest ?? Można mieć diody załączone podczas jazdy na ulicy czy nie można ?? Policja może za to dać mandat albo coś ??
wiem że to forum komputerowe ale dział na luzie i licze na to że ktoś będzie znał odpowiedź
Aha, proszę o odpisywanie osób, które są tego pewne że np. można albo nie można.
Nawet jeżeli nie można to pewnie w razie zatrzymania policjanci kazali by wyłączyć te “neony” Ewentualnie szarpnęli by za kable, żebyś łatwo nie włączył :D.
Tak to może samochody na jezdni też powinny jeździć bez świateł też rażą po oczach jak w katodach rower i co poprawia widoczność dla ciebie najlepiej bez świateł o wiele mocniej świecą twoje światła w samochodzie niż jakieś diody i też mnie oślepia ?
Moje podejście jest jak najbardziej prawidłowe, neony nie należą do obowiązkowego wyposażenia i być może poprawiają widoczność, ale przy okazji utrudniają życie innym uczestnikom ruchu oślepiając ich.
Ta metoda to raczej nikogo nie oślepi, bo nie świeci w kierowcę, a odbija dosyć rozproszone światło od felgi - no ale rzeczywiście może zbytnio zwracać uwagę kierowców i ich dezorientować.
A tak na marginesie - wie ktoś jakie to diody zostały użyte ? Przecież klasyczna dioda nie wytrzyma podłączenia 9V baterii.