Czy można kupić nowego laptopa bez dysku?

Jak nie masz nic konkretnego w temacie to milcz. Twoja opinia nie jest nikomu potrzebna

W mojej głowie powinno wszystko chodzić tak samo po zainstalowaniu już jakby to było na dysku stacjonarnym. Ale może mam zbyt optymistyczne nastawienie teraz i będą jakieś problemy :smiley: liczę na to że nie i cała praca na dysku pod USB będzie jak na dysku na sztywno podłączonym do komputera.

No ja bym się chętnie dowiedział konkretnie jak jest, bo napisałeś tak troche “strzeż się, ale jeszcze Ci nie powiem czego - w przyszłości Cie oświece jak zasłużysz i poprosisz” :smiley:

Także daj znać jak to widzisz bo jak widzisz ciekawy jestem czy się mylę :wink:

To jest obojętne co zainstalujesz. Chodzi o to ze pendrive nie ma takiej elektroniki jak SSD pozwalającej na bezpieczna pracę. Nie do tego służy.
Powodzenia.

To typowe dla wiktorka. Jak zaczniesz pisać coś nie po jego myśli, to spodziewaj się, że zacznie używać języka rodem z rynsztoka. Ot takie wychowanie wyniósł z domu.

Na Linuksie tak właśnie będzie. Najwyżej będziesz musiał zmienić sterownik od grafiki, gdyby przyszło Ci do głowy podłączyć dysk pod inny komputer.

1 polubienie

Nic takiego nie napisałem. Napisałem tylko ze jest róznica między zwykła instalacja a ta na usb i podałem ci linki.

Panowie nie kłócimy się. To nikomu nie służy. Będę próbował w przyszłości Windowsa i dysku SSD z taką kieszenią USB i zobaczymy co z tego wyjdzie :slight_smile: zapewne tu powróce z jakimiś problemamy, choć życzcie żeby było gładko. Pozdrawiam

"strzeż się, ale jeszcze Ci nie powiem czego - w przyszłości Cie oświece jak zasłużysz i poprosisz”
Gdzie coś takiego napisałem, proszę wskazać mój post z tym zdaniem.To po pierwsze, po drugie nie jestem dla ciebie żadnym wiktorkiem.

"“strzeż się, ale jeszcze Ci nie powiem czego - w przyszłości Cie oświece jak zasłużysz i poprosisz”
Pokaz mi post w którym tak napisałem do ciebie ponieważ niejaki gnom1 insynuuje że tak napisałem, powołując się na ciebie i pisze oszczerczy wobec mnie post.

Jaki jest powód tego pendrive?

To dla mnie tak zabrzmiało, ale wiesz ja to napisałem tak na luzie, więc nie róbmy z tego afery :wink: wszystko z uśmiechem na ustach, przynajmniej z mojej strony :slight_smile:

To nie ja robię aferę tylko niejaki gnom1
"

strzeż się, ale jeszcze Ci nie powiem czego - w przyszłości Cie oświece jak zasłużysz i poprosisz”

To typowe dla wiktorka. Jak zaczniesz pisać coś nie po jego myśli, to spodziewaj się, że zacznie używać języka rodem z rynsztoka. Ot takie wychowanie wyniósł z domu. "

Nie bardzo rozumiem jak można inaczej zrozumieć poniższy tekst.

“Mam nadzieje ze wiesz iż instalowanie systemu na usb to nie to samo co na dysku wbudowanym.”

Instalacja Windowsa z płyty na zewnętrzny dysk usb się nie powiedzie. Musisz mieć zainstalowany system na laptopie by przejść procedure instalacji na zewnętrznym dysku.
Na Ubuntu to jest mozliwe ale to bedzie takie LiveCD ale na szybszym nośniku no i kupując laptopa musisz sprawdzić czy Ubuntu obsługuje ten konkretny sprzęt. Jesli to jakaś nowa wersja laptopa a tym bardziej z grafiką intela to linuks może nie mieć sterowników do tego sprzętu. Ja juz to kiedyś przerabiałem.
Gdzies na stronie Ubuntu jest nawet lista producentów a w niej specyfikacje sprzętu który obsługuje. Musisz sam poszukać.

Skoro zbierasz się do tego rodzaju instalacji to byłem przekonany ze to wiesz.

Nie tylko na Ubuntu i nie jako liveCD a normalny system na normalnym dysku. Jeśli twoja wiedza ogranicza się do złych doświadczeń z upośledzonych okienek które robią komplikacje na każdym kroku jeśli chcesz zrobić coś poza schematem, lub z artykułów przeczytanych w internecie to nie bierz udziału w dyskusji bo z twoich argumentów ewidentnie można wywnioskować brak wiedzy, o doświadczeniu przy takich rozwiązaniach (system na usb) nie wspominając.

1 polubienie

Gdybyś poza ideolowalnięciem łaskawie przeczytał o czym tu piszemy to może zauwazył byś ze o instalacji nie na zwykłym dysku a na USB.
Unbuntu podałem jako przykład, trudno mi dociekać jak to jest na pozostałych ponad 500-set dystrybucjach.
O schematach mi nie pisz ponieważ jesteś jego typowym przykładem.
Takie teksty wstawiaj na jakimś ogólnym dziale gdzie wszyscy sobie gardła przegryzacie.
Tu ktoś prosi o poradę więc albo mu jej udziel albo się nie wtrącaj.

To jak jest podłączony, nie ma znaczenia. Przynajmniej dla Linuksa.

Jest tak samo. Zainstalowany system działa normalnie, nie jako live. Ale żeby to wiedzieć, trzeba używać. A nie tylko zainstalować w VirtualBoksie.

Oświeć mnie czym różni się dysk SSD od dysku USB, pendrive czy o zgrozo karcie SD? Jeśli chodzi instalacje systemu Bo i na karcie pamięci zainstalujesz linuksa bez żadnych problemów.

Wolę nie udzielać żadnej porady niż dawać je na siłę i w dodatku wprowadzać ludzi w błąd.

1. Żywotnością
  2. Możliwoscią bootowania :slight_smile:
    To drugie przerabiałem, karta SD przez przejściówkę w adapterze nie ruszała, ale na przejściówce na USB był boot :wink:

SSD jest dyskiem wewnętrznym podłaczonym troche inaczej niż pendrive,
Gdybyś nie był ideolo przeczytałbyś o czym tu mowa. Od poczatku.
O zainstalowaniu systemu operacyjnego na dysku zewnętrznym poprzez usb.
A takze o wyborze czy lepiej SSD wsadzony do obudowy zewnętrznej czy pendrive.
Nie leń się. Zacznij od pierwszego postu autora a mnie dyrdymałami głowy nie zawracaj.

Prawda. Tylko nadal nie rozumiem jaki ma to związek z możliwością instalacji systemu na pendrive czy jego późniejszym działaniem?

O tuż żaden, oba nośniki da się partycjonować, używać do rozruchu (bootowania) i na obu bez żadnego problemu zainstalujesz linuksa bezpośrednio z instalatora GUI.

Żywotność oraz czy płyta główna/bios pozwala na rozruch po usb nie ma związku z tym czy możesz czy nie zainstalować system na takim nośniku.

ps. śledzę temat od samego początku i wiem o czym jest dyskusja. Mi tylko chodzi o ukrócenie szerzenie herezji kolejnego internetowego “magika” bo później tworzą się różne zabobony które ciągną się po internecie jak smród po gaciach.

1 polubienie

Złóz sobie komputer nie wpinając dysku w płytę a lecz przez usb, czy adapter usb.
Po prostu przez port USB.
Są takie komputery ?
Zrób sobie eksperyment. Odepnij dysk z płyty i podłącz jakiś inny dysk przez port usb.
Spróbuj zainstalować system. Byle jaki.
Zainstalować a nie skopiowac livecd na cos szybszego
Tu nie chodzi o to co z pamięcią zewnętrzną mozesz zrobić lecz czy na niej jestes w stanie zainstalować system operacyjny.
LiveCD to nie instalacja a jedynie "popatrz jak to działa"https://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_systemu_na_nośniku_USB