Oczywiście chodzi o to
Czy można ją obciąć aby były tylko 2 złącza, czyli do płyty i na dysk, a 3 złącze obciąć?
Oczywiście chodzi o to
Czy można ją obciąć aby były tylko 2 złącza, czyli do płyty i na dysk, a 3 złącze obciąć?
Można. W sprzedaży i w gotowych komputerach się trafiają taśmy z tylko 2 złączami. Po obcięciu sprawdź czy nie ma zwarć między żyłami.
przyznam, że się nad tym nie zastanawiałem głębiej i na “chłopski rozum” powinno to działać.
ale te końcówki nie bez przyczyny są kolorowe - czy-jakas-roznica-jak-jest-podlaczona-tasma-ide-t438504.html
Można ciąć bez problemu.
Sam w zamierzchłych czasach wielokrotnie zaciskałem 2 lub 3 złącza na taśmach 40 i 80 żyłowych.
niebieska pod płytę, a biała i czarna to już bez różnicy bo dysk na jednej i drugiej chodził tak samo
Właśnie, że jest różnica. W przypadku podłączenia dwóch dysków, zasada mówi, że na końcu taśmy podpinamy dysk pracujący w trybie MASTER, a na złączu bliżej płyty głównej dysk pracujący jako SLAVE. Pod jeden dysk można śmiało ciąć.
Ale po co ciąć? Zawsze możesz go “poskładać” i wszystko się mieści.
Jak Ci zachce się jeszcze w przyszłości podłączyć drugi dysk ATA jako SLAVE, to taśmy nie skleisz.
Jak pewien krawiec: “Ciął, ciął, ciął i ciągle było za krótkie!”
DeePdIVEr ,
Dyski ATA to zabytek, mam 1 taki jako dodatkowy, a w przyszłości jak kupować kolejne to SATA lub SSD
Obciąć to trzeba bo długie, szerokie i mi zaśmieca i blokuje przepływ powietrza
Dyzio23 , Wiem o czym mówisz ale w przypadku 1 dysku różnicy nie ma