witam
wiem że to odgrzewany kotlet
ale proszę o odp. w miarę możliwości
czy naklejka na obudowie z kluczem to gwarancja licencji czy jeszcze nie ??
pozdro
witam
wiem że to odgrzewany kotlet
ale proszę o odp. w miarę możliwości
czy naklejka na obudowie z kluczem to gwarancja licencji czy jeszcze nie ??
pozdro
Gwarancja licencji? Do spełnienia warunków legalności windowsa potrzeba spełnić min. 3 warunki np. naklejka, płyta z hologramem i paragon. Tak mnie uczyli.
2 z 3
Dokładnie, bo skąd weźmiesz płytę z systemem, skoro w większości przypadków Windows jest preinstalowany i producenci nie dołączają płyt z systemem. Poza tym na forum jakiś czas temu był wątek na ten temat.
Czyli mam racje ze sama naklejka to po prostu sciema . dzięki
Naklejka to potwierdzenie, że posiadasz licencję, jednak wymaga się posiadania dowodu jej zakupu lub oryginalnego nośnika z systemem.
Czyli co jak paragon za zakup laptopa po tygodniu się wytrze albo kupię od kogoś z drugiej ręki to automatycznie mogę iść zgłośić się do prokuratury aby mnie skazali? Coraz głupsze te licencje wymyślają
Zamiast paragonu, faktura, robimy fotke COA, w rossmanie drukowanie od ręki kosztuje 99gr. I masz zabezpieczenie na 10 lat (bo tyle sądze, że wytrzyma ta fotka).
Jak kupuję sprzęt, to przeważnie biorę fakturę. Ostatnio kupowałem laptopa i nawet bez proszenia się dostałem fakturę. Paragon można zabezpieczyć tak, żeby się nie wytarł. Jak płacisz kartą, to masz zapis transakcji i zawsze możesz wydrukować potwierdzenie, a gdyby ktoś się domagał, to bank wystawi Ci potwierdzenie z podpisem i pieczątką. Nikt nie mówi, że masz iść do prokuratury sam na siebie donosić, poza tym masz nawet prawo odmówić zeznań, które mogłyby Cię pogrążyć. Tu chodzi raczej nie o same kontrole legalności oprogramowania, na które jakimś cudem musiałbyś trafić, a o pomoc ze strony Microsoftu, np. gdyby zablokowano by Ci klucz licencyjny.
To ja pozwolę sobie zacytować siebie cytującego pracownika Microsoft’u
http://forum.dobreprogramy.pl/windows-posiadanie-no%C5%9Bnika-a-licencja-t496177/