Czy płyta główna pozwoli rozwinąć skrzydła GeForce GTX 1060?

Aktualnie posiadam taki zestaw:

• Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H
  • Procesor: Intel Core i5-4440 3.10GHz
  • Pamięć RAM: 8 GB DDR3 (w dwóch kościach po 4)
  • Partycja Systemowa: Dysk SSD Now 300 Kingston
  • Karta graficzna: GeForce GTX 660
  • Zasilacz: OCZ-ZS660W-EU

Zestaw jako urządzenie do przeglądania internetu i prostych prac sprawdza się wyśmienicie, niestety klęka przy nowych tytułach gier.
Zastanawiam się czy inwestycja w GeForce GTX 1060 ma w ogóle sens (w sumie nie wiem nawet czy płyta główna ją obsłuży)? Jeśli tak to planuję wymianę również procesora (jaki polecacie?) i dołożenie kolejnych dwóch kości pamięci RAM, kolejnego dysku HDD (jako magazyn).

Będzie działać. Kup GTX 1060 6GB a nie 3GB. Rozbudowa RAM jest też sensowna.

Polecam 1060 6GB także. Póki co na ultra przy 16GB RAM jeszcze nic jej nie zadławiło w rozdzielczości FHD.
Ale nad procesorem też już warto pomyśleć, ciężko przewidzieć czy nadąży w bardziej wymagających chwilach.

@januszek @xshoon ale przecież wyżej napisałem, że zamierzam dodać dwie kości pamięci RAM tj. zwiększyć jej ilość do 16GB.
Poza tym zaznaczyłem też, chęć zmiany procesora. Jaki (w miarę w rozsądnej cenie (czy warto brać pod uwagę używany?)) nie będzie dla tej karty przysłowiowym wąskim gardłem?

Nie! Szczera i czysta prawda!

2 polubienia

Wybacz, szybko czytając źle zrozumiałem Twoje słowa. Powtórna lektura sprawiła, że wszystko stało się jasne.

Polecicie procesor?

1 polubienie

U siebie mam i5 7600k. Uczciwie działa, nie widzę problemów. Zależy w sumie też jak do tego podejdziesz, czy jesteś graficznym maniakiem i czy ważne dla Ciebie będzie rozdzielczość 4K. Uruchomiłem GTA V w 4K z grafiką ustawioną na ultra to niestety procesor nie nadążył, chociaż lag był niewielki. Przy normalnym użytkowaniu sprawuje się świetnie (norma 1080p, ultra).

Nie jestem wymagającym graczem. Priorytetem dla mnie nie są ustawienia uber, HairWorks, 4K wiem, że nigdy nie odpalę. Zależy mi na komfortowej rozgrywce w FullHD na ustawieniach wysokich (za rok dwa mogą być nawet średnie)

Przemyślę jeszcze sprawę. szczerze pisząc stówka w tą czy w tamtą przy 2500PLN za tandem procesor plus karta nie jest jakaś szczególnie istotna. Na bank będzie to jakiś Intel Core i5.

Dopóki procesor nie stanie się wąskim gardłem to IMHO nie ma sensu go wymieniać.

1 polubienie

a takie tytuły jak:
Doom, Wolfenstein II: The New Colossus, Śródziemie: Cień Wojny, Prey
będą działać płynie przy tym procesorze (ustawienia średnie)?

Zobacz: https://www.youtube.com/watch?v=tDn0Zl2lV_c

Mam rozumieć, że nie powinno być z w/w tytułami kłopotu?

Nie powinno być. Jeżeli cpu zacznie powodować kłopoty to WTEDY go wymienisz.

Nie ma tragedii z tym prockiem 1060 to max 1070 już przesada. Rozglądaj się za modelem Ichilla 1060 X3 koniecznie pamiętając o 6 GB wersji… bo ta 3 na długo niestarczy!

Procek jest git malina. Nie ma sensu go wymieniać póki co. W przyszłości możesz się szarpnąć na jakieś i7 z drugiej ręki, oczywiście bez “K” w nazwie, chyba że masz jeszcze starą wersję BIOS pozwalającą na OC.

@LORDEK @Siarczyslaw @januszek Pewnie macie rację i po zakupie karty graficznej z 6GB VRAM’u i poszerzeniu pamięci RAM do 16 będę zadowolony. Jak pisałem wyżej bardziej zależy mi na stabilnej i komfortowej grze niż na najwyższych ustawieniach.
Na obecnym sprzęcie przy ustawieniach średnich dość przyjemnie gra mi się w Wiedźmina 3 - Dziki Gon, Dishonored 2, Rise of the Tomb Raider, Śródziemie: Cień Mordoru czy Wolfenstein: The New Order
(co prawda w dwóch pierwszych tytułach jeśli się przyjrzeć widać dorysowywanie w locie elementów otoczenie dalszego planu (z lepszą kartą problem powinien zniknąć), ale nie zauważam sparków płynności nawet gdy akcja się zagęszcza)
Niestety wyszły takie tytuły jak Śródziemie: Cień Wojny, Prey czy Wolfenstein II: The New Colossus, które nokautują moją jednostkę, a zagrać bym chciał…
comment_AezrGJAkSc5gdWTvAXT0ZdQ4ARrxaghM
@LORDEK nigdy nie podkręcałem i raczej nigdy nie będę kręcił procesora, także tych z “K” na końcu nie biorę pod uwagę.

Jejku… Sprawa jest prosta jak budowa nunczako :slight_smile: NAJPIERW wymieniasz kartę grafiki (na GTX1060 6GB) i patrzysz jak działają takie tytuły jak Śródziemne: Cień Wojny, Prey czy Wolfenstein II: The New Colossus. Jeżeli procesor będzie wąskim gardłem (mimo, że nie powinien) to WTEDY wymieniasz go na mocniejszy.

januszek Zespół Antykonfliktowy (Uczestnik HotZlotu)

…i jak się tu z Panem kłócić czy nie zgodzić.

Hmm, może Pan powiedzieć, że EVGA nie robi najlepszych jakościowo kart graficznych - wtedy wejdę w tryb kłótni bo robi :))))

Mam rozumieć, że polecasz mi np. tą kartę:

…jeśli nie to, którą? Wyżej polecano mi…

…w czym EVGA góruje? W sumie EVGA bardziej “kieszonkowa” jeśli to nie ma wpływu na kulturę pracy czy chłodzenie to jest to duży plus (jak już tak o konkretnych modelach piszemy to czy obudowa Zalman Z5 Cool Innovations pomieści tą dłuższą kartę w ogóle?)