Czy portal dobreprogramy,pl to macka majkrosoftu?

Niektórzy to mają problemy :mrgreen:

Niestety zawsze sie znajdzie ktoś, kto zapyta o motywy

publikacji newsów.

Zaś dorabianie do tego teorii jest tylko dorabianiem.

@asteriks

ta sprawa nie jest dla mnie problemem, a tym bardziej nie mam zamiaru sprawiać jakiekolwiek problemy komukolwiek na tym forum. Chciałem tylko zwrócić uwagę na nie dokońca jasne(przynajmniej dla mnie) wrażenie, jakie można odnieść przeglądając informacje zawarte na portalu, które mogłyby świadczyć jakoby portal ten faworyzował firmę z Redmond. Zostało to odebrane z wielkim oburzeniem, wręcz odpowiedzi były lekceważące, żeby nie powiedzieć urągające. Ale cóż najłatwiej zarzucić komuś że ten nie potrafi czytać ze zrozumieniem, że nie dyskutuje sie o gustach itd.

Wytłumacz mi fakt, że kilka osób Ci mówiło, że to czytelnicy oceniają produkty według swojego subiektywnego zdania - a Ty nadal brniesz w swoje racje…

Nie dziw się, że skoro nie słuchasz, to takie są reakcje…

gruby_wieprzek kilka osób usiłowało wytłumaczyć Ci, że oceny wystawiają czytelnicy - nie dotarło … :roll:

gruby_wieprzek czy to nasza wina, że M$ jako potentat rynku komputerowego ma znaczacy wpływ na jego rozwój :roll: Po za tym czytaj czasem całe artykuły, a nie tylko sam tytuł. Co z tego, że w tytule jest słowo Microsoft. Czasem sam artukuł nie ma tak naprawdę wiekszego związku z gigantem z Redmond … :roll:

Dlaczego więc ją poruszyłeś ??

Za to postawiłeś zarzuty, bez znajomości tematu. Zanim przejdziesz do krytyki, warto dowiedzieć się czegoś więcej.

Gusta nie mają tu znaczenia. Czytanie ze zrozumieniem - jak najbardziej.

Według mnie usiłujesz się teraz tłumaczyć. Wychodzi Ci to nieudolnie. Tym bardziej, że nie odpawiadasz kostruktywnie na argumenty anty Twoich przekonań. Jak do tej pory, nie przedstawiłeś żadnych argumentów krytyki. Skoro masz swoje zdanie na ten temat, to dlaczego go nie bronisz ??

:roll:

gruby_wieprzek przesadzasz człowieku. O mnie NA PEWNO nie można powiedzieć, że popieram MicroShit :twisted:, ale mimo to uważam, że DOBREPROGRAMY NIE SĄ MACKĄ MICROSOFTU.

Gdyby były, to nawet nie chciało by mi się tutaj siedzieć, ponieważ generalnie brzydzę się Microsoftem i jego metodami.

To że jest tyle newsów o M$ na vortalu jest winą tego, iż microsoft celowo robi jak największy szum medialny wokół swoich produktów, żeby je lepiej wypromować. Poza tym dobreprogramy.pl ma jakieś umowy z innymi vortalami na wymianę newsów - więc jeśli inne vortale pokazują dużo newsów o M$, to dobreprogramy również.

Poza tym nie mogą być gorsi, bo na tym rynku jest konkurencja - jeśli na vortalu będzie za mało newsów, to stanie się on mniej ciekawy i klientela pójdzie gdzie indziej.

Po trzecie, jak już pisałem, niedułgo wejdzie dział linuksowy i wtedy dopiero zaroi się tutaj od linuksa.

Ale dp jako macka M$ może nie dostać zezwolenia na takowy dział … :hahaha: :hahaha:

ps. sorry za oftop :wink:

Dobrze to spróbuje bardzo zwięźle wytłumaczyć Wam w czym tkwił problem:

>Kiedy zacząłem przeglądać portal dobreprogramy.pl, spostrzegłem że ich wartość jest oceniana za pomocą gwiazdek. Liczba gwiazdek ma za zadanie(tak przypuszczam) nadać pewną określoną rangę danemu programowi. Pomysł ten jest wg mnie bardzo dobry. Tylko że (nie wnikając w szczegóły kto i jak ocenia) można zauważyć że programy sygnowane logo M$ dostają często wyższe lub takie same oceny niż ich konkurencyjne odpowiedniki, które są niejednokrotnie lepsze. Proszę bardzo : IE i Firefox- dziurawy jak ser szwajcarski IE ma 4 gw., podczas gdy o niebo lepszy Firefox tyle samo. Kolejny przykład: M$ Outlook- 6 gwiazdek( !!

Powiedziano mi że gwiazdki przyznają tylko użytkownicy. Dobrze. Ale jeśli ktoś kto zacznie się nimi sugerować przeglądając DP może zostać wprowadzony w błąd. Bo skoro są one umieszczone w portalu obok danych produktów, to chyba można traktować je jako coś co ma pomóc w wyborze potencjalnie lepszego produktu.

Jeśli taki portal jak DP zamieszcza na swojej stronie obrazek z napisem że działa on w oparciu o (patrz na dole strony), poza tym zamieszcza mnóstwo zbędnych newsów o M$(Najlepszy pracodawca to M$ itd.) to MOŻNA (ale nie trzeba) odnieść wrażenie, że współpraca z tą firmą układa sie b. dobrze, co może(ale nie musi) skutkować lepszym traktowaniem produktów tejże firmy.

Dla mnie scenariusz taki wydaje się być możliwy, choć w cale nie twierzdzę że tak jest. Próbowałem tylko dowiedzieć się jaka jest opinia innych userów portalu na ten temat, ale niestety zostało to odebrane jako jakis bezczelny atak. Tyle z mojej strony w tej sprawie. Jeśli ktoś zarzuca mi głupotę i brak umiejętności czytania ze zrozumieniem to serdecznie go pozdrawiam.

Również pozdrawiam :slight_smile:

Poza tym to, co dla Ciebie jest bez sensu i nie powinno mieć miejsca - przez innych jest z goła odmiennie postrzegane. To, co głosisz, to tylko Twoje zdanie. Dialog to umiejętność słuchania i mówienia. A tu postrzegam jedynie Twoje “wytykanie” vortalowi co według Ciebie jest źle i tyle.

Dalsze komentarze chyba nie mają sensu.

:shock: A teraz coś wymyślił - sam jestem użytkownikiem outlooka i nie uważam, żeby był do bani. Nikt nikogo w błąd nie wprowadza. Jak pisałem już kilka razy - postaw własny vortal i pisz co chcesz 8)

straszne …

i co w tym złego. Zaprzeczysz, że WSS to bardzo dobre środowisko serwerowe … :?: zresztą było o tym na forum … :roll:

i ty nie masz urojeń … :roll:

:papa: Pozdrawiam … :mrgreen:

Zaliczam się do nich 8)

Dziękuję za pozdrowienia i życzę wyciągania celniejszych wniosków i trafniejszego dobierania argumentów w dyskusji 8) 8) 8)

gruby_wieprzek wybacz, ale regulamin zabrania mi używania słów wulgarnych, a może takie by dotarły do ciebie :roll: Piszesz, że system oceniania może wprowadzić użytkownika w błąd. Ale to sami użytkownicy wystawili takie a nie inne oceny więc czep się użytkowników, a nie administracji vortalu. Idąc dalej tokiem twojego rozumowania, administracja powinna ingerować w oceny wystawione przez użytkowników, żeby przypadkiem kogoś w błąd nie wprowadzić, bo gruby_wieprzek uważa, że ten program jest lepszy od innego.

Lepiej posłuchaj rady Myszaka i zakładaj własny serwis. Może jak ktoś tam czepi się sposobu oceniania programów i zarzuci ci stronniczość, a wręcz usługiwanie MS - może wreszcie otworzą ci się oczy. I zrozumiesz jak bardzo się tutaj ośmieszyłeś…

E, że tak jeszcze zapytam. Gdzie i jak można oceniać programy?

np. w komentarzach :mrgreen:

Albo e-mail do administracji :lol:

gruby_wieprzek przedstawię inny argument,

że vortal nie jest macką majkrosoftu …

Widziałeś tego niusa ?

@prezydent

Ten news o niczym nie świadczy. To zły argument, bo jest wiele innych firm którym zarzuca sie podobne przewinienia. jest to powszechne zjawizsko wśród dużych firm.

@areh

@prezydent

No właśnie o to mi chodziło. W tym cały problem,a wy(prezydent + areh) pomogliście mi go rozwiązać. Programy ocenia się tylko poprzez komentarze, maile itp. , a mi (jak mówiłem od początku wyraźnie!!) chodzi o niebieskie GWIAZDKI, na których przyznawaną liczbę userzy wpływu jak się okazuje nie mają. To wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem.

gruby_wieprzek no ale boli cię to ze programy z MS są dobrze oceniane, tak naprawdę do Oprogramowania MS nie ma zarzutów, moze IE. Ale jest to i tak najpopularniejsza przeglądarka.

A nawet jezeli są korzyci z tego od MS to tylko się czieszyc, bo powduje to rozwój vortalu moze ci brakuje na rower chetnie się dolozę co??

Jest jeszcze coś takiego jak ilość ściągnięć… :roll:

Co chyba w każdym serwisie stanowi o popularności danej aplikacji…

Dokładnie… Wiadomo nieważne czy o kimś gada się dobrze czy źle. Ważne jest to, że się o nim gada i to sprawia, że jest popularny. Podobnie jest z Microsoftem. Ja także nie mam za dużo zażutów do Microsoftu. Ja tylko mam taką sugestię, że wsumie wartałoby to w nowszej wersji vortalu zmienić. To znaczy zmienić ocenianie. Może wprowadzić coś takiego jak jest na http://www.filmweb.pl gdzie wystarczy kliknąć daną ilość gwiazdek. Byłoby to bardziej czytelne. Co do gruby_wieprzek to z każdym postem się bardziej pogrążasz…

PS. Dziękuję za pozdrowienia ;).

@adrian17

Ciekawe, bo takie samo zdanie miałem na temat tych którzy próbowali odpowiedzieć na moją wątpliwość. Za każdym razem zarzucano mi nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, a później okazuje się że tak naprawdę co niektórzy niezbyt uważnie przeczytali treść mojej wypowiedzi, a później ponosiła ich wyobraźnia, co przekładało się na niezbyt kulturalne wypowiedzi pod moim adresem.(chociaż nie dotyczy to wszystkich postów)

Złączono Posta : 30.06.2006 (Pią) 23:23

@El Presidento

Cieszę się razem z tobą. Rower już mam, ale myślę że zamiast mi dawać pieniądze lepiej zrobisz jak udasz sie do sklepu i kupisz orginalnego Windowsa. Wtedy i wilk będzie syty i owca cała.

OT-y KOSZ