Ma przepracowane tylko 26 godzin a stan dysku jest dobry na 97%.
Czy ten dysk się tak szybko zużywa?
Nie wpadaj w panikę. Te procentowe dane to tylko są szacunki i nie należy ich traktować bardzo miarodajnie a raczej orientacyjnie. Jakby spadło poniżej 90% można byłoby się zacząć stresować.
Mi w laptopie zaraz po wyjęci z pudełka pokazało od razu 96% po dwóch latach pokazuje 95%.
Po założeniu nowego dysku do laptopa od razu wskazywało na 96%?
To manie uspokoiło.
U mnie po wyjęciu laptopa z pudełka. Wyjąłem nowy kupiony laptop, sprawdziłem stan dysków i jeden (systemowy) miał 96% a dziś czyli po dwóch latach od kupna z hakiem ma 95%.
Na moje nie masz się co na razie martwić.
U mnie samsung paroletni ssd wciąż pokazuje 96%, tylko temperaturki więcej, bo 45 stopni, ale to komputerek bezwentylatorowy, więc znaczy, że mało się grzeje.
Z doświadczenia wiem, że te procenty mało znaczą.
U mnie sprawny systemowy Crucial co około 1,5TB zapisu zmniejsza stan o 1% - teraz ma 94%, Samsung mimo zapisu 160TB nadal pokazuje stan 100% (ale czuć że spowolnił), Silicon Power kiedyś zepsuł się po miesiącu mając 100%. Mam jeszcze jeden uszkodzony Crucial, który ma pełno różnych błędów smart i zawiesza system, a mimo to jego stan to 100%.
Ma 107 godzin przebiegu i dobry na 94% a nie tak dawno miał 97% i przebiegu 26 godzin.
Co z tym dyskiem się dzieje?
Może się uspakaja.
Pobierz:
https://www.goodram.com/wp-content/uploads/GOODRAM_OST_Setup-7.zip
Może jest aktualizacja firmware-u do dysku.
Odpal Viktorie, przeskanuj, jak ci przeleci cały bez zwolnień, to ok. SMART czasami brednie podaje. Niema się co przejmować.
Mimo wszystko jak na czas pracy, suma zapisów wydaje się dużo za duża.
Kiedy dokładnie kupiłeś dysk? Zajmujesz się obróbką wideo, zdjęć RAW z aparatu, itp?
Nie, jeśli co to pobieram, kopiuje Linksy, filmy.
Kliknij Test & Repair i skan sobie zrób.
Bardzo ładny skan.
Nie znam się. To znaczy że z tym dyskiem nie dzieje się nic złego?
To znaczy, że dysk ma bardzo dobre odczyty, tak jak nowy dysk, w idealnym stanie, porównaj sobie do skanu @blumberplumber i jego SP.
Tak. Ten dysk się psuje. Jak każdy inny.
Ale jeszcze nie teraz.
No dzięki za pocieszenie