Twój GoodRam jest w specyfikacji TLC
„TLC ma jeszcze jeden minus, otóż w porównaniu do MLC ma jeszcze krótszą żywotność. Szacowana na około 10 krotnie mniejszą, niż ta oferowana przez pamięci MLC”
Twój GoodRam jest w specyfikacji TLC
„TLC ma jeszcze jeden minus, otóż w porównaniu do MLC ma jeszcze krótszą żywotność. Szacowana na około 10 krotnie mniejszą, niż ta oferowana przez pamięci MLC”
Z tym, że kto dziś kupuje dyski MLC? Niewielu, a jak już to raczej bardziej wymagający ludzie. W ofertach widać tą proporcję, np x-kom
Sam sobie odpowiedziałes
Niestety ostatnio bardzo spadła im jakość. Szkoda, bo dobre i tanie mieli dyski.
O widzisz, dobrze wiedzieć, bo ostatnio nie miałem z nimi do czynienia. Wcześniej tak i nie mogłem narzekać. Od jakiegoś już czasu tylko WD.
Swoją drogą (mimo że coś tam wiem ) do tej pory nie wiem czym tak naprawdę technicznie różnią się dyski WD w zależności od koloru. Wiem do jakich zastosowań WD je pozycjonuje, ale nie o to chodzi.
Teoretycznie zielone mają najmniejszą wydajność, zwłaszcza przy przekroczeniu 70%, niebieskie mają lepszą wydajność, część modeli ma też gwarancje 60 miesięcy, co świadczy o lepszych komponentach. Czarne są najwydajniejsze, gwarancja zwykle 60 miesięcy. Czerwone i purpurowe są konstruowane pod rejestratory i podobne urządzenia, czyli ciągła praca, stały transfer, takie wzmocnione zielone.
Dopytam przy okazji wątku. Kupiłem WD Green (nie doczytałem jaka seria WD do czego) pod system. Postawiłem na tym dysku Debiana w przystawce pod TV. Jako /home mam podpięty osobny dysk sata od Samsunga, akurat miałem w zapasie. Ujdzie takie rozwiązanie czy nie bardzo?
Jak działa, to nie ruszaj. Akurat za wiele to pewnie tam się tak nie dzieje, a wydajność do TV aż nadto.
M2 Sata. Samsung jest Satowy 2,5’. No mam tam masę różnych nagrań i ze trzy serwisy wideo (yt, netflix i dojdzie polsat go). Samsunga akurat miałem w zapasie, jest to podrzędny qvo 2tb ale tyle co do tv to może prędko nie padnie XD
A jaki dysk byście wybrali pod proxmox’a? m2 nvme jak i 2,5’ sata?
Np. któryś z wysokich modeli samsunga lub WD. Z tańszych Kingstony NVMe są chwalone. Raczej modele, które nie wymagają radiatorów fabrycznie i mają długą gwarancję.