Czy ten dysk się psuje?

Pobierasz Victorię, robisz skan dysku i widzisz w jakim jest stanie.

Chodzi o to że chcę kupić, i czy warto kupować dysk, tej firmy?

Dyski Green są przeznaczone do magazynowania danych, niezbyt intensywnego użytkowania. Nie zaleca się kupowania ich na system. Jeśli chodzi o WD, to na system Blue albo Black. Polecam z tanich w miarę Kioxia.

Kioxa… https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-ssd-kioxia-exceria-480gb-2-5-sata-6gbit-s
Crucial… https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/mx500-500gb-sata3-2-5-560-510-mb-s
Który z nich?

Kioxia jest według mnie trwalsza od Cruciala. Kupuje dyski Cruciala, wtedy, gdy w hurtowni brakuje dysków Kioxia (mowa o średniej tańszej półce).

Kioxia to tak naprawdę Toshiba, wykupili wiele jej patentów i własności. Montują dyski dla WD, są produkowane w tej samej fabryce.

Jak wypadł skan tego dysku?

Poprawnie. Przynajmniej przy odczycie.

Crucial MX500 to był jeden z lepszych dysków pod SATA, dobre pamięci NAND, dobry kontroler, obecny i sensowny DRAM. Był to dysk na równi z albo zaraz obok Samsunga 860 EVO i Kingstona KC600. Ta KIOXIA Exceria SATA nawet stóp tym dyskom nie lizała. Jeżeli oczywiście Crucial nie pozmieniał nic w specyfikacji modelu MX500 to nie ma nawet sensu porównywać tych dwóch dysków.

Kioxia jest mniej awaryjna. Wydajność dysków jest podobna. Cruciala kupuje wyłącznie, gdy brak Kioxi w hurtowni. Jest to prosta kalkulacja, każda reklamacja to dla mnie koszt i strata czasu. Jak ze 100 dysków wróci mi np. 3, to muszę te trzy wysłać na swój koszt do hurtowni, wymontować z komputera, potem wsadzić ponownie itd, a w tym czasie pracownik może robić co innego. Stąd dla mnie np. na pierwszym miejscu jest awaryjność.
Dopiero kolejne miejsce zajmuje wydajność.

Bo chciałbym kupić dysk ale żeby nie powtórzyła się sytuacja jak z tym dyskiem co ma dopiero 786 godzin pracy a wskazuje tylko 64% doby. Nie zależy mi bardzo na szybkim dysku ale na trwałym i w miarę nie drogim.

Nie, nie jest. Widać to chociażby podczas kopiowania dużych plików. To dwie zupełnie różne konstrukcje i półki cenowe. KIOXIA Exceria SATA bazuje na kontrolerze Phison S11/Phison S11T, nie ma żadnego bufora, to zwykły tani dysk DRAM-Less na problemowym kontrolerze i lepszych kościach NAND niż u konkurencji (np. w porównaniu do Goodram CX400). Dysk KIOXIA Exceria SATA przed zmianą brandu był sprzedawany jako Toshiba TR200 i lubił padać, u mnie rekordzista przestawił się jako SATAFIRM S11 już po pierwszej instalacji systemu i kilku jego uruchomieniach, zapisał max 40 GB danych. Mam każdy z tych dysków (KIOXIA Exceria SATA, Toshiba TR200, Crucial MX500 i Crucial BX500), MX500 jest lepszy od każdego z nich. Jednak mówię tutaj o jednej z pierwotnych rewizji. Przed chwilą gdzieś czytałem, że MX500 zszedł na psy ze specyfikacją, szczególnie pod względem jakości pamięci NAND. Jeżeli tak jest faktycznie to wtedy może być tak jak piszesz na temat ich awaryjności. Ja sobie Cruciala MX500 zawsze bardzo chwaliłem. BX500 też kiedyś chwaliłem zanim zmienili specyfikację i wcisnęli tam pamięci QLC i dysk zaczął łapać czkawkę.

@SirGon szukasz obecnie dysku pod SATA, czy pod złącze M.2 na interfejsie PCIe NVMe (3.0 x4, 4.0 x4, 5.0 x4)?

Mniej więcej ostatnie dwa lata.
Montuje w starszym sprzęcie, tam gdzie S-ATA jest brakuje nowszych złącz.
Tam gdzie ma być lepszy dysk idzie WD.
Pamiętaj, że niestety firmy zmieniają specyfikacje bez zmiany nazwy. Tak było np. z WD blue na m2 w którym zapakowali inne kości pamięci. Teraz tanich dysków jest tak wiele, że mało kto robi testy, a na bank nie długie. Ja się wypowiadam na podstawie awaryjności. Wydajność jest zbliżona i takie różnice jakie mają dyski S-ATA to jest w zasadzie nic. Jak się kopiuje np. pliki 3-4TB, wtedy bardzo szybko się chce inwestować w szybkie dyski. Mawet cena nie przeszkadza, bo to się zwraca w kilka dni czasami.

Pod SATA, nie chcę NVMe. Bo SATA mogę sobie wypiąć kiedy chcę a z NVMe jest już gorzej.

A pojemność dysku jaka Cię interesuje?

Mała pojemność, od 240-256GB. To mi wystarczy. Szybkość dysku też nie jakaś super, najbardziej mnie zależy na trwałości dysku.

Zacznij od przeczytania tego by zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy SLC, MLC a TLC (o pozostałych specyfikacja nie wspominam)

Przeczytaj uważnie informacje o różnicach pomiędzy żywotnością komórki w trybie SLC, MLC a TLC.
Mój SSD został kupiony w czasach gdy jeszcze systemem wiadacym był Win 7 a na ryku pojawił się Win 8.1 co oznacza ze ma już ponad 10 lat. Win 10 nie istniał
Ponizej screen

SSD

Jego czas zuzycia to 16 % (pozostało jeszcze do końca 84 %) przy fizycznym czasie pracy dysku wynoszacym ponad 5 lat
Pamięc w tym dysku pracuje w trybie MLC.
Możesz oczywiście szukać dysku pracujacego w trybie SLC co jeszcze bardziej wydłuża czas zycia.
Musisz jednak pamietać że czas życia dysku to nie to samo co jego bezawaryjność

Mój GoodRam, pracuje 33 dni i jego zużycie wynosi 36% a pozostało mu jeszcze 64%, śmiech na sali :joy:

Również polecam Kioxia. Patrzę na serwer klienta w którym siedzi KBG50ZNV512G. Linux, nie ma Crystal Disk Info, ale smartctl podaje

smartctl -a /dev/sda
...
Percentage Used:                    0%
...

a jak podaje https://nvmexpress.org/wp-content/uploads/NVM-Express-Base-Specification-2.0c-2022.10.04-Ratified.pdf - Percentage Used: Contains a vendor specific estimate of the percentage of NVM subsystem life used based on the actual usage and the manufacturer’s prediction of NVM life.

na dysk zapisywane jest dzień w dzień około 25GB a dysk nowy nie jest, już go nie sprzedają.

Pod Linuxa jest QDiskInfo.

Przy tej pojemności pod SATA nie ma obecnie zbyt wielkiego wyboru, wszystko to tanie budżetowe dyski. Wspomniana wcześniej KIOXIA Exceria SATA faktycznie w tym przypadku może być najlepszą propozycją, problem tylko w tym że dysku KIOXIA Exceria SATA o pojemności 240GB już nigdzie nie ma w sprzedaży - poza Allegro gdzie cena za ten dysk jest wręcz chora. Ja od siebie poleciłbym Ci dysk Kingston KC600 256GB - bardzo dobra konstrukcja, obecnie jedna z najlepszych pod SATA, z DRAM ale cenowo znacząco odstająca od taniej konkurencji.

To w tym przypadku tak, ten dysk będzie ok.
https://www.x-kom.pl/p/1106861-dysk-ssd-wd-240gb-25-sata-ssd-green.html
lub Team Group (nikt o nim wcześniej nie wspomniał, ale jest ok).
https://www.x-kom.pl/p/514407-dysk-ssd-team-group-240gb-25-sata-ssd-gx1.html