Czy ten komputer jest kompatybilny?

Witam!
Zastosowanie: najnowsze gry oraz programy do obróbki graficznej, a w nich duże pliki i duże zastosowanie pamięci do cofania operacji podczas przeróbki grafiki.
Cena do 4000-4100zł.
Procesor Intela i karta graficzna z Nvidii

Wybrałam podzespoły do nowego komputera. Nie zdecydowałam się jednak na żaden zasilacz. Chciałabym wiedzieć, czy te dobrane podzespoły są kompatybilne i jaki zasilacz do tego dobrać.
Trochę lubię dyskotekę, ledy, dlatego nie ukrywam, że wymieniłam płytę główną z tańszego odpowiednika na wersję z ledami, podobnie z pamięcią RAM i chłodzeniem. Chętnie dowiem się, jakie mogą być jeszcze tańsze odpowiedniki, jeżeli mają też światełka. :slight_smile:

Linki do wybranych podzespołów:
Obudowa: Obudowa Kolink Observatory RGB, szkło, biały 291zł
Procesor: Procesor Intel Core i5-9400F, 2.9GHz, 9MB, BOX 669zł
Karta graficzna: Karta graficzna MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G, 6GB GDDR6 1455zł C_C
Płyta główna: Płyta główna MSI MAG Z390 TOMAHAWK 659zł
Dysk SSD: Dysk SSD Crucial MX500 500GB SATA3 299zł
(lub to? czy to jest lepsze w kwestii wydajności? Dysk SSD Western Digital Blue 500GB M.2 SATA3 281zł)
Chłodzenie: Chłodzenie wodne Gamdias CHIONE E1A-120 134zł
Pamięć RAM: Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15 421zł
Zasilacz: ?
Razem 3930zł (trochę już przekraczam budżet, ale te ledowe wersje … )

Jeżeli chodzi o dysk HDD, mam ze starego komputera takie podzespoły: dysk Seagate Barracuda 1000GB ST1000DM003, oraz zasilacz OCZ-ZS550W-EU 550W. Czy cokolwiek z tego nada się do nowego komputera, np. dysk HDD? Mam wątpliwości co do zasilacza, bo po pierwsze stawiam zupełnie nowy sprzęt, bo drugie stary komputer coś się nie chce uruchamiać.

Dziękuję za wszelaką pomoc!

A teraz dla odmiany coś z dobrymi producentami i z myślą by to chwilę pożyło.
Wersja RGB:
Dysk Toshiba P300 1 TB 3.5" SATA III (HDWD110UZSVA)
Dysk SSD Crucial MX500 500GB SATA3 (CT500MX500SSD1)
Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139)
Obudowa SilentiumPC Armis AR3 TG RGB CZARNY (SPC200)
Pamięć HyperX Fury RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (HX432C16FB3AK2/16)
Płyta główna Gigabyte B450 AORUS PRO
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32MB, BOX (100-100000031BOX)
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC 6G, 6GB GDDR6 (GV-N166TOC-6GD)
Jakieś chłodzenie CPU ewentualnie, wartość koszyka 3950.

Wersja Max osiągi(dyski, zasilacz i CPU bez zmian):

Płyta główna MSI B450-A PRO MAX
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVGB)
Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black (SPC230)
Karta graficzna Sapphire Radeon RX5700 8G 8GB GDDR6 (21294-01-20G)

1 polubienie

Najważniejsze to żeby było: LED RGB reszta już nie ma sensu…

Dysk SATA zamiast NVMe !!!
16GB zamsiat 32 lub 64GB RAM !!!

ale LEDy są , będzie dobrze !

aaa zapomniałeś o biurku z LED:

Może i ton prześmiewczy ale czy ten komputer ma działać czy wyglądać?

1 polubienie

No cóż przy 4k też bym patrzył by również wyglądało.

1 polubienie

ok, ale to ma być choinka LED czy komputer ‘PRO’ ?

Ważne aby koleżankom kapcie pospadały jak go zobaczą.

chyba gacie

Zgadzam się, że ostatnio Ledowe formy nad treścią przeważają;)

Pierwsza i kluczowa sprawa:
w nowej Generacji Intel zmienia podstawkę, w nowej generacji każdy procek dostanie wielowatkowosć, czyli circa z 30% większą wydajność. Zakup Intela teraz…

1 polubienie

Wiecie co, naprawdę spodziewałam się merytorycznych odpowiedzi a nie kpin i drwin. Jedyne wersje RGB które tam są, to pamięć ram, płyta główna i chłodzenie, to by było na tyle, miałam w koszyku już takie same odpowedniki bez rgb o raptem 100zl tańsze, a wszystko co wybrałam miało dobre opinie.
Naprawdę koledzy mają problem ze sobą
Dziękuję bardzo @panicagaming panicagaming za próbę pomocy, tylko prosiłabym o zamienną wersję procesora z Intela, bo nie chcę nic z AMD, i odpowiedź czy dysk HDD który już posiadam, by wystarczył
Aha, jeżeli Intel wypuszcza nowe i lepsze procesory, to wstrzymam się z zakupem do tego czasu, tylko jaki to czas?

Do czasu aż wyjdzie komplet procesorów Intela z 10 generacji to żaden z nich się nie opłaca, nie zaproponuję Ci nieopłacalnego szitu. Jak masz dysk HDD to jak najbardziej wystarczy.

1 polubienie

Dzięki, właśnie zedytowalam wypowiedź pytając, kiedy wypuści 10ta generację

A obudowa która wybralam, jest jednak moją ulubioną, coś w niej jest nie tak?

i chociażby nie wiem co, to nie kupię produktów sapphire radeon. Mój stary komputer z kartą która ponoć byla dobra właśnie z sapphire Radeona (7850), ledwo gry ciągnął na najniższych ustawieniach, chociaż ludzie grali na tej samej karcie w te właśnie gry. przeinstalowywalam sterowniki parokrotnie razy az się poddałam i dopiero na laptopie mogłam znowu grać w gry.

Mnie zawsze zastanawia czy będziesz się patrzyć na monitor czy na obudowę?

Zmieniłbym dysk na NVMe - będzie dużo szybszy i więcej RAM - pisałem już wcześniej.

Dlaczego mieszasz pojęcia jak producent, a model. Co ma producent do tego jaki masz model grafiki?

Do czego mu te nvme i 32gb RAM?

@m4s bardzo proszę już zmienić ton i nie będę pytała tutaj o monitor.

Dzięki wielkie panicgaming

Mieszam te pojęcia, bo kiedyś sterowniki z Radeona paliły ludziom karty graficzne i słyszałam o kilku takich przypadkach, a ja sama miałam z nimi kiepskie doświadczenie na starym.pc, nie ufam im ani trochę

nie mu tylko Jej,

to nie ma żadnego znaczenia i nie czuje się urażona (a po drugie, nie odpowiedziałeś na pytanie)

Ale chyba by uniknąć drwin pora zacząć pisać w rodzaju męskim

Nie przejmuj się. Tu sporo krzykaczy, którzy coś deklamują bez przekładania merytoryki do tego. 16GB RAM obecnie wystarcza ze sporym zapasem do każdej gry, w tle możesz mieć przeglądarkę z 20 kartami i film na pasku i będzie OK. Dysk Nvme w praktyce nie daje prawie żadnej różnicy, system się uruchomi z 0,5s szybciej (ale odpalasz to raz na X godzin), a w pozostałych sprawach robi może 10% przyspieszenia w praktyce (przy 30-40% większej cenie za tę samą pojemność).

1 polubienie

Praktycznie wszystkie elementy które wybrałaś, które mogą mieć led go mają :slight_smile:

A na poważnie:
Jeżeli chodzi o Ram to 16 GB powinno ci wystarczyć
W kwestii które jeżeli Ci zależy na podświetleniu to sama musisz wybrać
te są np. tańsze ale mają podświetlenie czerwone
https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-rgb-ddr4-16-gb-3000mhz-cl15-hx430c15fb3a-16-6213228/

Jeżeli chodzi o SSD to zmień na
https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-gammix-s11p-pro-512gb-pcie-x4-nvme-agammixs11p-512gt-c-5625912/
aktualnie jest morelowy alarm cenowy (przez 1h i 20 pare minut) kod MORELOWYPN i możesz go kupić za 289zł gdzie masz
prędkość zapisu 3550 Mb/s
prędkość odczytu 2350 Mb/s

Dla karty graficznej mogłabyś wybrać rtx2060 ale jak chcesz elementy ledowe i masz ciasny budżet to możesz zostać przy 1660ti

Zasilacz póki działa niech zostanie, a z dysku twardego po prostu zrób sobie magazyn, aczkolwiek segatey nie mają super opinii jeżeli chodzi o niezawodność.

Do obróbki graficznej 16GB powinno ci wystarczyć bez problemu, edycja filmów potrzebuje więcej ramu. Poza tym dokup ramu nie jest problemem, a nadmiar nie daje żadnych plusów, a nawet zużywa miejsce na dysku twardym.

1 polubienie