I jeszcze jedno, dowiedziałam się, że dysk M.2. będzie miał lepsze osiągi jak sata3. Czy to prawda:)
Jeżeli chodzi o obudowę z Kolink, jest z nią coś nie tak? bo chciałam obudowę w kolorze chociażby białym (przepraszam za te detale) a ta z kolink wygląda niesamowicie
Słuchajcie, mam jeszcze stary procesor intel i5-3470. Jeżeli miałabym oczekiwać inteli 10th gen, to czy mogłabym podpiąć ten procesor, a potem go sobie sama wymienić po zakupie nowego i nic by to w systemie nie popsuło? Tak, nie znam się na tym zupełnie
No i nikt mi nie powiedział, że do tamtego procesora z intela nada się (tylko?) RAM 2666mhz. Sprawdzałam podany procesor Ryzena, ludzie piszą tam w opiniach, że ma różne problemy z napięciem, skoki chłodzenia, spadki stabilności, problemy ze sterownikami. Ja niestety nie potrafiłabym takich rzeczy naprawić i był to główny powód tego, dlaczego serdecznie miałam dosyć karty graficznej od AMD, bo nie działała prawidłowo, więc tak samo obawiam się innych produktów, a z opinii wynika, że ten procesor od AMD nie jest całkowicie niezawodny. Ludzie go chwalą, ale tylko gdy naprawią te problemy, których ja jednak nie potrafiłabym i nie chciałabym musieć naprawiać. Dlatego wolałabym procesor z Intela. Szkoda, że nie wiadomo, kiedy wypuszczą 10tą generację
Tak oznacza to, że są 2 kości po 8 GB w sumie 16GB
Dla standardu Sata 3 maksymalne ograniczenie transferu to 6 Gbit/s czyli 750 MB/s
Standard M.2 ma większą przepustowość, ale prędkość zależy natomiast od kości pamięci jakie są tam użyte.
Napis M.2 sata to taki bardziej chwyt marketingowy co oznacza, że złącze jest m.2 a szybkość do standardu Sata III
Nie komplikując jak masz podane parametry szybkości zapisu i odczytu przy dysku to tym się kieruj.
Procesor i5-3470 jest na sokecie 1155 a i5-9400F na 1151, więc nie pasują
musiałabyś korzystać wtedy ze starej płyt głównej oraz ze starego ramu jeżeli płyta nie wspiera pamięci ram DDR4
Jest to natywna prędkość ramu dla procesora. Jeżeli masz płyte główną serii Z możesz podkręcić ram i korzystać z wyższych częstotliwości (profile xmp)
Reszta koszyka (są tam włożone dwa wspomniane dyski SSD) https://www.morele.net/inventory/info/b44f511d/
pamięć RAM ewentualnie ta: https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/ ale tylko, jeżeli ma lepsze parametry od tej z koszyka
Dlaczego się prawie nie zmienił, bo jak czytałam opinię tych propozycji od panicagaming (za co zresztą serdecznie dziękuję), to tam bardzo dużo było negatywnych opinii o awaryjności czy innych problemach, a ja nie chcę jakichkolwiek prawdopodobnych kłopotów. I z procesora AMD zrezygnuję, więc wybrana płyta główna jest automatycznie pod procesor (jest w koszyku ten sam z Intela, ale być może poczekam na tą 10tą generację, i dobiorę płytę główną pod te procesory.)
a z obudową to odpowiedzi nie dostałam, dlaczego ta jest zła:D
Myślałam, że technicznie jest z nią coś nie tak Być może da się wyłączyć tenże RGB, a na pewno wyciszyć. Ale mogę się ewentualnie zastanowić nad inną obudowa. Bo podobno przepływ powietrza może być do niczego, z przodu tej obudowy jest szyba.
To teraz zachowując zgodność z Twoją ideologią pozwól, że przedstawię swój pomysł w oparciu o dobre produkty.
Procesor Intel Core i5-9400F, 2.9GHz, 9MB, BOX (BX80684I59400F)
Chłodzenie CPU Raijintek Pallas 120 RGB
Płyta główna Asus PRIME Z370-A II (90MB0ZT0-M0EAY0)
Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (CMW16GX4M2C3200C16W)
Obudowa Fractal Design Focus G
Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W SPC166
Dysk SSD ADATA XPG SPECTRIX S40G 512GB PCIe Gen3x4 (AS40G-512GT-C)
Dysk Toshiba P300 1 TB 3.5" SATA III (HDWD110UZSVA)
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB GDDR6 (GV-N166SGAMING OC-6GD)
Dziękuję , jest dużo lepiej zarówno od strony technicznej jak sprawdzam, jak i wizualnie nic mi nie przeszkadza. Nie można nie zauważyć tańszej karty graficznej. Czy ta zmiana nie zaważy w odczuwalny sposób na wydajności? Nowa propozycja ma jednak 3 wentylatory ale trochę gorzej wypada w zestawieniu? Chciałam wiedzieć, czy taka zmiana jest konieczna (jak już wspomniałam, dysk hdd mam na zbyciu, może nie trzeba było na tym przycinać ceny, a budżet aż tak napięty również nie jest, jeżeli warto do karty dopłacić)
Lubię jednak grać w wymagające gry ^^
Dzięki 400zl to duża różnica w cenie za taką małą różnicę w wydajności, a ta tańsza karta wydaje się też bardzo dobra.
Czy jest jeszcze opcja innej obudowy? równie dobrej, bym mogła wybrać najlepszą od strony wizualnej
(zawsze przy wyborze pc kierowałam się nie urodą a parametrami, stoi w pokoju teraz całkiem zwykły komputer w przeciętnej obudowie, do którego też kilka lat temu na forum zapytałam o jak najlepsze parametry. z którego juz nie korzystam bo jest do niczego i laptop który mam jest dużo lepszy, a wiem, że obudowa nie musi jednak szpecić wyglądu pokoju. Może z tego wzięła się ta chęć połączenia funkcjonalności z wyglądem, że wcześniej się tym nie kierowałam nigdy)
Starzenie się sprzętu, nowy komputer tak z 5 lat da radę. Później trzeba myśleć o upgradzie zwykle. Swoja drogą: co tamw tym dziadku masz? Możesz zawsze oddać dziadkom lub pchnąć na Allegro za 100 czy dwie.
Mam tam i5-3470, sapphire radeon hd 7850 1gb, 4 gb ramu, płyta główna była chyba z ASRock i musiałabym dopiero ten komputer włączyć, by sprawdzić resztę
Chyba to wszystko rozbiore i sprzedam na części, monitora tez się muszę pozbyć (lg ips led 22 cale)
W ogóle Wam bardzo dziękuję za wszelkie wsparcie <3
To nie jest jeszcze taki złom, najwięcej cierpi pewnie przez 4 GB pamięci / powolny lub zużyty HDD. Jakimś chrześniakom, kuzynom czy innym można śmiało prezentować.
Nie mam za bardzo komu sprezentować więc czeka to sprzedaż
może tak być, nie dało się już niestety grać na nim w gry, tylko się na tym nie znam i nie wiedziałabym, co trzeba było udoskonalić
No i jakoś nie odpalał, bo bardzo długo stał nie używany i teraz czasami nie reaguje na uruchamianie
W sumie nic, trzeba by procesor wymienić a to nieekonomiczne. Grać się nie dało przez 4 GB RAM, to malutko, a karta sama w sobie wszystkie współczesne gry powinna na HD/HD+ w LOW płynnie uciągnąć jeszcze w około 35-40 fps.