A teraz pytanie za 100 punktów: czy ja sobie sama będę potrafiła poskładać ten komputer?
(umiem składać meble z Ikei i wiem, że procesor daje się na płytę główną a na to chłodzenie. to chyba dużo) (żartuję oczywiście)
a myslalam z propozycji obudowy o tej
https://www.morele.net/obudowa-bitfenix-enso-mesh-bialy-bfc-esm-150-wwwgk-rp-5669274/
ona ma taki panel z tylu zasloniety na kable, trzeba do niej jeszcze wiatraki dokupic bo ma tylko 2 w zestawie
Nie wiem tylko, jak ogarnę te wszystkie kabelki i co do czego
musiałabyś się naprawdę postarać by kable źle popodpinać/połamać coś.
Jedyne czego się obawiam w Twoim przypadku to montowanie procka i później całej płytki w budzie.
Ja też się tego obawiam ale jak się ogląda poradniki to to wszystko tak prosto wygląda.
Wiadomo, że mi to zajmie bardzo długo i dużo nauki, ale wolę to niż by mi poskładano to byle jak i niedbale, albo włożyli coś starego (jakieś takie historie słyszałam i nie ufam) a tak to zapudełkowane wszystko dostanę i powinno być pewne
Niepewna jest tylko moja umiejętność składania sprzętu.
Dopiero poczekam na te intele 10tej generacji, trochę mi szkoda tyle czekać bo chciałam jeszcze wysłać laptop na gwarancję, a ta się kończy No ale trudno, lepiej poczekać niż kupować starocie
Chwila, chwila, masz na stanie ochotnika, którzy chętnie posłuży za manekina do nauki (ten stary PC).
Ja też się uczyłem na starych, kupiłem nowego i Celeron 400 poszedł do (ro)zmontowania, miałem drugiego netbooka i pierwszy (lekko już uszkodzony) spotkał ten sam los.
Zacznij naukę od … zakupu zasilacza! Włożysz do starego kompa i wstanie na 95%, laptopa wyślesz, a jak wyjda Intele zasilacz sobie przełożysz do nowego!
Dziękuję za mądre rozumowanie, ale chyba nie wytrzymam miesiąca-dwoch w okolicy świąt bez grania w warframe i inne gry, a komputer tego już nie pociągnie ale i tak doceniam rozsądne myślenie:) Ta nauka na rozkładaniu starego PC to mądry pomysł, a na te intele mam ogromną nadzieję, że się jednak pospieszą bardziej zdecydowanie, tak do stycznia:D
Ah! a ten PC dzisiaj włączyłam z miejsca i nic nie było kłopotu. Czasem tylko coś mu nie pasowało
Apropo zasilaczy, niektórzy kupują i wkładają takie 800W czy więcej i nie wiem, jaki jest tego sens:) dostaje propozycje tych 550-600W gold i wydają się odpowiednie. czy jest możliwość jakiejś niekompatybilności w ich przypadku?
Zasilacz 500W ma spory zapas do takich części, a 600W będzie pracował w 100% ulubionych warunkach czyli około 50% obciążenia.
Ten w zupełności wystarczy.
Niewielka, albo dostaniesz jakąs dziwaczną pytłę główną w (99,99% to w biznesowych gotowcach tylko są), albo bardziej prawdopodobne zasilacz jest do montażu na dole/u góry obudowy. Nie jest to wielkim problemem, można obrócić zwykle, ale po co kombinować. Przyjrzyj się przy zakupie.
Tak, taki przedział, jak Pancia wspomniał, wystarczy. Ogólnie ważna jest moc nie z tytułu, a z tabliczki, chodzi głównie o linię 12V. W przypadku tych certyfikowanych jednak jest ona zwykle wysoka. Co do certyfikatów: one dotyczą sprawności energetycznej, tzn. ile prądu z gniazdka wyjdzie z zasilacza. Te nonamowe zwykle maja 60-70%, w certyfikowanych to ponad 80+, to wynika z lepszych elementów. No i odnosząc się do goldów, są najlepsze i raczej nie zrobią w ciągu 10-20 lat takiego psikusa jak ten w starym komputerze, jeżeli za drogo to bronze też są OK, jednak jak bierzesz droższy sprzet i zostanie gotówki to możesz zaszaleć na Gold.
PS. Co do dziadka zasilacza: taki jest problem z kondensatorami, raz wstaje bez problemu, a czasem za 5 razem. Prawdopodobnie za jakieś czas przestanie całkowicie reagować, plus taki, że raczej nie pociągnie tym niczego innego.
To bardzo Wam dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Dużo się od Was dowiedziałam.
Będę czekać na nowe generacje procesorów i wtedy pomyślę nad poważnymi zakupami. Tak do 2 miesięcy będę czekać, czytać i szukać
Wiecie co, zaczęłam poszukiwać, kiedy wyjdą najnowsze intele i procesory AMD. I tak intele comet lake na przełomie lutego-marca, produkcja ruszy dopiero pod koniec grudnia, a AMD zen 3 w drugiej połowie 2020 roku
To trochę sporo czasu i jest mi smutno z tego powodu
No niestety, pocieszę Ciebie, że Zen 3 powinien wejść w obecne na rynku płyty (AMD obiecało do 2020 wsparcie), o Intelu wiadomo, ze nie.
Tak to też już sobie sprawdziłam:)
to w związku z tym mam pytanie, te Zeny3 będą gorsze jak Intele comet lake? czy podobna cena/wydajność?
(tak, poważnie myślę nad procesorem z amd wbrew swoim uprzedzeniom)
(bo myślę oczywiście nad taką opcją upgrade’u w przyszłości)
Czy sugerujesz, że ktoś na forum ma dostęp do zastrzeżonych materiałów producentów CPU i się podzieli
Nikt nie wie, procesory pojawią się na rynku, to będzie można ocenić ich wydajność.
Zależy, nikt tego nie wie, znaczy ceny są gdzieś w necie chyba . Co do wydajności możesz spodziewać się, ze na rdzeniu Intel będzie trochę lepszy, ale na wszystkich rdzeniach AMD wygra (9400f vs 2600). Jest spora szansa, że AMD nadal będzie lepsze w cena/wydajność. Duży plus też taki, że AMD nawet na średnich płytach można trochę podkręcić, Intele sa poblokowane.
tak myślę, że wycieka bardzo dużo informacji i specyfikacji ^^ czytam je sobie, ale nie potrafię nic z nich wywnioskować, bo się nie bardzo na tym znam
różne przykładowe źródła ^^
To chyba postawię na procesor amd, bo w tym ostatnim filmiku znowu się dowiaduję, że te najnowsze intele dalej będą opóźnione, bo miały problem z poborem prądu czy coś i nie chce mi się tyle czekać
Nie próbowałam sama nigdy podkręcać, bo chyba jest do tego potrzebne lepsze chłodzenie i nie chciałam czegoś zepsuć
Akurat z AMD to jest proste, przy czym w 3 generacji AMD …procesor sam się podkręci mocniej w zależności od chłodzenia lepszego. To opóźnienie Intela wynika z “wyższego procesu”, tzn. używa większych klocków i fakt podbicie zegara pociągnie też większe zużycie W (nie zbankrutujesz).
Ogólnie kiedys różnice były duże, dzisiaj AMD spor nadgoniło i mimo, że trochę per rdzeń przegrywa, to więcej ich, a wielordzeniowość raczej będzie wykorzystywana bardziej niż mniej. Casus starych Phenomów, które “przeżyły druga młodość”.
Ok!
To w takim razie, czy mogę prosić o propozycję dobrego procesora z AMD i do tego płytę główną
Wiem, że już w pierwszej odpowiedzi dostałam jedną propozycję (ten AMD jest jednak za 900zł, troszkę drogi, a ja chcę też fajną płytę główną.) Najlepiej taką, by potem chipset pasował do Zenów 3 w przyszłości. Lubię markę Asus więc bardzo mi się spodobała ta ostatnia propozycja dla intela (Asus PRIME Z370-A II), zależy mi też na dobrej jakość dźwięku, by szybko działała pamięć, by miał dobre opinie itp
Ogólnie tak, naprawdę dobra płytką, która powinna dostać wsparcie do kolejnych generacji Ryzenów jest ta, możesz też na niej solidnie podkręcić (ale droga) https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x570-phantom-gaming-4-5938973/
a z tańszych ten Asrock wygląda przyzwoicie i jest również zansa na wsparcie nowych Ryzenów/ delikatne OC.
https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b450m-pro4-f-6047641/
Co do procków w sumie rozsądne są dwa tylko:
2600 Ryzen https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-2600-3-4ghz-16mb-box-yd2600bbafbox-980255/
i 3600, ten za 900, https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-2600-3-4ghz-16mb-box-yd2600bbafbox-980255/
W sumie możesz się szarpnąć na ten za 900 procek, AMD dodaje Ci chłodzenie, całkiem przyzwoite (bez OC) i nie musisz dobierać jak w Intelu.
Obudowa BitFenix Enso Mesh, biały (BFC-ESM-150-WWWGK-RP)
Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W (SPC140)
Dysk Toshiba Performance 1 TB 3.5" SATA III (HDWD110UZSVA)
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe (ASX8200PNP-512GT-C)
Procesor AMD Ryzen 5 2600, 3.4GHz, 16MB, BOX (YD2600BBAFBOX)
Płyta główna ASRock B450 STEEL LEGEND ATX
Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESCK)
Karta graficzna MSI RTX 2060 VENTUS 6G OC GDDR6 (RTX 2060 VENTUS 6G OC)
Całość w morele 4 121,84 zł
Mniej Led, ale dobrze będzie wyglądać i do gier lepszy niż poprzedni.
Spoczko tylko za każdym razem się coś różni… dlaczego inna karta graficzna? tamta była całkiem ok:)
a którą płytę główną lepiej zakupić?
https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b450-steel-legend-atx-5803584/
https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x570-phantom-gaming-4-5938973/
I jeszcze jedno pytanie: do ryzena 5 2600 nie jest potrzebne chłodzenie? ja też pracuję na różnych aplikacjach, może lepiej wziąć tańszą kartę graficzną i ryzena 3600?