Czy ten zestaw to dobry wybór?

Mam 1000zł na nowy komputer. Komp uniwersalny- praca, internet i gry gry typu NFS, SWAT czy CoD, nie najnowsze. Czy dokonałem dobrego wyboru, czy może któryś element lepiej wymienić :wink: ?

Procek: Intel Pentium E 2140, 1.6GHz 218,90 zł

Płyta: Gigabyte GA-P31-DS3L, P31+ICH7, DualDDR2-1066, SATA2, GBLAN, ATX 251,12 zł

Grafa: PALIT XpertVision GeForce 8500GT Super, 512MB DDR2 (128bit), PCI-E, TV/DVI 258,23 zł

Pamięć: A-Data 1024MB DDR2 800MHz DDR Non-ECC DIMM 80,97 zł

Buda: Spire SP-3005B czarna ( bez zasilacza ) 80,83 zł

Zasilacz: Zasilacz Mode Com ATX FEEL III-400 400W (PF) 124,76 zł

HDD na razie nie wymieniam.

W przyszłości zamierzam wymienić procka na jakiegoś Core2Duo, grafe na 8600 Sonic+, i dodać 2gą kość ramu. Czy ten zasilacz będzie dobry na chwile obecną i czy udźwignie kompa po ww. modernizacji ?

ps. ceny wg. emarketu i tam właśnie zamierzam zamówić sprzęt.

amd x2 4000 am2

dfi infinity nforce4 am2

2x1gb ddr667 goodram,a-data,kingmax

hd2600 ati

fortron 400w

zle wybrałeś grafe… jest porównywalna do 7300gt…

bude gorszą (buda nie daje większej wydajności) i zasiłkę fortona

moze kasy styknie na 8600gt palit sonic+

panu już dziękujemy.

Zasilacz nieśmiertelny Amacrox 400/450 wskazany 450 (400W) skoro chcesz lepszej grafiki i lepszy procesor, o tym zasilaczu który wskazałeś zapomnij.

grafika 7300GT/7600Gs na DDR3 by Galaxy/Palit

płytę proponowałbym jakąś pewniejszą/już przetestowaną czyli niezbędne będzie wyłożenie dodatkowo 100 zł na lepszą płytę np. Asus P5K.

Już lepiej kupić Palit GeForce 7600GS Sonic

Do zmiany bo to spalacz komputerów, Modecom MC-350ATX/Amacrox Warrior AX400-PNF jak planujesz rozbudowę to Modecom MC-400ATX/Amacrox Warrior AX450-PNF.

Lepiej ?

http://img152.imageshack.us/img152/7622/kompsb9.jpg

Co do zasilacza, to najwyżej kupie lepszy później, przy rozbudowie. Zależy mi żeby teraz kupić sprzęt za tego 1000 pln bo na święta pewnie podrożeje wszystko i mi zbraknie :evil:

Co do grafy to ja nie mam na razie jakiś specjalnych wymagań :smiley: 8600GT Sonica kupie w przyszłości, bo słyszalem nie raz dobre opinie o nim.

P.S co do procka, to może lepiej jakiegoś AMD ? Czy ta sama kasa ?

Pytanie #2: Czy podłącze dysk Ultra ATA/100 do tej płyty?

lol. A nie wiesz że fortron i Amacrox to to samo :lol:

osobiście wstrzymał bym się z zakupem do premiery phenomów - ceny może spadną :wink:

Złączono Posta : 23.10.2007 (Wto) 22:25

Tak. Podłaczysz dwa napędy (płyta ma jeden kanał).

panu też już dziękujemy, jejku mnożą się tacy panowie że hej. Doskonale o tym wiem, z tym że to w tym przypadku nie ma znaczenia.

że jak ktoś mówi fortron to ma na myśli te za 30-50 zeta, one mają jednak za słabe parametry jak na nowe kompy chociaż znalazłem(to znaczy nie ja a ktoś inny :mrgreen: ) jakiegoś nowego fortrona za niecałe 50 zł który zdaje się utrzymałby nowego kompa.

Generalnie ten modecom może jak najbardziej być i po zmianie grafiki spoko wystarczy.

Co do grafiki zbierajcie kasę jeżeli chcecie grać w dx10 granie w tym trybie w coś słabszego niż 8800 GTS/GT-widziałem testy, to pomyłka. 8800Gt bywa 3 razy wydajniejszy od 8600GTS. Wyjątkiem jest Bioshock tutaj jeszcze 8600GTS ujdzie.

tak, tylko z racji tego że ta płyta ma jeden kanał to będziesz mógł podpiąć jeden HD i 1 CD lub 2 HD i zero CD lub…

Okej, a co powiecie na płytę którą wybralem (p35) ? Znajde coś tańszego co by sie nadawało ?

Czyli dobrze rozumiem, że podłącze napęd CD i HDD ATA bez problemu tak?

Płyta jest ok

teoretycznie wszystko jest ok, pale praktycznie wszystko może się zdażyć ale też nie powinno być problemu.

Nie rozumiem za bardzo tego o czym mówisz. Podaj jakie parametry są zbyt słabe?

Feel? :lol: Feel to jest dużo słabszy niż Foprtron :hahaha:

Jedyne w czym Cię chyba poprę.

DraaK powracając do zasilacza - co masz w kompie? 400W Fortrona! Tylko to chyba pomyłka bo on ma silną linie 5V, i nie wiem po co Ci ona do dwurdzeniowego Athlona :wink:

słaba linia 12V kiedyś był z całkiem silną linią może się jeszcze pojawią.

a kto ci powiedział że Feel, czy modecom robi tylko zasilacze z tej linii. nikt nie twierdzi, że Feel jest mocniejszy od pełnoprawnego zasilacza Modecom, i z czego tak rżysz?

ten fortron był kupowany pod semprona i 9550 wiec wtedy a nawet teraz jest bardzo dobry, choć ma w planach jego wymianę. A zasilacz przeważnie jest do tego żeby zasilał (komputer).

chyba ? jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to wróć jak zmądrzejesz.

400W wsyztskie mają silną linie. 350W MDN® mają wciąz tą samą linie.

Z Ciebie. Mówiłeś że zasilacz może być, więc po spojrzeniu na pierwszy post przeczytałem:

Czytanie ze zrozumieniem się kłania?

Wsyztskie procki od S. A na nFroce2 zasilane są z lini +12V więc już wtedy był kiepskim rozwiązaniem ;]

Zasilacz jest od tego, żeby sprawnie zasilał, a nie zasilał bo zasilał. 5V na tego procka… no ale ja się nie znam :mrgreen:

Jaki nerwowy. Chyba odnosiło się do większości Twoim wypowiedzi. A nie “chyba” do tego, że dla DX 10 potrzeba więcej niż 8600.

DraaK i następnym razem grzeczniej, chodź jak twierdzisz, ja się nie znam.

Nie chce robić za moderatora ale sie tu troszkę bałagan robi :smiley:

Ostatecznie wybrałem taki zestaw, i na dniach go zamawiam:

Intel Pentium E 2140, 1.6GHz, 800FSB, 1MB Cache, LGA775, 65nm, BOX » 218,49 zł

Gigabyte GA-P35-DS3L, P35+ICH9, DualDDR2-1066,SATA2, GBLAN, ATX » 306 zł

PALIT XpertVision GF 7300GT Sonic 256MB DDR3 (128bit), PCI-E, TV&DVI, BOX » 181 zł

A-Data 1024MB DDR2 800MHz DDR Non-ECC DIMM » 80 zł

Zasilacz Mode Com MC-400 ATX 2.0, 400W PFC » 168 zł

bude znalazłem na allegro za 43 zł Mustanga.

a teraz ja zadam swoje pytanie żeby nie robić osobnego topica

jaki zasilacz?

Chieftec GPS-450AA-101A

czy

Mode Com MC-450

komp w podpisie a moja zasiłka nie wyrabia z moim OC

żeby go włączyć muszę poczekać ok. 5min bo jak włącze odrazu to nic się nie wyświetli ale wszystko w kompie chodzi

a te pamieci to z kaj znalazles??

Złączono Posta : 24.10.2007 (Sro) 16:53

a moze weź to Chieftec GPS-650AB-A ATX 650 Watt

alo to Chieftec CFT-560A-12C ATX 560 Watt

da duzy zapas mocy jak na twoje podkrecanie

:o

co to znaczy. jak to to mu się samoistnie zmieniają raz mają 10A, innym 12A, a jeszcze innym razem 20A co ty bredzisz. A skoro wspominasz o tym modelu to zdaje się właśnie ten miał w miarę silną linię 12V.

musiałem się pozbierać żeby odpowiedzieć. to jest jedno z najbardziej debilnych fragmentów postów. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i w odniesieniu do czego. Zasilacz może być ale Modecom MC-400. O Feel była mowa wcześniej żeby go nie kupować i autor tematu zmienił z Modecom Feel na Modecom MC-400 i to właśnie o nim piszę, że może być bo to dobry produkt. Gdzie ty widzisz, że ja czy ktoś inny poleca MC feel, masz czytelników czy mnie za idiotów? Czy sam z siebie robisz kretyna? Wydaje mi się że nawet nie musisz z siebie takiego robić, to zdaje się jest wrodzone.

przeczytaj jeszcze raz w którym zdaniu umieściłeś słowo-chyba-. W zdaniu całkowicie odnoszącym się do karty grafiki a nie w zdaniu mówiącym o twojej opinii na mój temat. Pytanie brzmi ile dajesz/dawałeś w łapę swojej nauczycielce od polskiego by cię przepuściła do następnej klasy(korzystaj z słownika polkiego, ? jak zdałeś już maturę to skorzystałeś chyba z amnestii? Nie masz absolutnie pojęcia o czym piszesz. I ty mi zarzucasz że ja nie rozumiem co czytam.

nie będzie mnie pouczał jakiś dzieciak, który w sposób bezczelny i kłamiliwy zarzuca mi różne niestworzone historie.

Powtarzam wróć jak zmądrzejesz.

Złączono Posta : 24.10.2007 (Sro) 19:09

arek poszukaj pamięci OCZ test na pcarena.pl

a może od razu 1kV, weź Tenkashi takich ■■■■■ół nie pisz. z tych dwóch podanych przez klopas to ten Modecom.

Ja mówię tylko o MDN®. Pozatym rożnic dużych nie było. Wątpie, żeby różnice były rzędu 8A! Chyba, że mówisz o 400W, to masz racje - te mają cieniutką linie +12V i mocną +5V. I o to najprawdopodobniej Ci się rozchodzi.

To o tych wszytskich silnych liniach to miało być do innego topicu więc sory. :wink:

Ja tu ostatnio za takie rzeczy odstałem ostrzeżenie. Jedyny kto tu jest kretynem to chyba Ty! (trudno dostę drugie, ale Ty będziesz miał ich już 3). Gdzie napisałeś, że chodzi Ci o MC? Napisałeś że Fortron być nie może. Powiem Ci więcej. Modecom MC to to samo co Fortron! Tylko z inną naklejką! Jesli nie wierzysz mi zakup obydwa i rozkręć! Tak, tak! zoabczysz to samo!

Wróć do tego postu raz jeszcze. Ty chyba jeszcze podstawówki nie ukończyłeś. W łapę to Ty możesz dawać. Powiem Ci więcej - w tym roku zdaje maturę - mam duże szanse ją zdac! Nawet z polskiego. Ty weź się lepiej za naukę w tym gimnazjum :wink:

Idź pukiś głupi. ;] Bo jeszcze ci tu krzywdę zrobią ;]

Który jest tym samym co jego Fortron z podpisu :?

DraaK nie rozumiem wciąż Twojego chamskiego zachowania. Próbujesz wmówić ludziom rzeczy inne niż sa naprawdę. Nie każ mu kupowac Modecomma MC 400W bo to ten sam zasilacz co w Twoim podpisie. Lepiej wziąć wersję 350W.

Pozatym lepiej dołozyć do Amacroxa 400W (maksymalna wartośc chwilowa obciążenia - 400W). On też jest z fabryki FSP (Fortron).

EDYTA:

Polecany przeze mnie Amacrox:

http://zenfist.pl/pID/1026.htm

Dość tej dyskusji.