-
Procesor - taki możesz mieć, jest OK
-
RAM 8 GB mało i zapewne 2133, czyli wolna. Lepiej by mieć 16 GB (2x8) i minimum 2666
-
Dysk 512 GB SSD, może być słabej jakości, ale mniejsza, ludzie też takie maja i żyją.
-
1650 SUPER nie jest zła kartą, ale przyszłościowo najlepiej byś wyszedł na 1660TI, 1650Super ma tylko 4 GB VRAM i nie jest demonem wydajności
-
Windows 10, tu pytanie jaki Windows, tzn. czy Windows jest kupiony w sklepie Microsoftu, względnie w innym Komputroniku lub Xkomie, czy kupiony u „Józek ZOO” na Allegro za 10 zł (wtedy masz piracki system).
-
Zasilacz 500W, faktycznie może mieć 250W na lini 12v, a ona najważniejsza. Zasilacz powinien mieć minimum certyfikat 80+, a najlepiej 80+ Bronze, bo to już gwarantuje jakąś jakość, że nie bomba.
A ile zwykle ma 1650?
U mnie działa z i7 na 240W zasilaczu.
W tym przypadku to „Super” oznacza zupełnie inną kartę o zdecydowanie większej wydajności.
To, że jesteś miłośnikiem balansowania na linie, picia lub palenia, to nie znaczy, że to najlepsza droga dla każdego.
Markowa 350W, może mieć wyższą wydajność prądową niż mniej markowa 400W. W końcu jak nie ma normy, to niektóre zasilacze mają efektywność 70%, a wysokiej klasy 350 z klasą plus titanium 94%.
Poza tym, fajnie się czyta o tym ile powinien kosztować komputer i co się opłaca. Bez tego jaka płyta, jakie chłodzenie, jaki dysk. Jak 2800 to drogo i się nie opłaca. Takie porady brzmią jakby ktoś kto kupuje np. Toyotę był debilem, bo powinien Skodę. W końcu za mniejszą kasę i taka sama prędkość.
Twoje wywody przygaszają każdy wątek. Geniusz
Nie jestem alfą i omegą wszystko wiedząca jak ty więc zapytałem.
Uświadomię cię zatem, pamięć nie jest wyznacznikiem mocy GPU więc pytanie o pamięć jest z dupy a udzielając się w temacie wypada mieć jakieś pojęcie.
To po jakiego grzyba robią grafiki z 6, 8 i więcej GB pamięci VRAM skoro nie ma żadnego wpływu na wydajność?? Dla picu, dla kasy??
Nie obrażaj ludzi bo to nie piaskownica i nie zamierzam bić się o samochodzik. Chcesz się wyżyć, to wyjdź na dwór, ciepło jest, i po kop w lampę oświetlającą drogę, uczysz sobie.
1650 super z 4GB miażdży RX580 z 8GB, dalej sądzisz że to rozmiar pamięci decyduje o wydajności GPU?
Gdzie i kiedy cię obraziłem?
Stwierdzenie że nie masz pojęcia to dla ciebie obraza?
Doucz się a potem zabieraj głos bo porady ludzi bez wiedzy tylko szkodzą.
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
… lub sama jest miażdżona, o ile kosmetyczne różnice uznajemy „za miażdżenie”. Różnica byłaby „miażdżąca” dopiero wtedy, gdybyśmy sprowadzili gry do poziomu niegrywalnego, tj np. 2-4K i wysokie/ultra. Wtedy, teoretycznie, ponownie powinno być po równo, ale 1650S by dostała po pupie z braku vRAM, inna rzecz, że byśmy mieli wyniki typu 10 vs 15 FPS.
Reasumujać: vRAM nie jest sam w sobie wyznacznikiem, to raczej kurek przycinający jej moc i w 1650S jest on trochę za nisko (odpowiednik w rodzaju 1060 ma 6 GM).
tak czy siak dzisiaj nie dałbym tyle za kartę która ma 4GB VRAM i zapcha się np w takim Watch Dogs Legion na pełnych detalach jest to zapewne wina kiepskiej optymalizacji gry ale jednak 4GB raczej dzisiaj już odpada
sam posiadam GTX-a 980 z 4GB VRAM więc wiem jak jest że po prostu po mału brakuje jej tej pamięci a gram w rozdzielczości FULL HD
moim zdaniem RX 580 z 8GB VRAM to w miarę dobry wybór jeśli się znajdzie w dobrej cenie
Raczej bym odradzał, juz nawet nie chodzi o sama kulturę pracy i 100W więcej na liczniku, ale o wiek i przebieg. Karta już swoje lata ma, a dodatkowo większość była/jest/będzie z kariera w koparkach… za 300 zł może bym ryzykował…
ja patrzę generalnie po samych danych technicznych a to czy jest z koparki czy nie(zależy skąd kupi daną kartę) można poszukać także innych kart byle by miała 8 VRAMu dziś 4 się zapycha jak trafi dobre źródło to będzie mieć kartę na przeczekanie szaleństwa BTC chyba że użytkownikowi nie zależy na detalach no to może brać taką kartę z 4GB i będzie musiał obniżać detale
Obecnie ceny wszystkich kart są nienaturalne, zakup każdej jest nielogiczny.
1650 powinna kosztować 5-6 stówek.
to prawda człowiek sie cieszy że ma jakąkolwiek kartę i że stara jeszcze się trzyma bo dziś padnięcie karty to duży wydatek
Nie przesadzajcie z tym vram. Dla karty o takiej wydajności 6GB to aż nadto. AMD pcha ten vram żeby cyferkami ludzi mamić, a ja jakoś z 6GB gram w cyberpunka na wysokich, a przecież na budżetowej karcie ta gra pewnie nawet nie odpali wiec po co mu tego ramu tyle? Żeby tekstury 8k mógł załadować z modow do skyrima?
Lepiej mieć mniej pamięci ale szybszej.
No nie tak. Ładnie to widać w ustawieniach np. Tomb Raidera.
Dokładasz efekty, bajery i licznik VRAM rośnie.
Można spokojnie na 4GB, ale deszcz już nie taki itd. Ja mam to osobiście w D, ale są esteci.