Czy to jest dobry PC do gier?

• Procesor - taki możesz mieć, jest OK

• RAM 8 GB mało i zapewne 2133, czyli wolna. Lepiej by mieć 16 GB (2x8) i minimum 2666

• Dysk 512 GB SSD, może być słabej jakości, ale mniejsza, ludzie też takie maja i żyją.

• 1650 SUPER nie jest zła kartą, ale przyszłościowo najlepiej byś wyszedł na 1660TI, 1650Super ma tylko 4 GB VRAM i nie jest demonem wydajności

• Windows 10, tu pytanie jaki Windows, tzn. czy Windows jest kupiony w sklepie Microsoftu, względnie w innym Komputroniku lub Xkomie, czy kupiony u „Józek ZOO” na Allegro za 10 zł (wtedy masz piracki system).

• Zasilacz 500W, faktycznie może mieć 250W na lini 12v, a ona najważniejsza. Zasilacz powinien mieć minimum certyfikat 80+, a najlepiej 80+ Bronze, bo to już gwarantuje jakąś jakość, że nie bomba.

1 polubienie

A ile zwykle ma 1650?

U mnie działa z i7 na 240W zasilaczu.

W tym przypadku to „Super” oznacza zupełnie inną kartę o zdecydowanie większej wydajności.

To, że jesteś miłośnikiem balansowania na linie, picia lub palenia, to nie znaczy, że to najlepsza droga dla każdego. :wink:

Markowa 350W, może mieć wyższą wydajność prądową niż mniej markowa 400W. W końcu jak nie ma normy, to niektóre zasilacze mają efektywność 70%, a wysokiej klasy 350 z klasą plus titanium 94%.

Poza tym, fajnie się czyta o tym ile powinien kosztować komputer i co się opłaca. Bez tego jaka płyta, jakie chłodzenie, jaki dysk. Jak 2800 to drogo i się nie opłaca. Takie porady brzmią jakby ktoś kto kupuje np. Toyotę był debilem, bo powinien Skodę. W końcu za mniejszą kasę i taka sama prędkość.

Twoje wywody przygaszają każdy wątek. Geniusz :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Nie jestem alfą i omegą wszystko wiedząca jak ty więc zapytałem.

Uświadomię cię zatem, pamięć nie jest wyznacznikiem mocy GPU więc pytanie o pamięć jest z dupy a udzielając się w temacie wypada mieć jakieś pojęcie.

To po jakiego grzyba robią grafiki z 6, 8 i więcej GB pamięci VRAM skoro nie ma żadnego wpływu na wydajność?? Dla picu, dla kasy??

Nie obrażaj ludzi bo to nie piaskownica i nie zamierzam bić się o samochodzik. Chcesz się wyżyć, to wyjdź na dwór, ciepło jest, i po kop w lampę oświetlającą drogę, uczysz sobie.

1650 super z 4GB miażdży RX580 z 8GB, dalej sądzisz że to rozmiar pamięci decyduje o wydajności GPU?
Gdzie i kiedy cię obraziłem?
Stwierdzenie że nie masz pojęcia to dla ciebie obraza?
Doucz się a potem zabieraj głos bo porady ludzi bez wiedzy tylko szkodzą.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

… lub sama jest miażdżona, o ile kosmetyczne różnice uznajemy „za miażdżenie”. Różnica byłaby „miażdżąca” dopiero wtedy, gdybyśmy sprowadzili gry do poziomu niegrywalnego, tj np. 2-4K i wysokie/ultra. Wtedy, teoretycznie, ponownie powinno być po równo, ale 1650S by dostała po pupie z braku vRAM, inna rzecz, że byśmy mieli wyniki typu 10 vs 15 FPS.

Reasumujać: vRAM nie jest sam w sobie wyznacznikiem, to raczej kurek przycinający jej moc i w 1650S jest on trochę za nisko (odpowiednik w rodzaju 1060 ma 6 GM). :slight_smile:

(403) RX 580 8GB vs. GTX 1650 Super 4GB - YouTube

tak czy siak dzisiaj nie dałbym tyle za kartę która ma 4GB VRAM i zapcha się np w takim Watch Dogs Legion na pełnych detalach jest to zapewne wina kiepskiej optymalizacji gry ale jednak 4GB raczej dzisiaj już odpada

sam posiadam GTX-a 980 z 4GB VRAM więc wiem jak jest że po prostu po mału brakuje jej tej pamięci a gram w rozdzielczości FULL HD

moim zdaniem RX 580 z 8GB VRAM to w miarę dobry wybór jeśli się znajdzie w dobrej cenie

Raczej bym odradzał, juz nawet nie chodzi o sama kulturę pracy i 100W więcej na liczniku, ale o wiek i przebieg. Karta już swoje lata ma, a dodatkowo większość była/jest/będzie z kariera w koparkach… za 300 zł może bym ryzykował…

ja patrzę generalnie po samych danych technicznych a to czy jest z koparki czy nie(zależy skąd kupi daną kartę) można poszukać także innych kart byle by miała 8 VRAMu dziś 4 się zapycha jak trafi dobre źródło to będzie mieć kartę na przeczekanie szaleństwa BTC chyba że użytkownikowi nie zależy na detalach no to może brać taką kartę z 4GB i będzie musiał obniżać detale

Obecnie ceny wszystkich kart są nienaturalne, zakup każdej jest nielogiczny.
1650 powinna kosztować 5-6 stówek.

to prawda człowiek sie cieszy że ma jakąkolwiek kartę i że stara jeszcze się trzyma bo dziś padnięcie karty to duży wydatek

Nie przesadzajcie z tym vram. Dla karty o takiej wydajności 6GB to aż nadto. AMD pcha ten vram żeby cyferkami ludzi mamić, a ja jakoś z 6GB gram w cyberpunka na wysokich, a przecież na budżetowej karcie ta gra pewnie nawet nie odpali wiec po co mu tego ramu tyle? Żeby tekstury 8k mógł załadować z modow do skyrima? :wink:

Lepiej mieć mniej pamięci ale szybszej.

No nie tak. Ładnie to widać w ustawieniach np. Tomb Raidera.
Dokładasz efekty, bajery i licznik VRAM rośnie.
Można spokojnie na 4GB, ale deszcz już nie taki itd. Ja mam to osobiście w D, ale są esteci.

gra co prawda chodzi płynnie ale cienie i odbicia musiałem obniżać