jak nie odpali jak mi na 980tce cyberpunk spokojnie chodzi a RX580 jest bardzo podobny wydajnościowo do mojej 980tki chyba że mówisz o rozdzielczościach innych niż FHD
Gtx1650 o której wspominali jest około 10% słabsza od twojej karty, a rx580 jeszcze o kolejne 10%.
Tobie na 20% szybszej karcie wystarcza 4GB vram, a jemu ma zabraknąć?
Tzn. Ja nie twierdzę, że zapas pamięci jest zły, tylko żeby nie fiksować za bardzo na jej punkcie, bo gry są zoptymalizowane wystarczająco żeby sobie radzić z odczytywaniem tekstur w tle.
wspominali tu o dwóch kartach 1650 i 1650 Super ta druga jest podobna wydajnościowo https://www.youtube.com/watch?v=0UAUWMnVfsk niby mi wystarcza 4GB VRAM ale ja nie mam wyboru bo ceny kart strasznie poszybowały w górę i muszę ciąć detale wyłączać jakieś bajery typu cienie wolumetryczne chmury i inne takie bo inaczej już czuję spadek wydajności chociaż 240hercowy monitor część spadków nadrabia i nie czuć przycinek
zależy czego autor tematu oczekuje od gier i czy jest w stanie się pogodzić z cięciem detali w karcie za prawie 2kafle (1899 ) która normalnie powinna dużo mniej kosztować
Już sam fakt ceny jakiejkolwiek grafiki dziś jest powodem do rewizji planów zakupowych.
Za GTX1660s płaciłem ponad rok temu 1200, dziś ta sama karta jest warta 2500 w sklepie, używkę mogę popchnąć z całkiem pokaźnym zyskiem.
1650s rok temu kupiłem za 760, kilka miesięcy temu sprzedałem ją za okrągły tysiączek.
Według mnie nie ma sensu teraz kupować.
Laptop do grania za takie pieniądze jak on chce?
Fakt, laptop do gier to kiepski pomysł, dlatego wykasowałem zdanie do którego się odnosisz.
W tej kwocie jednak da się coś wybrać nawet na najnowszej grafice…
Da się?
Wybór jest dość spory w tej kwocie.
Jeżeli jednak ma to być stacjonarka to tylko na zintegrowanej grafice, nie ma sensu płacić chorych cen, lepiej poczekać aż ceny wrócą do normy z grafiką albo lepiej z całym komputerem.
JAk bym był w wieku graczy, i grać muszę bo się uduszę , to serio kupiłbym teraz konsolę.
5 tysięcy za takie coś? (Dolicz Windowsa i dodatkową kość RAM) W życiu! Niby mocniejsza/porównywalna od 1660(ti maxq), ale znowu vram przycięty, tm razem jeszcze bardziej, bo do 4 GB.
Śmieci się nie kupuje.
Którą?
Nie znam sie . kupiłem kiedyś xboxa i leżał w szafie. To chyba zależy od tego w co grasz?
Mole się nie zaległy??
Nie, komuś oddalem. bo tam biedne dzieci. I nie umiem na padzie
Jeszcze jakieś mikrofony mi zostaly, to do skakania. kamerki
Ja do dziś jak biorę PAD-a do rąk to nie wiem co się dzieje na ekranie. Co innego na klawiaturze. Nie wiem czy to jakaś ułomność czy o co chodzi, ale nie potrafię grać na PAD-zie.
Ja strategie, może dlatego taka awersja do pada
Przecież to zależy od tego w co grasz. Wiele gier jest wydawanych wyłącznie na daną platformę.
Po to, żeby przechowywać w niej tekstury. Przydaje się, gdy są w dużej rozdzielczości. Bywa czasami tak, że gra nie jest jakaś mocno wymagająca, ale ma sporo tekstur wysokiej rozdzielczości. Jak dasz monitor powyżej FullHD, to będzie bez ramu szarpać, i po to się robi dużo pamięci do grafik które nie są bardzo wydajne. Niektóre programy również lubią dużo pamięci.
Ale decydujące powinny być wydajność w danym przedziale cenowym, awaryjność, kultura pracy.
Warto nawet poświęcić 2-3 klatki na rzecz niższych temperatur i ciszy. Karty graficzne, to jedne z najbardziej awaryjnych komponentów komputerowych.
Jak nie grzebiesz, to tak szybko nie padają. Po za tym rynek nie wytrzyma tych cen kart.
Inna sprawa, że dla nas 2000 zł to taka tygodniowka w UK. stresu nie ma
Kiedyś jak 8800 kupowałem mieszkając tam to unas chyba cala pensja, albo 2
Padają bardzo często w stosunku do płyt, pamięć czy nawet dysków. Zwłaszcza mocne karty, które miały spory pobór prądu.
No to jestem farciarzem, bo przez 30 latnigdy mi grafika nie padła.Nie podkręcalem, ewentualnie do testow na chwilę
Albo nie grasz zbyt wiele i nie kupujesz mocno obciążonych kart.
Mi padła gt 9600, cos koło 10 lat miała ale padła. Artefakty poleciały, a OC i katowania też nie było. Zresztą zobacz sobie teraz na forach, już też pojawiają się tematy, że 700 czy 900 nie działa.