Nie chce, żebyście to źle odebrali, ale tak naprawdę poza wróżeniem waszym z fusów czy z błękitnego nieba żaden was nie przedstawił dowodu w postaci wykresu z testu tego NUCa, czy nawet nie poświecił 5 minut z czystej ciekawości własnej aby się coś dowiedzieć z tym chłodzeniem. Ponieważ ja jestem “kulawy z angielskim”, a kopiować całego testu do Tłumacza Google nie uśmiecha mi się, który będzie po przerywany wykresami itp więc moglibyście sprawdzić.
Ja pytałem w X-Komie na czacie czy oni coś wiedzą o chłodzeniu tutaj to padła odpowiedź, że cichsze jak w laptopie, ale aktywne.
Poza bejtem na Apple i jaki to błąd życiowy popełniłem kupując go w ogóle nie opieracie się na niczym mówiąc, że macOS 11 będzie zamulał skoro Apple stwierdził, że najstarsze Mac mini do tego systemu to Late 2014 więc wątpię, żeby zrobili na złość i system na takich z 4GB ramu był nie do użycia.
Po prostu zastanawiam się czy jest sens w tej chwili wydać 2500 i powiedzmy sprzedać Mac mini za te 600-800 zł skoro praktycznie na razie mi chodzi i mi wystarcza do internetu i TIDAL-a
Pytając się o sens zakupu NUC-a Intela oczekiwałem, że podejdziecie do tej porady na tyle sensownie jak juz stwierdzicie, że się włączycie tu i konkretne argumenty przedstawicie w czym ten NUC jest zły.
Narazie próbujecie mnie przekonać, że Apple to głupota była i jest, a NUC jest gorzej wydajny od laptopa z tym samym CPU i iGPU. Jednak to tylko wasze przypuszczenia więc tak naprawdę dalej nie wiem czy jest sens teraz zmieniać, kupować cokolwiek czy nie?
Argument typu CS czy coś w tym stylu to mój chrześniak wie, że mojego komputera się nie dotyka, ma swój.
Jeżeli mi przedtswzcie test, który pokaże, że laptop z tym samym Core i5 10 generacji jest np na 5 miejscu w teście, a NUC na 10-tym to jest to argument, ale jak różnica będzie 5, a 7 miejsce na korzyść laptopa to juz nie jest to przekonujący argument do nie kupowania NUCa bo 2 miejsca w te czy w tamta to tez jakieś granice błędu pomiaru aplikacji testującej.
Co do dysku SATA kontra M.2 to różnica w cenie dobrego modelu i producenta nie jest w tym momencie tak drastyczna, żeby nie kupić M.2, a też nie zmienia się tego co rok.