Czy warto instalować Win 10?

Płyta główna GIGABYTE B450M DS3H AM4 micro ATX i ryzen 3100 plus z 8 gb ram ddr 4 a reszte juz mam z czasem najwyzej lepsza grafa ?

Jako ciekawostkę dodam, że pod żadnym pozorem nie kupuj tej płyty za więcej niż 250 PLN, bo zwyczajnie przepłacisz. Za tyle można ją wyrwać w promocjach, które pokazują się dość często. Jestem bardziej niż pewien, że na Black Friday właśnie za tyle będzie do wzięcia.

Widze ze kupujac nowa plyte nowego proca i ram jestem w stanie spoko maszyne zbudowac.

Doradzcie co w dobrych pieniadzach zakupic zeby ten komp byl do rozbudowy i na kilka lat :slight_smile:

I w dobrych pieniadzach :slight_smile:

To co napisałeś w zupełności wystarczy, również do rozbudowy. Płyta to absolutny basic, ale ogarnie nawet mocniejsze procki ze stajni AMD.

Warto inwestowac czy lepiej poczekac bo za chwile znow jakies nowe sockety wyjds ze nie bedzie warto kompa ulepszac :smiley:

Zawsze wchodzą nowe sockety, więc czekając na kolejne premiery kompa nigdy nie kupisz :wink:

AM4 jest dojrzałą platformą, Ryzeny 5xxx to ostatnie procesory dla tej podstawki. Kupując solidną płytę oraz procesor, nawet najtańszy z oferty (5600X), będziesz miał kompa na długie lata. Wystarczy wymieniać grafikę :wink: Jeśli możesz poczekać, to daj sobie na wstrzymanie do stycznia. Wtedy się okaże, czy płyty oparte o B450 dostaną nowe BIOSy, obsługujące ZEN3 (5xxx). Będzie to oznaczało większy wybór płyt głównych.

Wiele zależy od postępu technologicznego, ludzie kupujący najlepsze nadany moment i5 i i7 6000 czy 5000 po wejściu Ryzenów i zwiększeniu liczby rdzeni przez Intela, obudzili się z ręką w nocniku. Wymiana platformy wychodziła taniej niż wymiana na i7, która by tylko dorównywała i3. :wink:

Ok czekam do stycznia :wink:

… tylko i tak nie ma gwarancji, że AMD nową podstawkę znowu zrobi na 4 lata, a nie jak Intel na rok lub dwa. :wink:

Tu chodzi o potwierdzenie (bądź zaprzeczenie) wsparcia 5xxx dla B450. W styczniu mają wyjść nowe biosy dla tego chipsetu. Wtedy się okaże, który producent mobo stanął na wysokości zadania.

Skoro już czekasz to nie lepiej jakąś płytę z chin i Xeona do tego?

Po cholerę wywalać kasę w błoto?

Nie opyla się Windows 10. Najlepiej pozostać przy doskonałym DOS 7.0

Uzasadnij, jak dla mnie to dobry interes.
Nowa płyta + Xeon E5 to max 4 stówki.

A co tutaj uzasadniać? Platforma martwa, wzrost wydajności w stosunku do x4 840 żaden, a cztery stówy z portfela wylatują.

Gość zbiera na nowego kompa, a Ty mu polecasz zakup kolejnego szrotu. Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Zależy jaki to kijek.

x4 ma wydajność C2Q?
E5 ma wydajność i7 3-4gen przy podobnych kosztach całej platformy.
Jak to się kalkuluje?

Nie, nie Quada, ale weź pod uwagę koszt tej wydajności. 130W, niestety.

Kiepsko, AUtorowi lepiej było gruchota tanim Quadem reanimować, a nowy na AM4.
Modernizacja sensowna, sprzet nowy, pełno części zamiennych, wsparcie wszystkich technologii i gwarancje. 10 letni sprzęt nie posłuży kolejnej dekady, AM4 może posłuży do 10 lat zaś.