Witam.
Posiadam laptopa z dyskiem twardym podzielonym na dwie partycje c: 60GB , oraz d:750GB.
Problem jest , bo moja partycja systemowa jest już zajęta a zostało na niej zaledwie 2,8GB.
Próbowałem podstawowego czyszczenia typu pliki tymczasowe , kosz , clear cleen itp. ale nie uzyskałem zbytnio wolnego miejsca .
Czy mógłby mi ktoś ew. poradzić , gdzie poszukać “winowajcy” , tego kto zajmuje tyle miejsca ?
Rada: oczyszczanie dysku systemowego z zaznaczeniem wszystkich rzeczy plus usunięcie punktów przywracania + usunąć c/windows/temp, c/windows/prefetch, c/windows/software distribution/download, c/users/twój_user/appdata/local/temp (usunąć zawartość tych folderów + opróżnić kosz)
oczyszczanie dysku systemowego z zaznaczeniem wszystkich rzeczy… Tzn? Za pomocą jakiegoś programu?
Odradzałbym ręczne grzebanie i usuwanie z folderu C:/Windows jeśli jest tobie system miły.
Do czyszczenia polecam BleachBit, który po włączeniu w opcjach filtrów winapp2.ini wyczyści pozostałości po programach.
Pobierz i uruchom program SpaceSniffer i uruchom go z uprawnieniami administratora oraz przeskanuj nim dysk C: a potem wrzuć tu screena. Pokaże to w jakich folderach masz najwięcej zużytego miejsca.
PPM na partycję systemową /właściwości / Oczyszczanie dysku / lub Ccleaner lub Odkurzacz /na własne ryzyko…mnie nigdy nie zawiódł,lecz najpierw jego aktualizacja ! Sądzę że nie obejdzie się bez powiększenia partycji C:/ do ok.100 GB.
Że co? Podałem ścieżki, gdzie należy ręcznie usuwać w celu zwolnienia miejsca + systemowe oczyszczanie dysku.
Dziwi mnie że nikt nie wpadł na to żeby zapytać ile programów jest zainstalowanych na “C”?
Gdzieś w katalogu z W7 jest folder bodajże “logs”. Wewnątrz są pliki z logami, które czasem rosną do niebotycznych rozmiarów rzędu kilkanastu GB. Można je usunąć.
Przeczyść kompa antywirusem 360 total security. To chiński AV który ma rewelacyjny moduł sprzątania i optymalizacji. Po sprzątaniu usuniesz go chyba że Ci się spodoba
Privazer jest skuteczny i bezpieczny do przeczyszczenia systemu.
Korzystasz z hibernacji?
Jeśli nie to wyłącz a zyskasz 5,9GB.
Wyłącz Windows Update i go wyczyść.
Ile masz pamięci RAM? W zależności od jej ilości możesz zmniejszyć plik pagefile.sys
Jeśli nie korzystasz z hibernacji możesz ją wyłączyć i odzyskać miejsce z pliku hiberfil.sys
Możesz spróbować przeinstalować sterowniki nvidii z opcją czysta instalacjia i wybrać tylko do instalacji sterownik graficzny bez innych zbędnych programów
Na pulpicie, w dokumentach, zdjęciach i wideach masz coś zo zajmuje około 10GB, więc skoro masz drugi dysk to można by to tam przenieść
Pliki pobrane przez MailShare są zapisywane na dysku C, a według mnie powinny być zapisywane na innym dysku
Dziekuję wszystkim za pomoc. Korzystając z wszystkich Waszych rad , udało mi się osiągnąć efekt. Duże pifko , dla wszystkich.