Czym otworzyć pliki .16 ? Korzystam z Windowsa, XnView nie otwiera mi plików oraz drugie pytanie jakim programem przekonwertować pliki PNG na .16 ? da się z Windowsa ?
To pliki graficzne? Dziwne to rozszerzenie.
„Pełna nazwa formatu plików z rozszerzeniem 16 to ISOLINUX Splash Screen Graphic (LSS16).” Obstawiam że to format z Linuxa więc Linuksiarze mogą się teraz wykazać
to są jakiś pliki z softem do radia więc obstawiam że nie jest to stricte plik graficzny
tyle to ja sam mogę wyszukać XnView MP nie odczytuje tego wskakuje błąd: nie można odczytać pliku. Jest jeszcze jakiś program na Windows który to obsłuży ? czy tylko Linux ?
Skoro nie wiesz co to za pliki w sensie jakie zawierają dane to nie kołuj ludzi tylko sam sprawdź nagłówki.
Trudno określić jakiego focha miał programista nadając to rozszerzenie w plikach do radia.
Tu wykryli jakiś format IBM do głosu (być może to ten od wspomnianych plików do radia).
żeby nie wróżyć wrzucam link do plików
może ktoś pomoże chodzi mi tylko o wyedytowanie plików a konkretniej o pliki.16 w którymś pewnie pliku jest zapisana grafika tylko czym to otworzyć ? i jak przekonwertować potem na pliki.16? da się to jakoś prosto zrobić ?
Wygląda na „sumy kontrolne”/„funkcje skrótu” CRC 16.
Więc z 4 znaków nijak wyjdzie grafika lub coś związanego z głosem IBM.
I na pierwszy rzut oka nie widzę jak twórca tego „CD Builder” ją oblicza.
w takim razie w jakim pliku może być grafika ? soft na początku ładuje ekran startowy radia i ustawia grafikę która ma się wyświetlać w radiu, gdzieś to musi być zapisane …
Ale o co się w ogóle rozchodzi? Firmware do tego są np. na chomiku, modyfikowane też. To nie jest tak, że się podmienia plik graficzny i pokaże się w urządzeniu inny obrazek. Pliki z rozszerzeniem .16 to nie jest grafika bitmapowa.
Wgranie do nieodpowiedniej wersji urządzenia, lub po dokonaniu zmian w nieumiejętny sposób może skończyć się źle dla aktualizowanego sprzętu.
Może być papką w większym pliku, bo wątpię, że grafikę klei z 144 plików po 4 bajty (576 bajtów - maksymalnie jednen plik w jednolitym kolorze).
chodzi o to żeby w radiu podmienić logo startowe na własne. Kiedyś było takie iso na chomikuj ale już dawno zniknęło, to co podałeś to są tylko softy do radia ale w żadnym z nich nie możemy wrzucić własnej grafiki jako logo startowe.
Myślałem że ktoś może wie jak to wyedytować
chyba że trzeba stworzyć obraz syslinuxa od nowa żeby to zrobić ?
link Strona już nie działa, to tylko archiwum. Ale iso z różnymi grafikami są dostępne jeszcze w Internecie.
Z tego co wiem, to pliki są zaszyte i kodowane w innych, więc to nie jest tak, że sobie zamieniamy pliczek, tylko całe ISO trzeba wygenerować do aktualizacji, musi się zgadzać suma kontrolna bla, bla, bla. Poszukaj na niemieckich forach, może ktoś tam wymyślił coś nowego, jak padła strona.
ok znalazłem taki soft tylko teraz pytanie czy jak podmianie pliki .FLI na własną grafikę to będzie to działać ?? plików .FLI nie idzie niczym otworzyć wnioskuję że nic z tego nie będzie ? poniżej soft
możecie jeszcze raz spojrzeć ?
FLIC to mi się kojarzy z historycznym już dziś Autodesk Aniator Pro. Zgodnie z .FLIC - Jak otworzyć plik FLIC? Rozszerzenie pliku FLIC - XnView potrafi otworzyć FLIC.
niestety XnView tego nie odtwarza. ,Format pliku nie może być ustalony."
co do: Autodesk Animator jest na necie jakaś stara wersja ale na 11 nie możliwe aby zainstalować … to jest dosowy program