Witam
Czy jest jakiś sposób, by “zainstalować” Debiana na USB (coś jak LiveCD) lecz bez utraty wprowadzonych zmian w systemie? Że odpalam np. taki system na kompie nr. 1, instaluję programy itd, potem zamykam system, wkładam pendrive do komputera nr. 2 i odpalam z niego system i mam te zmiany tam również. Bo LiveCD usuwa dane po restarcie. Chcę coś jak Windows To Go lecz w przypadku Linuxa
Pozdrawiam
To zainstaluj go na nośniku zewnętrznym.
Tzn. na osobnej partycji tego bootowalnego pendrive? Lecz gdzie dać GRUB? Nie chcę przypadkiem utracić domyślnych systemów na dysku twardym
Nie, na odmiennym nośniku, Grub zawsze instalujesz tam gdzie główny system plików.
Czyli tak:
- mam jeden pendrive z instalką Debiana;
- drugi pendrive na system
- instaluję na tym drugim - i tu mam pytanie - czy tworzyć mu partycje “/”, “swap”, “/home”?
- GRUB instaluję na tym drugim? - czy gdzie?
Ad3. Tak tworzysz partycje “/” i jak chcesz “/home” “swap” to zależy od sprzętu, ale raczej nie musisz.
Ad4. Grub instalujesz tam gdzie “/”.
Super! A stary GRUB na dysku twardym (mam Win i Zorin) się nie usunie? Razem z systemami? Będzie się normalnie bootować?
Nie powinien.
Więc super, dzięki za pomoc Uwielbiam to Forum
Możesz też utworzyć na pendrive z Debianem live dodatkową partycję, na której będziesz zapisywać dane. Wtedy nie będziesz potrzebował dwóch nośników.
Gorzej z instalowaniem i aktualizowanie programów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po prostu zainstalować Debiana na pendrive.
Wypij kawę
Nie mów, że Debian tego nie potrafi?
Pokrętny sposób zrozumiałem, żeby nosić dwa peny ze sobą
Można przez vmkę, można po prostu przekopiować cały zainstalowany już system i doinstalować grub, sposobów jest kilka, ale z dwoma prndrive chyba najłatwiej wytłumaczyć
Swoją drogą wykorzystałbym kieszeń m.2 z SSD. Po wpięciu do USB 3.0 system będzie tak samo żwawy jak zainstalowany na dysku SATA. Do tego wpis w GRUB, żeby system załadował się do RAM przy bootowaniu i mamy rakietę.
A jeszcze jedno, czy to działa na wszystkich dystrybucjach Linuxa?
Na pewno działa na manjaro i Arch.