Od kilku dni mam zainstalowanego Deepin’a w wersji 15.8 / a więc chyba najnowszy /
Problem mój polega na tym,że od początku nie mam dostępu do App Store ; czy to odznaczę w wersji chińskiej,
czy w międzynarodowej.Po prostu ekran jest pusty i się nie łączy.
Doświadczonych poproszę uprzejmie o poradę ,dziękując zarazem !
Z Deepinem co chwilę ktoś wspomina że są problemy z jakością ich serwerów, więc tutaj może leżeć problem. Możesz też mieć niezaktualizowany system. Ewentualnie sprawdź czy systemowe narzędzia nie są powiązane ze stroną internetową ich sklepu z apkami http://appstore.deepin.com/ bo mi się strona ładuje normalnie, ale nie testowałem tego systemu więc nie wiem jak to jest rozwiązane.
@anon741072
System aktualizuje się normalnie /było 2-3 spore aktualizacje/
Ale po Twojej odpowiedzi spróbowałem połączyć się z PC-ta /win7/ i…strona wczytuje się lecz bardzo powoli.
Czekać trzeba z 3-4 min. Może tu leży problem?
Domyślam się że tak. Serwery Deepina są w chinach - to kawał drogi, a kabelki gorsze niż do juesej. Jak jeszcze są mocno obciążone, to może być problem z połączeniem.
To jest znany (zgłoszony problem) app store dostępny jest wyłącznie przy języku systemu ustawionym na angielski. śmigaj terminalem.
Spróbowałem połączyć się ze strona sklepu deepina z windowsa. Dokladnie trzy minuty. Ale znalazłem malware cnzz com i dodałem do moich filtrów ublocka origina. Teraz w sekundę ładuje się strona.
W basilisk na firefoxie 55 - sklep deepina ładował się w 7 s, gdy już dodałem do filtrów ublocka origina i każde późniejsze wejście na stronę, to w sekundę.
Albo mam do Chin bliżej?
Na jakiej podstawie stwierdziłeś że to malware?
To taki odpowiednik naszego gemiusa - czyli wszelka analityka, opracowanie produktów,usług aplikacji, czyli musi wejść wszędzie i śledzić, a muli jak diabli.
To czemu bez tego’sa jest dużo lżej?
Nie znam tej strony. Gdzie wyczytałeś że to odpowiada za rejestrowanie ruchu na reklamach, a nie za współpracę z wbudowanym sklepem w systemie na przykład?
@skrzek
cyt : " śmigaj terminalem."
Użyszkodnik linuxa jest jakby to rzec : takim trochę raczkującym =))
Rozwiń swoją propozycje
Deepin jest oparty na Debianie, czyli przyjmuje składnie APT
Sprawdzanie czy są aktualizacje apt update
Uaktualnianie systemu apt upgrade
Instalacja programu apt install <nazwa_programu>
Deinstalacja programu apt remove <nazwa_programu>
Wszystkie polecenia poprzedzone sudo
, albo po zalogowaniu na konto root
Więcej informacji man apt
sudo apt-get install nazwa_pakietu (możesz wzorować się na wszystkich opisach Debiana / Ubuntu)
Podziękowania wszystkim !
Jeśli starczy mi cierpliwości to zostanę przy Deepine…a jeśli nie to wrócę do Win10.
A tak przy okazji zapytam,czy można by tego Deepina postawić obok Win10.?
Tak, ale najłatwiej będzie Ci najpierw zainstalować Windowsa, a później Linuksa, bo w odwrotnej kolejności będziesz musiał naprawiać bootloader - Windows przy instalacji orze takie rzeczy bez pytania.
Szkoda się poddawać. Daj szansę Linuksowi, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie potrzebujesz aplikacji napisanych wyłącznie pod Okienka. Co prawda przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale pamiętaj, że do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja
Nie wiem po co się tak męczycie wcześniej czy później i tak wszyscy skończą na “czystym” Debianie.
Nigdy nie używałem Deepina, ale i dla niego tak samo jak dla innych dystrybucji, są oficjalne mirrory. Sprawdzić jak działają i przełączyć się na odpowiednio bliski, z Austrii wydaje się sensowny. Nie wszystkie działają, na przykład z Polski leży. Niby officinale ale ciekawe jak z aktualizacjami.
Wolę Manjaro
Ogólnie rzecz biorąc to wszyscy skończymy martwi, więc po co się męczyć
@ryszard11 Co do reszty @anon1494722 dobrze prawi. Pokaż zawartość pliku /etc/apt/sources.list
Serwery na vektrze przeważnie dobrze dziłają.
To już lepiej Archa lub Antergos.
@anon41799040 @anon741072 @D35CART35
Zobaczycie skończycie w piekle za te herezje. Ale dosyć, bo tak tylko dla hecy to wcisnąłem, a zaśmiecamy wątek.
Ważniejsze jest że może zmienić mirrory. Tam na stronie jest opis jak to zrobić.
To Switch The Mirror: Run Control Center Update → Update Settings click on Switch Mirror to set the mirror.