Deepin 15.8

Od kilku dni mam zainstalowanego Deepin’a w wersji 15.8 / a więc chyba najnowszy /
Problem mój polega na tym,że od początku nie mam dostępu do App Store ; czy to odznaczę w wersji chińskiej,
czy w międzynarodowej.Po prostu ekran jest pusty i się nie łączy.
Doświadczonych poproszę uprzejmie o poradę ,dziękując zarazem !

Z Deepinem co chwilę ktoś wspomina że są problemy z jakością ich serwerów, więc tutaj może leżeć problem. Możesz też mieć niezaktualizowany system. Ewentualnie sprawdź czy systemowe narzędzia nie są powiązane ze stroną internetową ich sklepu z apkami http://appstore.deepin.com/ bo mi się strona ładuje normalnie, ale nie testowałem tego systemu więc nie wiem jak to jest rozwiązane.

1 polubienie

@anon741072
System aktualizuje się normalnie /było 2-3 spore aktualizacje/
Ale po Twojej odpowiedzi spróbowałem połączyć się z PC-ta /win7/ i…strona wczytuje się lecz bardzo powoli.
Czekać trzeba z 3-4 min. Może tu leży problem?

Domyślam się że tak. Serwery Deepina są w chinach - to kawał drogi, a kabelki gorsze niż do juesej. Jak jeszcze są mocno obciążone, to może być problem z połączeniem.

1 polubienie

To jest znany (zgłoszony problem) app store dostępny jest wyłącznie przy języku systemu ustawionym na angielski. śmigaj terminalem.

Spróbowałem połączyć się ze strona sklepu deepina z windowsa. Dokladnie trzy minuty. Ale znalazłem malware cnzz com i dodałem do moich filtrów ublocka origina. Teraz w sekundę ładuje się strona.
W basilisk na firefoxie 55 - sklep deepina ładował się w 7 s, gdy już dodałem do filtrów ublocka origina i każde późniejsze wejście na stronę, to w sekundę.

Albo mam do Chin bliżej? :wink:

Na jakiej podstawie stwierdziłeś że to malware?

To taki odpowiednik naszego gemiusa - czyli wszelka analityka, opracowanie produktów,usług aplikacji, czyli musi wejść wszędzie i śledzić, a muli jak diabli.
To czemu bez tego’sa jest dużo lżej?

Nie znam tej strony. Gdzie wyczytałeś że to odpowiada za rejestrowanie ruchu na reklamach, a nie za współpracę z wbudowanym sklepem w systemie na przykład?

@skrzek
cyt : " śmigaj terminalem."
Użyszkodnik linuxa jest jakby to rzec : takim trochę raczkującym =))
Rozwiń swoją propozycje

Deepin jest oparty na Debianie, czyli przyjmuje składnie APT
Sprawdzanie czy są aktualizacje apt update
Uaktualnianie systemu apt upgrade
Instalacja programu apt install <nazwa_programu>
Deinstalacja programu apt remove <nazwa_programu>
Wszystkie polecenia poprzedzone sudo, albo po zalogowaniu na konto root
Więcej informacji man apt

sudo apt-get install nazwa_pakietu (możesz wzorować się na wszystkich opisach Debiana / Ubuntu)

Podziękowania wszystkim !
Jeśli starczy mi cierpliwości to zostanę przy Deepine…a jeśli nie to wrócę do Win10.
A tak przy okazji zapytam,czy można by tego Deepina postawić obok Win10.?

Tak, ale najłatwiej będzie Ci najpierw zainstalować Windowsa, a później Linuksa, bo w odwrotnej kolejności będziesz musiał naprawiać bootloader - Windows przy instalacji orze takie rzeczy bez pytania.

Szkoda się poddawać. Daj szansę Linuksowi, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie potrzebujesz aplikacji napisanych wyłącznie pod Okienka. Co prawda przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale pamiętaj, że do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja :slight_smile:

Nie wiem po co się tak męczycie wcześniej czy później i tak wszyscy skończą na “czystym” Debianie. :blush:

Nigdy nie używałem Deepina, ale i dla niego tak samo jak dla innych dystrybucji, są oficjalne mirrory. Sprawdzić jak działają i przełączyć się na odpowiednio bliski, z Austrii wydaje się sensowny. Nie wszystkie działają, na przykład z Polski leży. Niby officinale ale ciekawe jak z aktualizacjami.

https://www.deepin.org/en/mirrors/packages/

Wolę Manjaro :wink:

Ogólnie rzecz biorąc to wszyscy skończymy martwi, więc po co się męczyć :laughing:

@ryszard11 Co do reszty @anon1494722 dobrze prawi. Pokaż zawartość pliku /etc/apt/sources.list

Serwery na vektrze przeważnie dobrze dziłają.

To już lepiej Archa lub Antergos.:wink:

@anon41799040 @anon741072 @D35CART35
Zobaczycie skończycie w piekle za te herezje. :grinning: Ale dosyć, bo tak tylko dla hecy to wcisnąłem, a zaśmiecamy wątek.

Ważniejsze jest że może zmienić mirrory. Tam na stronie jest opis jak to zrobić.

To Switch The Mirror: Run Control Center UpdateUpdate Settings click on Switch Mirror to set the mirror.