Witam!
Laptop to Dell Inspiron 3537, a problematyczny system to Windows 10, chociaż z tego co przekopałem cały internet na ten temat, problem zaczyna się od W8.1 Dotyczy to hibernacji, czy też uśpienia. Laptop nie potrafi wykonać ani jednego, ani drugiego, poprawnie. Po włączeniu przycisku “Hibernuj” robi się czarny ekran, a dysk nadal pracuje, i nic się nie dzieje. Z tego stanu jedynie hard reset (długie przytrzymanie przycisku power) jest w stanie go wybudzić, a raczej wyłączyć i włączyć mozna wtedy od nowa.Czy ktoś znalazł jakiś działający sposób na to? Jest to ewidentnie wina systemu, ten sam laptop na xubuntu hibernuje i śpi bez problemu. Próbowałem zainstalować najnowsze sterowniki grafiki, nie pomogło
Niestety, dopóki Microsoft tego nie poprawi, nic się nie da zrobić. Takich tematów jest tu też mnóstwo - bez rozwiązania. Wypada nie korzystać z uśpienia lub hibernacji. Zmiana sterowników grafiki nic tu nie zmieni, bo problem dotyczy raczej sterowników chipsetu lub zarządzania energią.
Zainstaluj sterowniki ze strony Dell.
Też tak miałem i jest już ok.
@krzysztoft1 Mógłbyś podrzucić linka albo powiedzieć konkretniej, który sterownik po wymianie na nowy, spowoduje naprawę problemu?
http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/product-support/product/inspiron-15-3537/drivers
Zainstaluj sterowniki karty graficznej (AMD) Zainstaluj na czysto. (odinstaluj stary a potem zainstaluj nowy)
Tylko odpowiednie sterowniki do karty graficznej(nie wiem jaką masz kartę).
Może się uda.
Pozdrawiam
Próbowałem zarówno sterowników ze strony Dell, jak i najnowszych od AMD. Nic nie pomogło
Jednak znalazłem inny sposób - póki co u mnie działa - spróbojcie:
- Start -> wpisać cmd -> ppm -> uruchom jako administrator
- W cmd -> powercfg -h off
- Sprawdźcie czy laptop się poprawnie wyłącza powinien się wyłączać bez wpadania w tryb wiecznego uśpienia.
- Teraz można ponownie wejść w cmd jak wcześniej, i spróbować włączyć hibernację: powercfg -h on
- Teraz powinno działać zarówno wyłączanie jak i hibernacja
Najlepszym rozwiązaniem, jakie przez już lata kombinowania po reinstalu systemu, okazało się nie instalowanie żadnych sterowników. Po instalacji czekamy aż system sam znajdzie i zainstaluje sterowniki. Wszystko samo się instaluje i wtedy hibernacja działa bezbłędnie
Nie wiem czy Ty masz to w biosie, bo ja musiałem tak ustawić, miałem te same objawy co TY.
Advanced> Chipset Settings> Memory Remap Feature ustawić na Enabled
ACPI Configuration >Suspend To ram – Auto