Witam,
Mam laptopa Dell Inspiron 7000 z dwoma kartami grafiki, zintegrowana Intel HD 630 i NVIDIA GEForce 1060.
Wczoraj chwilę po automatycznej aktualizacji sterowników karty grafiki NVIDIA monitor zewnętrzny wyłączył się. Pewnie konflikt sterowników?
Zauważyłem, że w systemie działa poprawnie tylko zintegrowana Intel HD 630
.
W Menadżerze zadań jest tylko jedna karta grafiki - Intel HD, Nvidii nie widać.
Jak poprawnie zainstalować drugą kartę grafiki? Co zrobić aby działała poprawnie?
Nie chcę robić formatu dysku, bo system śmiga szybko i szkoda tracić ustawienia.
W Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Programy i funkcje odinstaluj wszystkie NVIDIA
Ściągnij sterownik https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/143374/pl
i zainstaluj
Ale najpierw wejdź w ten wykrzyknik ci pokazałeś i zobacz czy czasem nie jest wyłączona karta
i dalej to samo, karta z wykrzyknikiem. Jest i była włączona.
Podejrzewam konflikt sterowników czipsetu Intela od zintegrowanej karty grafiki. Jakiekolwiek sterowniki chyba najbezpieczniej instalować od producenta laptopa - Dell.
Jakieś pomysły na następne kroki?
pozdrawiam
Arek
aktualizacja:
pobrałem sterowniki do laptopa ze strony Dell. Głównie do czipset Intela i do obu kart grafiki. Wpierw usunąłem z poziomu Menedżera urządzeń obie karty grafiki (wraz ze sterownikami). Następnie zainstalowałem sterowniki do czipsetu Intel, potem sterowniki do zintegrowanej karty grafiki i na końcu do GeForce. Pomiędzy etapami były restarty. I dalej to samo.
Chciałbym tak zrobić, ale nie mam takiej opcji po kliknięciu prawym przyciskiem myszy. Byłbym zaskoczony gdyby było inaczej. W Menadżerze Zadań jest tylko jedna karta grafiki
DDU uninstaller próbowałeś z odinstalowaniem wszystkich kart graficznych i potem ich ponownym zainstalowaniem najpierw przez systemowe aktualizacje? Do i co masz jako inne urządzenia w menedżerze urządzeń?
Hej,
wreszcie jakieś konkrety. Spróbuję z DDU. Wcześniej instalowałem na czysto tylko Nvidie…
Już działam, sterowniki usunę w trybie awaryjnym.
Co masz na myśli pisząc o systemowych aktualizacjach? Mam sterowniki ze strony Dell i właśnie je chcę zainstalować.
W Menedżerze urządzeń jest jedno inne urządzenie:
Systemowe znaczy Windows Update. Do tego nieznanego urządzenia w menadżerze urządzeń właściwości sprawdź identyfikatory sprzętu. Skopiuj je do Google i dopisz drivers. Sprawdź nazwę urządzenia i znajdź na stronie laptopa i doinstaluj.
Systemowe sterowniki nic nie zmieniły, dalej GeForce z wykrzyknikiem.
to nieznane urządzenie do coś do bloutooth, ale googlując nie potrafię nic znaleźć.
Wklejam poniżej identyfikator nieznanego sprzętu
BTHENUM{00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb}_VID&000100c4_PID&13a1
BTHENUM{00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb}_LOCALMFG&0002
Pozycja zgodne identyfikatory we właściwościach menadżera urządzeń.
Co do NVIDIA, sterowniki pobierz z NVIDIA i spróbuj zaktualizować do najnowszych. Oczywiście wyłącz sieć, odpal instalator NVIDIA drivers jako administrator, zainstaluj niestandardowo, wybierz interesujące moduły i koniecznie zaznacz czysta instalacja.
Pobierz później (jak załatwisz sprawę z NVIDIA) snappy driver installer i odpal jako administrator exe 32/64 zależnie od wersji bitów twojego systemu. Pozwól na pobranie index dla wykrycia nieaktualnych sterowników. Potem zaktualizuj najpierw brakujący bluetooth.
Seba228215:
Zainstalowałem aktualne sterowniki ze strony nvidii i to nie pomogło.
OK snappy driver zainstalował brakujące sterowniki do Bluetooth i jeden problem mniej.
FadeMind:
to dokładnie taki sam problem.
Spróbuję jeszcze raz DDU w trybie awaryjnym i następnie sterowniki Dell.
no więc zrobiłem jak pisałem z DDU i sterownikami od Dell do obu kart grafiki mając wyłączony internet w trybie administratora.
dalej nic
Snappy driver znalazł całe mnóstwo sterowników do zaktualizowania, w tym czipset i oczywiście obie karty grafiki…
Mogę po prostu kliknąć zaznacz wszystkie i zainstaluj, czy macie inne pomysły?
co jeszcze mogę zrobić?
Może jak już mam aktualne sterowniki do wszystkiego dookoła to warto użyć DDU w trybie awaryjnym i jeszcze raz wyczyścić sterowniki do obu grafik?
Ja bym się teraz skupił nad takim czymś. Wyłączyć sieć, użyć DDU w trybie awaryjnym jako admin i usunąć wszystko z NVIDIA z restartem laptopa. Następnie jako admin odpalił instalator najnowszych sterowników NVIDIA pasujących do twojej karty graficznej i instalacja niestandardowa, wybrał moduły NVIDII, te które ci potrzebne i zaznaczył czysta instalacja. Po wszystkim odpalił sieć.