Dell Inspiron 7000 nie widzi drugiej karty grafiki

Witam,
Mam laptopa Dell Inspiron 7000 z dwoma kartami grafiki, zintegrowana Intel HD 630 i NVIDIA GEForce 1060.

Wczoraj chwilę po automatycznej aktualizacji sterowników karty grafiki NVIDIA monitor zewnętrzny wyłączył się. Pewnie konflikt sterowników?
Zauważyłem, że w systemie działa poprawnie tylko zintegrowana Intel HD 630

.error

W Menadżerze zadań jest tylko jedna karta grafiki - Intel HD, Nvidii nie widać.

Jak poprawnie zainstalować drugą kartę grafiki? Co zrobić aby działała poprawnie?
Nie chcę robić formatu dysku, bo system śmiga szybko i szkoda tracić ustawienia.

pozdrawiam
Arek

W Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Programy i funkcje odinstaluj wszystkie NVIDIA
Ściągnij sterownik https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/143374/pl
i zainstaluj
Ale najpierw wejdź w ten wykrzyknik ci pokazałeś i zobacz czy czasem nie jest wyłączona karta

odinstalowałem sterowniki

restart

odinstalowałem physx

restart

zainstalowałem najnowsze sterowniki Nvidii

i dalej to samo, karta z wykrzyknikiem. Jest i była włączona.

Podejrzewam konflikt sterowników czipsetu Intela od zintegrowanej karty grafiki. Jakiekolwiek sterowniki chyba najbezpieczniej instalować od producenta laptopa - Dell.

Jakieś pomysły na następne kroki?

pozdrawiam

Arek

aktualizacja:
pobrałem sterowniki do laptopa ze strony Dell. Głównie do czipset Intela i do obu kart grafiki. Wpierw usunąłem z poziomu Menedżera urządzeń obie karty grafiki (wraz ze sterownikami). Następnie zainstalowałem sterowniki do czipsetu Intel, potem sterowniki do zintegrowanej karty grafiki i na końcu do GeForce. Pomiędzy etapami były restarty. I dalej to samo.

Weź sobie uruchom coś w wymuszeniem NVIDIA.Prawy klawisz myszy, uruchom z proc. wysokiej wydajności to zobaczymy. Na niezgodność to mi ie wygląda.

Chciałbym tak zrobić, ale nie mam takiej opcji po kliknięciu prawym przyciskiem myszy. Byłbym zaskoczony gdyby było inaczej. W Menadżerze Zadań jest tylko jedna karta grafiki

DDU uninstaller próbowałeś z odinstalowaniem wszystkich kart graficznych i potem ich ponownym zainstalowaniem najpierw przez systemowe aktualizacje? Do i co masz jako inne urządzenia w menedżerze urządzeń?

Hej,
wreszcie jakieś konkrety. Spróbuję z DDU. Wcześniej instalowałem na czysto tylko Nvidie…
Już działam, sterowniki usunę w trybie awaryjnym.
Co masz na myśli pisząc o systemowych aktualizacjach? Mam sterowniki ze strony Dell i właśnie je chcę zainstalować.
W Menedżerze urządzeń jest jedno inne urządzenie:

odezwę się potem

Systemowe znaczy Windows Update. Do tego nieznanego urządzenia w menadżerze urządzeń właściwości sprawdź identyfikatory sprzętu. Skopiuj je do Google i dopisz drivers. Sprawdź nazwę urządzenia i znajdź na stronie laptopa i doinstaluj.

Systemowe sterowniki nic nie zmieniły, dalej GeForce z wykrzyknikiem.
to nieznane urządzenie do coś do bloutooth, ale googlując nie potrafię nic znaleźć.
Wklejam poniżej identyfikator nieznanego sprzętu
BTHENUM{00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb}_VID&000100c4_PID&13a1
BTHENUM{00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb}_LOCALMFG&0002

Pozycja zgodne identyfikatory we właściwościach menadżera urządzeń.

Co do NVIDIA, sterowniki pobierz z NVIDIA i spróbuj zaktualizować do najnowszych. Oczywiście wyłącz sieć, odpal instalator NVIDIA drivers jako administrator, zainstaluj niestandardowo, wybierz interesujące moduły i koniecznie zaznacz czysta instalacja.

BTHENUM{00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb}

Pobierz później (jak załatwisz sprawę z NVIDIA) snappy driver installer i odpal jako administrator exe 32/64 zależnie od wersji bitów twojego systemu. Pozwól na pobranie index dla wykrycia nieaktualnych sterowników. Potem zaktualizuj najpierw brakujący bluetooth.

https://forums.geforce.com/default/topic/1068264/geforce-drivers/issue-with-gtx-1060-with-max-q-design-notebook-/

Seba228215:
Zainstalowałem aktualne sterowniki ze strony nvidii i to nie pomogło.
OK snappy driver zainstalował brakujące sterowniki do Bluetooth i jeden problem mniej.

FadeMind:
to dokładnie taki sam problem.
Spróbuję jeszcze raz DDU w trybie awaryjnym i następnie sterowniki Dell.

no więc zrobiłem jak pisałem z DDU i sterownikami od Dell do obu kart grafiki mając wyłączony internet w trybie administratora.
dalej nic

Snappy driver znalazł całe mnóstwo sterowników do zaktualizowania, w tym czipset i oczywiście obie karty grafiki…
Mogę po prostu kliknąć zaznacz wszystkie i zainstaluj, czy macie inne pomysły?

Tak możesz zaktualizować.

OK, to potrwa chwilę…

Daj znać czy to rozwiąże twoje problemy. Doinstaluj jeszcze sobie po sukcesie physx NVIDIA. Znajdziesz na dobrych programach np.

wszystko zaktualizowałem i dalej bez zmian
kod 43

co jeszcze mogę zrobić?
Może jak już mam aktualne sterowniki do wszystkiego dookoła to warto użyć DDU w trybie awaryjnym i jeszcze raz wyczyścić sterowniki do obu grafik?

Microsoft podaje takie rozwiązania:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4341212/windows-10-fix-graphics-device-problems-error-code-43

Ja bym się teraz skupił nad takim czymś. Wyłączyć sieć, użyć DDU w trybie awaryjnym jako admin i usunąć wszystko z NVIDIA z restartem laptopa. Następnie jako admin odpalił instalator najnowszych sterowników NVIDIA pasujących do twojej karty graficznej i instalacja niestandardowa, wybrał moduły NVIDII, te które ci potrzebne i zaznaczył czysta instalacja. Po wszystkim odpalił sieć.

ok, spróbuję dokładnie tak jak radzisz, a potem metodę opisaną w linku FadeMind

Download Intel VGA 4973
Download NVIDIA VGA 389.01

Download DDU (get the 17.0.7.5 or NEWER)

Disconnect from the Wifi | Lan

Search(runbox) > Msconfig > Boot(tab) > Boot Option> check the SAFE BOOT … Apply and Reboot.

Run DDU

• Select: NVIDIA Software and drivers
  • Select: Clean, do not restart
  • Select: Intel Software and drivers
  • Select: Clean, do not restart

Search(runbox) > Msconfig > Boot(tab) > Boot Option> Uncheck the SAFE BOOT … Apply and Reboot.

Back in normal Windows:

Install the Intel VGA

• Reboot
    Install the NVIDIA VGA
  • Reboot

Connect to the Wifi | Lan
Retest the system.