Mam dwudniowego DELL XPS 9500 z i7 (8 rdzeni), 32 GB i GTX 1650 TI.
Problem jest w tym, że mam wrażenie jakby to było 486 bez turbo. Zainstalowany jest czysty Windows 10 PRO i okienka, jak się minimalizuje, czy maksymalizuje, to jest wyraźny lag. Jak się scrolluje strony, to już w ogóle katastrofa. A Warzone? 20 FPS!!!
Nie wiem co jest grane, ustawienia zasilania sa na “BEST”, w panelu Dell Power Manager “ULTRA”. Zainstalowane wszystkie sterowniki.
Co ciekawe, mój kumpel ma podobnego spefycikacją, dwu letniego XPS i na jego kompie Warzone aż fruwa.
Przeczytałem mnóstwo tematów o lagującym Dellu, i wszystkie sprowadzają się do ustawień planu zarządzania energią, ale wygląda, że mam ok.
A, i podczas grania w tego Warzone, task manager pokazuje że integra jest obciążona na 25% a GeForce na 19% haha.
Temperatury ok, ale nie podoba mi się użycie GPU - dziwne, że obciążenie jest dzielone pomiędzy integrę i dedykowaną w tak równym stopniu.
Sterowniki grafiki zapewne zaciągnął Ci Windows Update.
Spróbuj zainstalować te: https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/162249/pl
Z opcją na czysto - usunięcie starych instalacja na świeżo.
Dla pewności zrób pełne zamykanie systemu (z przytrzymanym Shift podczas zamykania)
@domker, niestety dalej to samo, zrobiłem tak jak pisałeś + zainstalowałem GeForce experience, bo wcześniej to pominąłem. Ze wszystkch zasobów, geforce jest najmniej używany heh…
Jeszcze jedyne, co mi przychodzi do głowy to spróbować wymusić dla gry używanie konkretnie GeForce w ustawieniach panelu Nvidii i physiX też oznaczenie jako Nvidia (a nie auto)
Może jest problem z automatycznym przełączeniem grafiki między integrą a dedykiem.
Spróbuj na sztywno wymusić by system dla gry używał wyłącznie karty dedykowanej.
Niestety nadal to samo. FPS między 19 a 20, w ustawieniach NVIDIA Control Panel wymusiłem na warzone, aby używało GeForce, w samym warzone można też wybrać kartę i jest wybrany GeForce. Też już nie mam pojęcia co jest nie tak, co tym bardziej widać po samym Windowsie i okienkach, które lagują, nie chodzą płynnie, jak powinny.
Teraz jeszcze mi się przypomniało. Co prawda to dotyczyło innego producenta lapków gamingowych, ale być może rozwiąże problem.
Często stawia się system na nowo, aby wywalić ten cały bloatware producenta. Niestety czasami niektóre stery są skrojone pod daną linię lapków (szczególnie gamingowych) i instalacja innych może powodować tego typu dziwne zachowanie okienek.
Niestey czytam coraz więcej na necie i jest mnóstwo tematów na DELL i zero rozwiązania. Niektórzy pisali o wyjęciu baterii i włożeniu jej z powrotem i pomagało, no ale nie będę rozkręcał dwudniowego kompa. Jestem mega rozczarowany, tym bardziej, że mam jeszcze dwa pięcioletnie XPSy, które chodza szybciej niż ten nowy.
To reklamuj, ale na podstawie rękojmi, a nie gwarancji lub zwróć/wymień.
W każdym razie skoro tak mówisz to jest coś na rzeczy z tym lapkiem.
Dzisiejszy sprzęt niestety robią niechlujnie niezależnie od ceny.
Siostra kupiła niedawno lapka w X-kom tak tylko do internetu/filmów HP z Ryzenem 5 3500U i na dzień dobry 3 gorące piksele - przecież takie coś w fabryce mogli spokojnie bez problemu wykryć. Oszczędzają na kontroli jakości i tyle.
Tak samo rozkręcali w salonie TV Samsunga 75’’ w środku dwie płyty gł. z badziewnymi kondensatorami noname i to jeszcze obok grzejących się radiatorów.
@domker, kurde obczaj to. Mam do niego podłączonego przez HDMI zewnętrzny ekran i przeniosłem warzona na tamten ekran i 60FPS!!!
Nawet windows tam szybciej chodzi, okienka nie lagują. Pytanie, czemu. Wygląda to tak, jakby GeForce działał dopiero na zew ekranie, podczas gdy ekran w laptopie działał tylko na integrze.
ale nawet jeżeli ekran laptopa działa wyłącznie na integrze to okienka w Widnowsie powinny chodzić płynie. Na moje coś ewidentnie jest ze sterownikami. Wgrałbym może jeszcze by sprawdzić starszą wersję sterowników niż najnowsza i sprawdził jak się zachowuje.
Dobra, po kilkudniowym kontakcie z dellem, dużym researchem wiem już więcej.
Nie spadnijcie z krzesła.
Są dwa tryby montowania kart w lapcokach, hybrydy (intel + nvidia/amd) oraz dedykowana.
Hybryda działa tak, że karta (ta mocniejsza) jest używana tylko na zew monitorze. A integra na wbudowanym LCD i tego się nie da przeskoczyć. Dlatego Warzone na dużym ekranie działa na full speed.
Więc osoby, które kupią taki laptop i zamierzają tylko używać wbudowanego ekranu, mają dodatkową kartę dla picu
Podobny efekt pamiętam na jednym laptopie HP, który kiedyś serwisowałem. Mulił jak szalony do czasu kiedy po pierwsze podłączyło się zewnętrzny monitor, ale poza tym trzeba było wyłączyć jeszcze wbudowany np. zamykając klapę… Kretyńskie rozwiązanie. Wtedy myślałem, że to błąd systemowy, ale nie chciało mi się zgłębiać tematu.
No, hybrydowe rozwiązanie jest wprowadzone dla oszczędności baterii, i kiedy podłączasz zew monitor, komputer myśli, że jesteś stacjonarnie, więc prawdopodobnie można Ci włączyć tryb turbo.
Niektóre laptopy w biosie mają opcję, aby wyłączyć integrę, niestety Dell XPS tego nie ma.
Co więcej, ustawienie w Windows, gdzie można wymusić w panelu NVIDIA, która karta ma działać, jest kompletnie omijane, co potwierdziły źródła w necie i moje obserwacje.
To prawda. Ja w swoim laptopie też mam rozwiązanie hybrydowe. Jednak działa ono zupełnie inaczej. Przede wszystkim mam takie możliwości:
system sam decyduje którą kartę używać w zależności od wybranego planu energetycznego lub zapotrzebowania na moc obliczeniową
mogę ręczenie na stałe wybrać grafikę która ma być zawsze używana bez względu na zapotrzebowanie mocy czy plan energetyczny
mogę wybrać aplikacje i zdecydować która ma korzystać z karty zintegrowanej a która z dedykowanej.
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, ze nie można o tym decydować a dedyk działa tylko po podpięciu zewnętrznego monitora. Myślałem, że Dell to poważna firma, zawsze za taką ją uważałem i stawiałem wyżej niż Apple. Jednak to tłumaczenie jest dla mnie dziwne i sprawia, że muszę się zastanowić nad zweryfikowaniem swojej opinii o Dellu.
Rozumiem gdyby ten dedyk nie działał po odłączeniu zasilacza. To OK jestem to wstanie zaakceptować. Jednak żeby działał tylko po podpięciu zewnętrznego ekranu to lekka przesada. Ciekawe czy napisali o tym w specyfikacji. Bo ja bym takiego laptopa nie kupił na pewno wtedy. Zwłaszcza że serie XPS to drogie laptopy i premium. Della zawsze mógłbym kupować w ciemno a tutaj taki zonk.