Dlaczego komputer mi sie wyłącza ?!


(Dj Truski) #1

Witam wszystkich, nie wiem kompletnie co mi się dzieje z komputerem. A chodzi o to iż wyłącza się, sam tak bez powodu czasem po 5 min pracy czasem po godzinie. Jeśli po odpaleniu kompa włączę grę byle jaką za kilka sek wyłącza się. I muszę włączać od nowa. Temperatury są chyba dobre po 30 min pracy; płyta główna 29 stopni C, Procesor 28 stopni C i temp3 (nie wiem co to) WDC WD800JD-00JNC0 39%. Napięcie chyba też; Napięcie rdzenia procesora 1.39 V, (+3.3 V - 3.25 V), (+5 V - 5.03 V), (+12 V - 11.97 V), VBAT baterii CMOS 3.06 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.73 V. Wentylatory: 3342 RPM. Mi się wydaje że wszystko jest OK ale jednak komputer i tak się wyłącza!! Proszę o pomoc.


(Wada3) #2

Od nowości ci się wyłącza.Bo jak tak to prawdopodobnie maż dwie innej firmy pamięci Ram.


(Dj Truski) #3

Nie, mam go już 3 lata i nic. Jakieś 2 miechy temu się zaczęło. Wyłączał się czasem na starcie, nie brałem tego pod uwagę (Działa to działa nie ? :D) pochodził tak z 15 min i dało się grać. Ale teraz się mu ostro pogorszyło.


(Wada3) #4

A dodawałeś ram


(Dj Truski) #5

Nie, dosłownie nic przy nim nie robiłem. Tylko odkręciłem obudowy (dla lepszego chłodzenia).


(Miroon93) #6

Popracuj na komputerze z odłączonym kablem sieciowym. Też tak kiedyś miałem i się okazało że to wirus ( a raczej trojan ) który przez internet wyłączał mi komputer. Napisz jak to zrobisz i powiedz co zaobserwowałeś.


(Apdjs) #7

Nie jest przypadkiem zakurzony?

Jak wyglądają kondensatorki? Nie są napuchnięte?


(Dj Truski) #8

Mironek, zaraz to zrobię. A co to kondensatorkow są normalne trochę kurzu ale podejrzewam ze każdy tak ma.


(Dj Truski) #9

Co to podpowiedzi Mironka, nie wydaje mi się że to może być trojan. Czasem komp wyłączał mi się zaraz po odpaleniu. 2x musiałem formatować bo się system popsuł :P.


(Xxtekenxx) #10

masz Everesta?

jak nie masz to pobierz a następnie podaj odczyt

:arrow: Komputer

:arrow: Czujnik


(Dj Truski) #11

Odczyt nie zmienił się od 15 min. Zobacz na początku wszystko napisałem.


(Xxtekenxx) #12

czyli skanowałeś Everestestem?

taka jedna sprawa jeśli to jest zwykły blaszak to ściągnij obudowę i zobacz czy przypadkiem nie jest zakurzony :smiley:

jak wiesz od czasu do czasu czyści się kompa sprężonym powietrzem :smiley:


(Miroon93) #13

A masz możliwość podania loga z HijackThis?


(Dj Truski) #14

Tak skanowałem a komputer odkurzam co tydzień jak pokój. W miarę czysty jest. Może mi ktoś napisze co mam zrobić w takiej sytuacji? Co może być tego przyczyną.


(Xxtekenxx) #15

szczerze to może być też wina systemu :stuck_out_tongue: jaki masz?


(Miroon93) #16

A ja wiem do czego?? Wszyscy tu tak piszą :stuck_out_tongue: A tak na serio to może mu coś siedzi a menelewal o tym nawet nie wie.

I co jak przeskanowałeś, to log czysty, tak??


(Dj Truski) #17

Proszę o pomoc. Co za syf mi wyłącza kompa! !!


(Dj Truski) #18

Tak, czysty jak dziewicza... :smiley:


(Oxygen1209) #19

Spróbuj posprawdzać czy RAM dobrze siedzi w wejściu i przy okazji kable mocniej po dociskaj np. do zasilacza :smiley:


(Miroon93) #20

Skoro nie wirus, nie temperatura to może być zasilacz, albo któryś z podzespół jest padnięty, ale w tym już Ci nie pomogę.

Wybacz :stuck_out_tongue: