O czym ty piszesz? Jakie dosowe komendy? Od OpenSuSE 10.0 jest Yast, który automatyzował instalację sterowników, jak to później zrobili w Ubuntu i Windows. Tylko odpalasz odpowiedni moduł Yast-a i tyle.
Ostatnio chciałem zainstalować drukarkę. Na Windowsie mi jej nie wykrył poprzez kabel, mimo iż ściągnąłem sterowniki. Na GNU/Linux miałem trzy podejścia. Pierwsze, to OpenSUSE - tutaj drukarkę Lexmarka zainstalowałem bez problemu i to w trybie sieciowym. Na Ubuntu ściągnąłem jedną paczkę ze sterownikami, był problem z uruchamianiem filtru CUPS (trzeba było zmienić uprawnienia pliku). W drugim podejściu do Ubuntu nie wykrywał urządzenia w ogóle, jak na Windows (wykorzystałem inną wersję sterownika).
Ten wątek zaraz zdubluje średnią dzienną ilość postów na tym forum.
Ale i tak liczyłem na większą burzę, a tu spokój
Cześć z linuxem zabawę zaczynałem od 1999 :)) korzystałem z freeBSD, netBSD oraz pocket linuxa 1"44 flop No ale - linux jest upierdliwym systemem dla komputera domowego więc go porzuciłem i przeszedłem na windowsa XP - równolegle z linuxem. W trakcie studiów korzystałem z autocada więc wiadomo - linux odpada bo i tak jak wtedy to do profesjonalnych zadań nie związanych z siecią się po prostu nie nadaje - szrot jakich mało Obecne dystrybucje takie jakie mint czy ubuntu coś tam już prezentują ale dalej brak oprogramowania profesjonalnego W tkacie swojej kariery zawodowej wyrobiłem sobie opinię:
- linux jest super do tworzenia wirtualek oraz na urządzenia sieciowe jak i serwery danych
- windows jest najlepszy na komputery domowe oraz dla graczy
Jeżeli ktoś ma inne zdanie to jest niedouczony i nie ma pojęcia o zastosowaniu systemów we współczesnym świecie IT
Na dobre porzuciłem linuxa kiedy przy aktualizacji sterowników graficznych wywaliło karte graficzną i nie mogłem już przywrócić obrazu - to była ostatnia reinstalacja systemu (bodajże 2012 r)
Windows 10 jest obecnie najbardziej komfortowym, stabilnym, wydajnym systemem wielozadaniowym!! A kto myśli inaczej ten Jaskiniowiec :)))
O! kolega widzę ma poglądy ortodoksyjne
I serio do zastosowań domowych, czyli poczta, www, Skype, filmy, muzyka potrzebny jest Windows. Może Skype w wersji na GNU/Linux jest do kitu, a PulseAudio domyślnie nie oferuje paru opcji (przy domyślnej konfiguracji w większości dystrybucji), przez co rozmowy przez Skype nie są najlepszej jakości. Myślę jednak, że do zastosowań domowych, wiele dystrybucji GNU/Linux daje radę.
Co więcej, patrząc na wątki z forum DP związane z malware, można odnieść wrażenie, że pingwiny górują nad okienkami.
Sam widzisz że odpowiedziałeś na pytanie :))) podaj mi JEDNĄ dystrybucję dla domowego użytkownika który używa javę, html, gra w gry i chce używać MS Office i Autocada. nie posiada kwalifikacji programistyczno informatycznych. Instaluje i jedzie z koksem teraz poproszę o JEDNĄ dystrybucję linuxa która obsłuży to wszystko zaraz po zainstalowaniu i bez żadnych kombinacji z dodatkowymi pakietami updatami, grzebaniu bibliotekach - ciach ! i gotowe!
P.S. dobrze to ująłeś linux tylko daje radę
Błąd - malware jest tam gdzie go wpuści użytkownik sam się nie instaluje i nie ściąga
Gdyby nie takie poglądy to by postępu w nauce nie było
Czy możesz wyjaśnić co konkretnie masz na myśli? Czy chodzi o to, że userzy Linuxa wstydzą się pytać na forum o malware?
Umówmy się co do jednego. Użytkowników Linuksa tutaj jak na lekarstwo, a najwięcej do powiedzenia mają ci którzy najmniej wiedzą. Zauważ że na forum nie ma praktycznie żadnych pytań, poza typowymi dla początkujących.
Cały ten wątek też dowodzi, że użytkownicy Linuksa już dawno wynieśli się z tego portalu, a została tylko banda rozwrzeszczanych dzieciaków próbująca na każdym kroku udowodnić że “moje jest bardziej mojsze niż twojsze”
Temat rzeka
Nie chodziło mi napewno o porównywanie DOS-a do terminala linuxa tylko ogólnie o to, że tak jak w Linuksie, żeby coś zrobić trzeba Terminal tak w DOS-ie nie było klikania myszką tylko komendy.
Burzysz się jakby cię ktoś na szpica na dział
Dzięki bardzo za “komplement” (30+), a ton wymowy czy pisania na forum mam jaki mam i nic na to nie poradze, chce się czuć młody chociaz w tym
Dzieciaki na forum coraz starsze Też to obserwuję
To nas różni od kobiet, wiecznie bysmy się bawili
Ciekawy jakby załozyć temat Dlaczego UŻYWAMY Linuxa??
To żart, prawda?
Nie w nawiasie nie.