Dlaczego niektóre butelki są bezzwrotne?

to tak samo jak polityka apple

Po co naprawiać np. wymieniając baterię jeżeli można sprzedać nowe?

Producent sprzedaje ci butelkę i nie płaci oplat ekologicznych

przy kaucji jest 23% podatku

W te bezzwrotne z tego co zauważyłem zazwyczaj się bawią pojedyncze browary, nie zrzeszone w tych całych koncernach, bo pewnie za dużo zachodu ze zbieraniem butelek dla 1 browaru. Do tego te szklane bezzwrotne, często wydają się delikatniejsze, przynajmniej w okolicy gwinta.

Czy ja wiem, popatrz na żubr, Tyskie i wszelkie inne butelki powyżej 0.5 są bez zwrotne i niczym się nie różnią poza większą objętością delikatnie :?:

No powyżej 0,5 pewnie to samo- za mało ich jest, żeby był sens to zbierać.

A ja mam inne pytanie: dlaczego butelki - flaszki od wódki nie są zwrotne? :wink:

Bo o wódzie i spirycie nie da się zdezynsekować :stuck_out_tongue: Takie trunki to 1-2 się kupuje(i dziwnie by było chodzić z takimi butelkami), a piwka to i kastami :slight_smile:

Czy ja wiem czy powyżej 0.5 jest tak mało butelek?? a zresztą co za różnica czy mniej czy więcej jada te 0.5 to i pojechały by te 0.65ml

Dziwne to

Są jeszcze małe butelki 0,33l, też bezzwrotne. Polityka w naszym kraju jest dziwna, dla przykładu w Holandii, gdzie mieszkałem jakiś czas, większą popularność mają butelki te małe (0,33l) i zarówno te małe, jak i te duże (0,5l) są zwrotne (z butelkami większymi, niż 0,5l się nie spotkałem, prawdopodobnie z racji popularności małych piwek, ale za to spotkałem się z piwem w butelce 0,4l), mało tego, tam zwrotne są nawet butelki platikowe, takie najzwyklejsze po napojach (za nie też płaci się kaucję, 25 eurocentów), niestety u nas takie butelki idą w śmietnik, tyle dobrze, że chociaż są specjalne śmietniki na plastik.

Kilka lat temu, Coca-Cola Company próbowała spopularyzować specjalne butelki zwrotne ze swoimi napojami (jeśli dobrze pamiętam, za nie też się płaciło kaucję), ale jak widać się to nie przyjęło (może ze względu na kaucję).

Pozdrawiam!

Mała Łomż 330ml , butelka jest zwrotna :smiley: Fakt z nich fajniej sie pije o ile sie piwem delektuje nie upija :slight_smile:

W niektórych państwach zwrotne PETy występują. U nas są rzadkie bardzo i się w sumie nie przyjęły, bo nikt nie chciał do kaucji dokładać.

O widzisz, chyba jedyna, póki co.

Pozdrawiam!

Nie jestem pewien, ale chyba “śląskie 330ml.” tez jest zwrotne.

To nie jest czasem jakieś regionalne piwo? Pierwszy raz w życiu o takim słyszę. U mnie w miejscowości dzięki łasce niektórych sprzedawców, dostępne są takie regionalne piwa, ale o śląskim nigdy nie słyszałem.

Pozdrawiam!

Regionalne, w sumie nie wiem, nazwa by wskazywała że to z śląska i okolic, a ja mieszkam w Karinie jeziorek i kałuż -WM

Dyza butelka wygląda tak:

http://www.ziko.pl/p5365_slaskie_piwo_0 … telka.html

Większość bączków 330ml jest zwrotna, ale często chcąc oddać jakąś butelkę słyszę tekst buca zza lady, patrzącego na etykietę - Tej butelki nie przyjmę bo takiego nie sprzedajemy. Nie ważne, że ma na półce milion o tym samym kształcie ale to etykieta decyduje.

pierwszy raz słyszę ze etykieta decyduje, ale nie dziwi mnie to :smiley:

póki co to najlepiej bo bez pytań przyjmuje butelki KAUFLAND

Większość sklepów teraz przyjmuje butelki za okazaniem paragonu że się kupiło owe butelki.

W naszym durnym państwie nic się nie opłaca, poza tym dużo też zależy od nastawienia ludzi, wracając do butelek np bezzwrotne są po Perle, i również potwierdzam że piwo z butelki jest o wiele lepsze niż z puszki.

Masa ludzi twierdzi, że z butelki jest dużo lepsze niż z puszki. Do tej pory nikt nie był w stanie po przelaniu mu w szklanki stanowczo stwierdzić które to które :smiley:

Podobnie będzie pewnie jak poczęstujesz rożnymi piwami to mało kto rozróżni jakie pił.

Powiem tak mi po prostu lepiej smakuje i lepiej się pije z butelki:) :smiley:

Też wolę z butelki, ale to nie jest kwestia smaku tylko po prostu przyjemniej jakoś. Z drugiej strony w niektórych, zwłaszcza plenerowo-wycieczkowo-turystycznych sytuacjach puszka niezaprzeczalnie lepiej się sprawdza (chociaż ma też sporą wadę - jak coś wpadnie do środka to ciężkie do wykrycia, więc nie należy jej z oczu spuszczać)

Większość jednak opowiada się za butelką, moim zdaniem z butelki się lepiej pije niż z puszki :stuck_out_tongue: ale są gusta i guściki :slight_smile: