Chciałem się Was zapytać, bo może u Was też taki problem występuje, że na Windows 10 w przeglądarce Edge nie działają filmy VOD. Zauważyłem, że od dłuższego czasu już tak jest.
Czy coś mi się popsuło, że te filmy nie działają ? czy po prostu wina jest Microsoftu ?
Jak wchodzę na jakiś film VOD, który chcę obejrzeć to mam tylko obrazek z jakiejś sceny filmu i więcej nie mam nic. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie ? Czy u Was też tak jest ?
To zależy od MS,który nie daje rozszerzeń do swojej przeglądarki.Najpewniejsze są Firefox,Opera,Chrome,bo się rozwijają i dostosowują,dlatego na nich wszystko działa.Żeby działał VoD potrzeba często wtyczek Silverlight,Flash,Ajax i co tam jeszcze te usługi wykorzystują.Recepta to sprawdzić na innych przeglądarkach.
Czyli mam czekać na jakąś aktualizacje do Microsoft na przeglądarkę Edge, która uruchomi możliwość oglądania filmów VOD ?
Czekać. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś do filmów VOD, używał np. Firefoxa, który to sobie ze wszystkim radzi.
Masz zainstalowaną wtyczkę Silverlight?
To instalować tego silverlight na windows 10 czy nie ? Bo już nie wiem.
Oczywiście, że instalować jeśli chcesz oglądać. U mnie bezproblemowo odtwarzane są w przeglądarce Edge filmy ze strony http://vod.tvp.pl ,a że niektórzy będą krakać o zagrożeniu? No to trzeba wybierać. Ja wybrałem oglądanie.
W życiu czyha nas mnóstwo zagrożeń. Np. opalanie się grozi rakiem skóry i też musimy wybierać.
Wejdź tez w Ustawienia zaawansowane Edge i sprawdź czy masz włączony Flash Player.
Floyd sprawdź proszę to czy u Ciebie działa ? https://vod.pl/programy-tv/efekt-nostradamusa-tajemnica-siedmiu-pieczeci-online/kt50508 Bo to co Ty mi dałeś to u mnie też działa.
Zero Ghost w Edge mam włączony Flash Player.
Nie wiem jak jest teraz w Edge po aktualizacjach, ale w momencie, gdy zaktualizowałem Windowsa do Creators Update, strony informowały mnie, że w Edge jest przestarzała wtyczka Flash Player. Przed aktualizacją do CU, z tym problemu nie było. To jak to teraz jest?
Czekam na odpowiedź i jakąś sugestie .
Windows 7 Pro x64 + FLASH + Silverlight + DirectX 9 - filmik działa bez problemu.
Najnowszego Flasha masz pewnie z Windows Update.
Przeinstaluj sobie…
Silverlight’a i DirectX 9 - ja wiem, że ‘dziewiątka’ to powoli zaczyna być relikt przeszłości, ale często rozwiązuje konflikty zgodności programów nawet w Win10.
Jeśli nadal masz problemu spróbuj… innej przeglądarki.
Ja nie mam win 7 ani zadnych direxow CZYTASZ DOKLADNIE ? po co mi o tym piszesz. Nie obchodzi mnie to. Nie umiesz pomoc to nie pisz. A nie, ze ja się teraz musze wkurzac.
Nie będę specjalnie instalowal jakiejs zasobozernej przeglądarki typu firefox czy chrome czy inny chlam tylko po to, żeby jeden filmik obejrzeć 45 minutowy i potem pol dnia się bawil w odinstalowywanie tego.
Pytam prosto. Chodzi tylko o EDGE czy potrzebny jest ten silverlight czy nie ?
Rzeczywiście na tej stronie:
https://vod.pl/programy-tv/efekt-nostradamusa-tajemnica-siedmiu-pieczeci-online/kt50508
potrzebna jest działająca wtyczka silverlight i pomimo tego, że mam zainstalowaną, to w przeglądarce Edge nie działa. Prawdopodobnie jest wyłączona. W systemie Windows 10 mogę odtwarzać na tej stronie w przeglądarce IE albo starszej wersji Firefoksa.
Bartosz, nawet nie chcę czytać do końca "Twojego wkur***nia’’ delikatniej pisząc. Pisałeś już podobnie na forum.
Może zacznij brać pod uwagę to, co inni piszą.
Czyli wychodzi na to, że instalacja silverlight nic nie da. Pewnie to wina Microsoftu i trzeba czekać.
Czy co mi radzicie ?
To wina Onetu nie MS ,powinni przejść na HTML5 .
Pozostaje instalacja innej przeglądarki ,zrezygnowanie z tego serwisu albo oczekiwanie aż przejdą na HTML5 ,kiedyś to zrobią tylko nie wiadomo kiedy.
Najlepiej zainstalować dodatkową przeglądarkę ,jak jej nie używasz nie zajmuje zasobów.
Opcja uruchom w Internet Explorer, Firefox 51/52 i inne forki 32-bitowe.
Oferujacy te usługi jada cały czas na silverlight i Flash Player, a nie na HTML5, a MS Edge poza
Flashem reszte blokuje, to smao Firefox zarówno 32 jak i 64 bitowy.