Długie uruchamianie Visty na HP Pavilon


(Juftul) #1

Witam. Zakupiłem miesiąc temu hp pavilion z vistą premium. Problem polega na tym, że po wpisaniu kodu użytkownika pojawia się "zapraszamy" i dokładnie 3 minuty jest czarny ekran, dopiero wtedy wskakuje pulpit. Po zrobieniu RECOVERY uruchamiał się bardzo szybko, tzn po tym "zapraszamy" odrazu był pulpit. Po kilku uruchomieniach znów jest to samo. Jeśli ktoś wie co może na to wpływać to proszę o pomoc. Z góry dziękuję.


(Nowy10) #2

a co instalowałeś po odzyskaniu z Recovery?


(Juftul) #3

Instalowałem całość, czyli "ustawienia fabryczne " kompa. Vista, norton i inna drobnica.


(Nowy10) #4

czyli na czystym systemie fabrycznym tak sie zachowuje?


(Homik1983) #5

Rozumiem, że wszystkie sterowniki zainstalowałeś. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie pakiet Nortona tak zamula podczas włączania systemu. Ostatnio instalowałem Vistę z Recovery na Asusie X51R i tam było podobnie, winny był pakiet firmy Symantec. Po usunięciu Norton Internet Security i zainstalowaniu Avira AntiVir problem zniknął, komp nie przymula, po zalogowaniu uruchamia się znacznie szybciej, nawet dysk twardy na starcie mniej mieli.


(Nowy10) #6

może być

podaj jeszcze model laptopa

lub spróbuj odłączyć kabel od internetu i zobacz czy będzie tak samo

płytka ta zwiera już sterowniki


(Juftul) #7

Po zrobieniu recovery nie mam czystej visty bo instaluje się wszystko co dodali do kompa. Nie bardzo wiem o jakie sterowniki pytasz? Jeśli do urządzeń to wszystko jest pod jednym recovery. HP recovery instaluje wszystkie urządzenia z lapka. To może odinstaluje symantec'a i wtedy sprawdzę jak się uruchamia? Jak radzicie?


(Nowy10) #8

zrób tak

użyj tego

http://service1.symantec.com/SUPPORT/ts ... 3108162039


(Juftul) #9

HP PAVILION 6530 INTEL CORE 1,66 1GB, 120HD NVIDIA 8400


(Nowy10) #10

no to powinien normalnie chodzić nawet z Nortonem

usuń go i zobacz czy będzie szybciej działał


(Homik1983) #11

O sterowniki pytam, bo w przypadku tego Asusa musiałem ręcznie doinstalowywać sterowniki ATI :/. Na domyślnych już przy pierwszym uruchomieniu wywalał się Catalyst Control Center - tak więc lepiej zapytać niż pominąć :).

Tak spróbuj odinstalować ten pakiet i zobacz jak to wtedy będzie działać. Możesz też na czas ponownego uruchomienia wyjąć kabelek z karty sieciowej jeśli masz takowy podłączony - nie wiem jak Vista ale XP kiedyś (ten bez żadnego SP) potrafił czasami dość długo wykrywać ustawienia sieciowe co skutkowało wydłużonym czasem uruchamiania.


(system) #12

tez mam nowego latopa-toshiba a200-1m5, i tez ma nortona. i cos mi sie zdaje ze on jest taki ramozerny!


(Kogut 96) #13

usuń wszystkie te Nortony! niech zgadne kupujesz w Vobisie :mrgreen:

usuń nortona i zainstaluj avast! i sprawdź czy szybciej chodzi


(system) #14

ja kupilem w komputroniku. nie usunalem nortona,ale wylaczylem jego uslugi i autouruchamianie i od razu zuzycie ramu spadlo do 50%


(Artur Jas) #15

ja od lat kupuje w Vobisie i jestem bardzo zadowolony ze współprcy z tą firmą. Na pewno lepiej niż Komputronik czy Sferis.

Co do laptopa to rzeczywiście firma symantec od zawsze mocno obciążała system. Chwali się że Norton 360 najmniej obciąża system. Polecam Kasperskiego 7.0, pod Vista działa nieźle i można przy nim normalnie pracować.


(Dalton021) #16

Pablito i jak poradziłeś sobie z tym problemem?

Ja miałem to samo (model hp dv9500EW, 2 GB RAMu, procesor Core 2 Duo T5450 1,67). Strasznie wolno się ładował system.

Wywaliłem Norton Internet Security i zainstalowałem Avasta.

Wyłączyłem usługę UAC (User account control).

Tutaj masz napisane jak wyłączyć UAC.

Teraz jest OK:-D

Nie wiem który element za to odpowiadał, ale najważniejsze że śmiga aż miło.

Dodatkowo powyłączałem też jakieś graficzne bajery (ale to raczej nie miało wpływu na uruchamianie).

pozdro


(Juftul) #17

Witam. Po pierwsze chciałbym podziękować za zainteresowanie i pomoc, to jest bardzo miłe i profesjonalne podejście.

Odpowiadając ogólnie na kilka pytań sprzęt kupiłem w karennotebook. To już jest mój drugi sprzęt PAVILION i jestem zadowolony z obydwu. W pracy mam dell'e, brachol ma ASUSA G2 ale powiem wam, że hp zmontował naprawdę fajną serię (pavilion). Kompik ma dobre parametry i duperelki typu czytnik lini papilarnych są nawet miłe. Czasami trzeba dwa razy przejechać palcem ale np allegro czy poczte loguje już tylko dotknięciem palca. Niby nic a cieszy. Druga sprawa to multimedia, jest tu programik QuickPlay, bardzo fajnie zarządza DVD czy oglądaniem zdjęć itp Wszystkim można wygodnie zarządzać malutkim pilotem który jest w zestawie, pilota "wtyka" się w gniazdo PCIMCIA i w ten sposób się nie zgubi :-D. Dodatkowo czytnik kart SD, mmc itd... Wszystko to drobnostki ale calość jest naprawdę dobrze zgrana i nie trzeba sięgać po różne przystawki. Wbudowana kamerka i 2 mikrofony też ładnie dzialają np na skype. Piszę to dlatego, że jest to sprzęcik wygodny i jak na razie niezawodny (poprzedni pavilion dv6108 ma już 8 miesięcy).

W zasadzie problem mialem z tym nortonem. Dzięki pomocy kilku naprawdę sympatycznych ludzi (na tym forum) moje obawy zostały rozwiane. Zainstalowałem jeszcze raz nortona (po użyciu narzędzia do usuwania ze strony symanteca) i vista włącza się około 50 sekund. Jeszcze "kiszę" nortona bo zwyczajnie nie mam czasu na zainstalowanie innych dobrych antyvirów. Gdyby nie forum to bym się gryzł :slight_smile:

Jeszcze raz dzięki za pomoc.


(A Sokol) #18

Mam podobnego laptopa i tez mialem podobny problem.Powywalałam wszystkie zbędne programy z autostartu i system odpala mi w 54 sekundy.Uważaj jak będziesz instalował programy,bo system często wrzuca je na autostart


(Dave) #19

Siemka mam ten sam problem co ty kupilem niecaly tydzien temu hp pavilion dv 6540ew. Tez mam ten czarny ekran przez 3 minuty.

Widocznie tak musi byc :slight_smile:

Czy moze udało Ci sie rozwiazac ten problem ?


(Loboda T) #20

Po pierwsze chciałbym przywitać się ze wszystkimi forumowiczami - gdyż to mój pierwszy post na tym forum.

Po drugie chciałbym podczepić się do tego wątku i podtrzymac pytanie. POstąpiłem zgodnie z opisanymi tu zaleceniami tzn. odinstalowałem Nortona, wyłączyłem UAC i dalej klops. W komputerze przez długi czas od włączenia pracuje dysk - sprawa koszmarna! !!

Za wczasu napisze co to za komputer. Jest to laptop Lenovo N100 (Centrino Duo 1.73 1GB RAM 120GB dysk grafika Mobile Intel® 945GM)

PROSZĘ O POMOC!! Sytuacja jest co najmniej wpieniająca!!

Złączono Posta : 17.09.2007 (Pon) 18:30

Nikt mi nie pomoże?? :frowning: