Do moderatorów - w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności

Witam

Szczególną moją uwagę zwracają co niektórzy moderatorzy i ich zachowanie.

Sprawa dotyczy postów, w których jest pytanie o możliwość odtworzenia lub konwersji filmów. Post od razu jest blokowany np: jak odtworzyć pliki RMVB z pytaniem co to za film?? A co go to obchodzi co to za film, bo nie rozumiem??

Dlaczego moderator z góry traktuje użytkownika forum jako potencjalnego pirata? dlaczego z góry zakłada, że film jest z nielegalnego pochodzenia, że jest to bootleg albo nieopublikowana premiera??

Czy jeśli ktoś się będzie pytał o jakiś program lub system operacyjny, to przed udzieleniem jakichkolwiek odpowiedzi będzie musiał podać moderatorowi na PW numer lub skan licencji??

Chodzi o to samo, a na dodatek w przypadku oprogramowania prawo jest jeszcze bardziej restrykcyjne, gdyż nie ma tzw użytku prywatnego, nie można pożyczać programów od rodziny i znajomych, tak jak ma to miejsce w przypadku utworów i filmów.

W związku z powyższym wychodzi na to, że moderatorzy większą uwagę powinni przykładać do oprogramowania niż do filmów/utworów. Czyli skoro teraz blokują posty związane z filmami, to w przypadku pytań związanych z programami i systemami operacyjnymi, co powinni robić…?? każdy wysyła, zanim zada pytanie, skan lub zdjęcie licencji?? :wink:

Może mi ktoś wyjaśnić tą, nurtującą mnie, sprawę??

Wiem że to może dziwnie zabrzmiec dla adminów i modów…

Ale się z tym zgadzam…

A wskaż mieszkańca Polski, który ma wszystko legalne. :mrgreen:

a co to ma do rzeczy? to co trzeba pozamykać wszystkich?? :slight_smile: czytaj temat.

w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności

miałem na myśli poważną dyskusję na zaproponowany przeze mnie temat.

grzegorzch popieram Cie w 100% Ostatnio dałem odpowiedź w pewnym poście że wkurza mnie takie zachowanie nie tyle co programów a odpowiadania na posty “proszę zmienić temat” a temat był dobry z treścią posta. Dodałem też do podpisu zdjęcie. Dostałem PW że “Proszę usunąć grafikę z podpisu - jest nieregulaminowa, za duża. Nie mówię już o jej treści” Zgadzam się - byłą może za duża ale te zdanie “Nie mówię już o jej treści” Co admin sie obuzył? Ojejku bardzo mi przykro [żart] Admini i moderatorzy myślą że mogą wszytko. Jeśli ktoś odpowie kilka razy pod swoim postem to już wielce jest “nabijanie postów” ale jak mod czy adm napisze “proszę zmienić tamet” zamiast pomóc to już nie jest nabijanie. TOTALNA CENZURA !!

P.S dodam sobie skrót do tego tematu na pulpit ciekawe kiedy zobaczę “temat został usunięty”

też sie z tym zgadzam gdyż jaki problem napisać, że jest to film z wakacji mojego wujka? nikt mi tego nie udowodni ;]

@up

z tymi tematami to nie przesadzaj, forum jest po to, aby dane zagadnienie mogło służyć innym ludziom za jakiś czas, jesli ktos da temat “Pomóżcie” to ktoś jak bedzie przeszukiwał forum nigdy nie znajdzie tego wątku, tematy muszą być dobrze podpisane

grzegorzch** Stały_bywalec** owszem, a na forum obowiązuje regulamin któy zobowiązaliście sie przestrzegać.

Ja natomiast pozdrawiam tych co potrafią czytać ze zrozumieniem

Stały_bywalec

co do tematów, to jestem tego zdania, że temat postu powinien być napisany w taki sposób aby wskazywał na problem zawarty w poście.

Jest to straszne ułatwienie dla osób odwiedzających forum i znających przyczynę, przedstawionego w poście, problemu.

Dodatkowo jest to straszne ułatwienie dla osób, które w przyszłości mają podobny problem i szukają pomocy. Niestety nie zawsze da się tak jednoznacznie ułożyć ten temat, bo problemy są bardzo różne i bardzo skomplikowane. Długość pola temat jest ograniczona.

Niestety nie odpowiadają mi wstawki moderatorów na forum odnośnie prośby zmiany tematu. Powoduje to, że wątek staje się mniej czytelny. Prośby o zmianę tematu mogły by być przecież kierowane na PW do autora postu.

@ fiesta

Umiem czytać ze zrozumieniem mimo że skończyłem “tylko” zawodówkę. Dałem podobny przykład bo tyczy się podobnego zagadnienia.

poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 90&start=0

a jaki ma związek regulamin z problemem opisanym przeze mnie? czy zadając pytanie, czym odtworzyć film rmvb łamię regulamin forum?? jeśli tak, proszę o wskazanie punktu.

Przykro mi, ale niestety wysuwacie dalekie, źle idące, błędne wnioski. Odniosę się do niektórych stwierdzeń, oskarżeń, skoro znów zaszła potrzeba.

Gdybyś zauważył, to wiadomość nie poleciała do Śmietnika, tylko sprawa jest wyjaśniana z Użytkownikiem na PW i w razie uzgodnienia - odpowiedzi Użytkownika, temat zostanie odblokowany. Moderator ma takie prawo, szczególnie jeśli chodzi o “podejrzane” typy, rodzaje plików, które są stosowane /używany/ do wiadomych celów. Tak więc, temat nie został wyrzucony.

Mylisz pojęcia. Tutaj niestety nie ma pytania o sam system, po prostu go używam i mam z czymś innym problem, z inną konkretną rzeczą. Jeśli mówimy już np. o formacie plików, sprawa się zawęża i można ewentualnie zadać odpowiednie pytanie. Pytanie o legalność systemu operacyjnego czasami, gdy jest potrzeba pada, jednak bardzo łatwo to zidentyfikować w określonych przypadkach i “czepianie się” zachodzi w uzasadnionych przypadkach, jak już wspominałem. Najczęściej - system operacyjny - brak możliwości ściągania aktualizacji czy niebootowalna płyta, gry - nie chce się uruchomić bez płyty, filmy - wiadomo i tak dalej.

Nie jesteśmy żadną kontrolą piracką, jednak jest to Forum, które dba o renomę i zapobiegamy przypadkom piractwa, staramy się je zmniejszać i propagujemy legalność, więc proszę, zrozumcie to - jeśli nie, trudno.

Dobrze wiemy, że istnieje domniemanie niewinności (chociaż regulamin forum to nie zbiór praw, nie żaden kodeks, tylko zbiór zasad ustalonych, zatwierdzonych przez administrację serwisu) i nie wiem, który raz już to powtarzamy, że jak chcesz - pirać sobie sam - u siebie w domu, ale nie pytaj się o tu tutaj i nie chwal, bo i tak nie ma czym.

Ocena takich spraw nie jest jednak w Twojej gestii. W tym przypadku ewentualne uwagi można pisać na PW, choć jeśli o takie sprawy chodzi, użytkownik raczej zbyt wiele nie działa, bo tutaj reakcja Moderatora jest/była jasna i oczywista. Może oczywiście otrzymać wyjaśnienie.

O dzieleniu spraw między moderację a “zwykłe” pomaganie była już mowa w tym dziale.

Tak, ja wysyłałem to PW. Pochwal się może tą grafiką tutaj, bo już nawet nie pamiętam jej treści, a powiem Ci, co w niej nie do końca zgodnego z normami moralnymi etc., jeśli nie rozumiesz. Nie mówiąc już o tym, że kłócisz się, a sam najpierw nie przeczytałeś Regulaminu wstawiając dużą grafikę do podpisu. A przeczytanie “Rules” i najlepiej FAQ jest obowiązkiem przy rejestracji na Forum.

grzegorzch

To się nazywa profilaktyka :stuck_out_tongue:

Na poważnie.

Jesteś usera, który na tym forum jest dość długo. Zapewne zauważyłeś, że mimo tego iż jest to FORUM O LEGALNYM OPROGRAMOWANIU, nagminnie pojawiają się pytania/prośby o pomoc w użytkowaniu nielegalnych kopii czy to programów czy multimediów. Nie wiem jak często bywasz i czy przeglądasz wszystkie tematy, ale gdybyś poświęcał tyle czasu i uwagi, co moderatorzy czy userzy zgłaszające przypadki łamania regulaminu, to zauważyłbyś, że 99% pytań związanych z powyższym kończy w śmietniku, nierzadko z ostrzeżeniem.

Nikt nikogo nie prześladuje w tej kwestii czy żąda udokumentowania “praw do tych plików” i nikt tego nie ma zamiaru robić. To co robisz na komputerze, to Twoja sprawa. Jeżeli takie pytania i problemy padają na forum, to już jest nie tylko ich sprawa.

Na podstawie smutnej rzeczywiści tego forum, mam prawo domniemywać, że pytanie takie związane jest z piractwem. Niestety w tej kwestii mam w większości przypadków rację. Zadaniem moderacji jest stanie na straży przestrzegania regulaminu, który mówi jasno, że panuje na nim zakaz zadawania i udzielania informacji na temat “lewizny”.

Jeżeli jakieś formy postępowania są dla ciebie niezrozumiałe, to możesz je wyjaśnić używając do tego PW i poprosić moderatora o wyjaśnienia.

Szczerze mówiąc, dziwią mnie te tematy i problemy jak te tutaj. Temat przestrzegania regulaminu przez userów wałkowany jest na okrągło.

Z tego co pamiętam, to przy rejestracji na forum, user potwierdza znajomość regulaminu i zgadza się na jego przestrzeganie. Przypomnę niektórym.

Skoro komuś te zasady nie podobają się - droga wolna. Każdy ma prawo wyboru. Skoro wybrał uczestnictwo w forum, to niech to robi konsekwentnie. Skoro wybrał ścieżkę kradzieży i olewania zasad. To niech znajdzie sobie inne miejsce, gdzie nie będzie prześladowany. Ciekaw jestem, kto z userów piszących w tym temacie zadał sobie trud przeczytania np. tych ogłoszeń.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=124461

Patrząc na komentarze, jakie pojawiają się przy okazji tego typu tematów, to chyba niewielu.

Większości tych problemów by nie było, gdyby niektórzy nie zaczynali od… tylnej strony. Płaczą gdy mleko się wylało, a nie sprawdzili czy zakrętka w butelce jest zakręcona.

Odrobinę samokrytycyzmu i rachunku sumienia - w końcu mamy święta.

Pozdrawiam.

Wesołych Świąt.

@ boczi

w grafice pisało “przyszły moderatory i wszystko zepsuły” miała rozmiar 300x70 A jeśli chodzi o temat to w końcu to walka z wiatrakami “Wiem, ja w waszych oczach to ten don Kichot. Okej, dajcie ten wiatrak to go zmiażdżę, Jeśli sprawa tego warta walczę o co ważne”

Sam widzisz, że nie jest to zbyt stosowna grafika. Jest zbyt prowokująca, może wydawać fałszywy wizerunek o Forum - nie każdy może ją zrozumieć. Takie rzeczy nie powinny znajdować się na Forum.

Masz prawo odwołania się do Administratora. Ewentualna dalsza dyskusja w sprawie podpisu - proszę na PW.

@ boczi

usunąłem grafike bez zbędnych odwoływań. W końcu to i tak by nic nie dało. A po za tym nie lubię się hajać. A jeszcze jedno do punktu regulaminu jeśli tyczy się polskich znaków i CapsLocka. Dlaczamu akceptowane są słowa typu “user” jeżeli nie jest to polskie słowo? I jeśli chodzi o DUŻE LITERY. A jeśli ktoś ma problemy ze wzrokiem? To co? Dyskryminacja “ułomnych”? Fakt można w przeglądarce ustawić wilekość czcionki, ale jeśli ktoś nie wie jak to zrobić?

Stały_bywalec

może tak przestaniesz otować. Zdaję sie, że temat dotyczy czego innego… szukasz dziury w całym.

Zapoznaj się z takim pojęciem jak netykieta, to się dowiesz dlaczego nie używa się Caps Locka w dyskusjach. Niestety, z netykietą jak widać też jest na bakier. Gdybyś włożył odrobinę wysiłku w czytany tekst w postach powyżej to znalazłbyś to

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=2454

reszta… bez komentarza

Z ostatniej chwili :evil:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=147473

Proszę nie rozśmieszaj mnie. :!:

Bo legalne filmy nie sa wydawane w formacie rvmb. :stuck_out_tongue:

Co do reszty twoich przemyśleń to nawet nie będę tego komentować.

Czy można tu coś więcej dodać ? - dla mnie przynajmniej jest wszystko jasne… :slight_smile:

W Regulaminie w punkcie VI. Słownik terminów czytamy m.in.

Stały_bywalec - według mnie , wykazujesz się ignorancją wynikającą z z niedostatecznej wiedzy na temat zasad funkcjonowania na Forum, lub nieuzasadnionym pieniactwem, jeżeli te zasady znasz , a podnosisz tą kwestię do rangi problemu… :?

ale czy takie wyjaśnienie do czegoś prowadzi, jest wtedy pewność, że film pochodzi z legalnego źródła?? czy jest np pewność że jest używany tylko na użytek prywatny, nie jest udostępniany w internecie?? jaka odpowiedź satysfakcjonuje moderatora??

każdy może napisać:

film otrzymałem od brata, korzystam na użytek prywatny i nie jest to nie opublikowana premiera i bootleg. brat zrobił kopię z dvd i zapisał w formacie rmvb, bo mało zajmuje plik, ale nie wiem jak go odtworzyć, więc pytam

i co wierzysz wtedy czy nie, czy następnym postem jest:

nie wierzę, prześlij próbkę filmu ??

a jak jakiś gimnazjalista, można to przecież poznać po stylu pisania, pyta jak zrobić coś w photoshopie, lub w jakimś innym programie kosztującym majątek, to nie masz podejrzenia, że korzysta z pirackiej kopii?? wiadomo przecież, że nikt do usuwania efektu czerwonych oczu, w kilku zdjęciach, nie zakupi takiego programu.

to jest oczywiście tylko i wyłącznie przykład, że tego typu posty pojawiają się. moim zdaniem podejrzenie piractwa w tego typu postach jest dużo większe niż w pytaniu czym odtworzyć rmvb?.

przecież można na w/w pytanie odpowiedzieć:

a_by odtworzyć plik rmvb ściągnij to i to, ale pamiętaj, że format ten jest wykorzystywany głównie do dystrybucji nielegalnych filmów (bootlegów) itp., jeśli nie chcesz łamać nieświadomie prawa zapoznaj się z artykułami:_

Mp3 z sieci - próba uporządkowania dyskusji cz. 1 i innymi … [lub podobny tekst]

i dyskusja dalej się toczy, jeśli coś jest jeszcze do wyjaśnienia odnośnie odtwarzania filmu. użytkownicy szukający podobnego problemu również to przeczytają i się uświadomią.

Złączono Posta : 08.04.2007 (Nie) 22:38

ale mogę zgodnie z polskim prawem zrobić sobie kopię z DVD. zrobię sobie rip i zapiszę go w rmvb, bo np plik wynikowy mało zajmuje. dam tą kopię bratu niech sobie oglądnie, ale on nie wie czym odtworzyć rmvb, zadaje pytanie na forum i musi się spowiadać :wink:

i co z tego, że filmy nie są oficjalnie wydawane w rmvb?? skoro zaistniała sytuacja jest legalna.

Złączono Posta : 08.04.2007 (Nie) 22:44

akurat ten przypadek jest zupełnie inny niż zaprezentowany przeze mnie:

jak odtworzyć rmvb?

w tym poście podane jest źródło pozyskania filmu, więc nie ma o czym pisać, wszystko jest wiadome. co do takich postów reakcja moderatora jest wskazana.