Dobre pamięci do Ryzena 3900XT

może i jest ciutke gorszy lub lepszy nadal to dobry wybór bo jest to chłodzenie które może śmiało mierzyć sie z najlepszymi :slight_smile:

Więc sie niczym nie przejmuj chyba że ktoś jest pedantem i wszystko musi mieć naj naj naj-lepsze

Ja nie miałem wątpliwości, wybrałem go bo spełnia moje potrzeby, nie widzę powodu, by używać czegoś lepszego. I też już kupiłem, w końcu znalazłem za 257,-.

Dziś dotarł używany 3700X, na przeczekanie do 4900.
Jeszcze do końca wszystkiego nie zmontowałem, muszę poukładać kable (to wydawałoby się trywialne, a się z tym motam już 2h), czekam też na dwa wentylatory dodatkowe i drugi dysk M.2… ale odpaliłem, żeby sprawdzić czy cpu działa i w ogóle …poczuć :wink:
No i zaktualizowałem bios przy okazji. A opcji w biosie tyle, że… odpadam, nigdy czegoś takiego do tej pory nie miałem. Podkręcanie stało się niełatwe i nie wiem jak to mi pójdzie. Może jakiegoś tutka znacie dobrego?
Targam też Ubuntu, pójdzie na pierwszy ogień.
Poradźcie gdzie nakleić czujniki temperatury (dwa) i hałasu (jeden)?

Po co się od razu rzucasz na OC? Nie warto się pchać dzisiaj zarówno u Intela, jak i AMD, bo procesory maja niewielki zapas OC i jedyne co uzyskasz zauważalnego to wzrost temperatury, a dla 200-300 Mhz przy dobrych wiatrach skoda zachodu.

A po Co ci skoro temperatury najważniejszych podzespołów masz na wyciągniecie ręki? Tak samo po co Ci czujnik hałasu? Co ma Ci on dać poza kierowaniem się cyferkami zamiast osobistym komfortem “na słuch”? Zakiusa naśladujesz?

Może z tym OC to nieco nadużyłem określenia. Nie mam zamiaru żyłować CPU, tylko docisnąć RAM (standardowo pracuje na niskich ustawieniach), może coś z timingiem pogrzebać, tego typu rzeczy.
A co do czujników… mam je w zestawie z mobo, mam wyrzucić? Skoro już mam to je wpakuję, nic mnie to nie kosztuje. A chyba lepiej wiedzieć o temp. niż nie wiedzieć, nie? Pytanie ponawiam: gdzie dokleić czujniki? Do bloku zasilania, do chipsetu, do ramu?

Czemu usunąłeś komentarz?

Jesli potrzebujesz jakis testów chetnie wykonam

Jak masz cierpliwość to możesz grzebać. Nie wiem na ile jest aktualny kalkulator pod Ryzeny - mnie średnio pomógł - ale możesz spróbować. Nie obiecuj sobie za wiele. 3600 Mhz to i tak sporo. Wg. testów wszelakich max opłacalności póki co to 3800 - znaczy do tego momentu widać jakiś wzrost wydajności samym zegarem. Jednak jak nie parujesz tego przynajmniej z RTX 2070/2080 to wiele różnicy nie zobaczysz.

Co do czujników to do głowy przychodzi mi VRM oraz socket, a czujnik hałasu być może na boku obudowy naprzeciw płyty głównej, mniej więcej pomiędzy GPU, a CPU.

Co to jest ten kalkulator pod Ryzeny?

GPU to mam sprzed wieelu lat :smiley: a jednak mimo to wydajność chcę zobaczyć :stuck_out_tongue_winking_eye:

hint: nie gram, programuję i odpalam wirtualki

Ogólnie zapytaj @anon67650823 co i jak, bo wiem, że używał i chyba z tego jakieś korzyści miał.

To OC może Ci wiele nie dać. Na pewno nic namacalnego. Możesz ewentualnie spróbować ustawić ratio 1:1, ale nie wiem czy to ma jakiś sens.

Hmmm… czyli muszę jednak Windows instalować :shushing_face:

Ratio to na bank chcę mieć 1:1, inaczej ram będzie zwalniał, bo nie będzie synchronizacji. A czemu twierdzisz, że nie odczuje OC? Prędkość rdzenia mnie ogranicza, w tej chwili mam często 100% zajętego (jednego) podczas pracy w IDE, więc każdy wzrost wydajności będzie się przekładał na komfort.

Wnętrze mojej zabawki:

thx @LORDEK

Jedyne to możesz wymusić zegar boost na wszystkich rdzeniach, bo Ryzeny mają mocną tendencję do pożerania niesłychanej ilości papu po OC nawet o te 100-200 Mhz - zależne od sztuki.

Jak ta karta wygląda tam biednie. Takie chucherko pośród mocarzy.

Zaraz tam biednie… :slight_smile: Jest po prostu skromna, jak mnich tybetański :smiley:
Za to nie będzie grzać budy zbytnio i robić hałasu.

To jakiś GTX 7xx?

BTW. żeby Ci się obrazek w poście wyświetlał to zmień “http://” na “https://”

Radeon R7 360 :wink:

Wracając do tych czujników temperatury… czym je najlepiej przykleić? Nie dodano żadnych plastrów/przylepców do nich. Tylko mikrofonik (czujnik hałasu) ma przyklejkę.

No to wracamy do tematu tego wątku… dobre pamięci.
Za jasną cholerę nie umiem zmusić mobo czy modułów czy biosu/UEFI do pracy na CL17, ustawione to mam w biosie i dupa, startuje i jest 18.

Ktoś ma pomysł?

Nie wiem, ale sprawdziłbym czy gra jest warta świeczki :wink:

Mam takie doświadczenie z moim ostatnim profesjonalnym OC :wink: : podkręciłem starego amd 8350 (chyba) na 4,2, teoretycznie wyłączyłem throtlki, a przy konwersji filmu z dvd do x264 dostawałem 120fps zamiast 160-180 :smiley: Nie wiem, może ja się nie znam, ale procek wydawał się pracować stabilnie :wink:

Dążę do tego, że ten 1 CL o który walczysz, może faktycznie przynieść bardzo małe przyrosty mocy, jeśli w ogóle. Testy syntetyczne nic nie znaczą :wink: Sprawdź w codziennym działaniu :wink:

Ale ta pamieć ma fabrycznie, bez łaski, mieć CL 17:

https://www.proshop.pl/RAM/Kingston-HyperX-Predator-DDR4-3600-C17-SC-16GB/2685508

A co do wydajności… pewnie będzie nieznacznie wyższa, ale dlaczego mam zrezygnować z czegoś za co zapłaciłem?

edit:
na razie podkręciłem je do 3800 Mhz i testuję OCCT

W zakładce OC pamięci w UEFI opcję Gear Down Mode dajesz na Disabled. Sam się namęczyłem z tym draństwem, bo sądziłem, że się automatycznie wyłącza po aktywowaniu XMP czy OC.

1 polubienie