Dobre sterowniki

Szukałem. Ale na nic.

To jest laptop Lenovo o przekątnej 15,4 a nie netbook…

Ale mi chodzi, że MS może olał by dostarczać lepszą wersję Realtek / SoundMax niż dostępna na serwisach z mirrrorem typu: drp.su.

W przypadku tamtego netbooka nie instaluje nic Intelowskiego (brak dopasowania i męcz się z rozmazanym obrazem).

Nie no, mi wszystko działa, nawet pykam w minecrafta na nim, ale te pykanie z głośnika i niedziałający mikrofon mnie przeraża.

1 polubienie

Po co się męczysz z tym diabelstwem zamiast zaktualizować do dychy?
Nie musisz przeinstalowywać, wystarczy aktualizacja i programy oraz pliki zostają na miejscu.

2 polubienia

Po prostu twój atom nie ma wsparcia znaczy grafika pod W10. Jest trochę kart graficznych które nie mają już wsparcia dla W10 i nic z tym nie zrobisz, bo nie ma sterowników czy to oryginalnych czy przerobionych.

Dokładnie o to chodzi ze wsparciem.Brak wsparcia oznacza,że producent nie wydaje już sterowników pod nowy system.Sam W8.1 ma jeszcze 2,5 roku wsparcia do 2023 roku.Przy aktualizacji trzeba ogarnąć,czy będą sterowniki.Nawet procesor może nie spełniać wymagań.Atom jest z tych słabszych procków.

1 polubienie

Chodzi mi właśnie o to, aby mieć jakiegoś nowszego Wina typu 8.1 czy 10, bo po prostu one CHODZĄ PARADOKSALNIE SZYBCIEJ na kompach z tej “kasty”.

Próbuj dychę, z C2D działa naprawdę spoko pod warunkiem że stoi na SSD.

Mam HDD, 256GIG Western Digital

HDD to ewentualnie 250GB.

Próbuj, najwyżej będzie zamulał.
Ile masz ramu?

3GIG Kingston 1G + Hynix 2G

Nie powinien zatem za dużo ze swapu korzystać.

Czyli? Sorki, ale jestem w tej kwestii laikiem

Jak się kończy ram to system zaczyna używać dysku jako ramu.
Jak się domyślasz HDD jest wielokrotnie wolniejszy od SSD.

Masz jednak tyle ramu że nawet 64bit system powinien spokojnie się zmieścić zwłaszcza że słaby procesor nie pozwoli na wykonywanie większej ilości zadań na raz.

Słaby procesor to był Celeron przed wymianą na C2D. Tak, wymieniałem, bo akurat to wiem, jak to zrobić. Teraz na C2D śmigam w giery type:minecraft a jak nie gram to używam jakichś 7-9 programów naraz i powiem, że sobie radzi. Nie mówię że to jakaś i9 wypasiona na maksa, ale nie nazwałbym tego “Słabym procesorem”.

Co do ramu, to nie wiedziałem że 3G to jest spoko ilość. Myślałem, że 64-bity win10 to jakieś 4 potrzebuje, bo Win7 to mi normalnie wysadzał ram jak go miałem przed 8.1.

Przy tym procesorze nie wykorzystasz więcej, jego bardzo ograniczona moc nie pozwoli ci na użytkowanie wymagających aplikacji nie wspominając o używanie ich po kilka jednocześnie.

Czy ja powiedziałem, że chcę na nim grać w Wiedźmina? Powiedziałem, że procesor świetnie sobie radzi z kilkunastoma programami naraz (LibreOffice, Chrome (3 karty), Spotify, etc.) oraz prostymi grami jak Papers, Please, Minecraft, czy CS. Nie mówię, że jest to jakiś Xeon czy i9, ale nie rób też z niego Covingtona.

T7200:

Celeron Covington:

Poza tym, skoro dycha, to w takim razie jaki? Treshold 1 z 2015 roku, czy ten najnowszy, 2004 czy coś. Bo jak jeszcze miałem 32 bity, to mi coś szwankowało, że OOBELOCAL przy konfigoracji systemu, a potem w menedżerze urządzeń multum urządzeń nieistniejących fizycznie w komputerze, zdublowanych czy podwojonych, które, rzekomo nie działają poprawnie. Ostatnio wyczytałem że Win10 (ten nowy) oparty jest na linuksie, a linuks coś z 32 bitami miał, powiedzmy, scysje. Teraz, jak mam 64 bity, czy to będzie działało? Zdublowane urządzenia pojawiały się głównie przy chipsetach…