Dobre zamienniki z windows na Ubuntu + kilka pytań

Witam

Potrzebowałbym kilku porad jak i bardzo dobrych programów na Ubuntu.

Co do szukania na forum szukałem,lecz ja potrzebuje coś z tych programów najlepszych,a nie ,że takie programy występują.

A,więc do sedna potrzebuje:

1.Najlepszego programu do oglądania filmów jaki tylko istnieje.

2.Najlepszego programu do słuchania muzyki + ew opcje czy trzeba coś doinstalowywać żeby mieć equalizer.

3.W windowsie korzystałem z allplayer’a ,a on korzystał z kodeków ac3 lub ffdshow audio decoder w których miałem włączone opcje jak Pass-through S/PDIF (ac3) dzięki czemu przy odtwarzaniu filmów przez allplayer’a na kinie domowym miałem uruchomiony Digital EX(Dolby Prologic itp.).Dzięki temu miałem dodatkowy power w postaci efektów sterowanych przez LFE itp. A,więc jak takie coś mam zrobić na ubuntu ?

4.Jak  w najłatwiejszy sposób wszędzie ustawić/zainstalować czcionki z windows 7 ? (co mam na myśli wszędzie m.in chodzi aby czcionka z windows7 działała i w Firefox).

Po co Ci ubuntu skoro wszystko co chciałeś miałeś na Windows?

1. Nie istnieje najlepszy na świecie program. Wypróbuj smplayer, vlc.

2. Nie istnieje najlepszy program do słuchania muzyki. Wypróbuj Clementine, Amarok.

3. Jaśniej proszę.

4. Czcionki Windowsa są objęte prawem patentowym czy innym, ale google dokładnie Ci podpowie jak je zainstalować.

Dlatego,że Windows to największy crapware i nie tylko.

Jeśli chodzi o 3.To chcę, że to co miałem w allplayerze i w kodekach k-lite codec pack,bo jak wiadomo to allplayer korzystał z kodeków,a nie jakiś swoich wbudowanych.Dzięki czemu w tych kodekach mogłem ustawić,aby dźwięk był przesyłany nie przez kartę dźwiękową,a podłączone kino domowe kablem coxial.A w tych kodekach właśnie mogłem ustawić S/PDIF.Rzecz w tym nie wiem teraz jak to będzie można zrobić to w ubuntu.Bo jak widać w windowsie musiałem to zrobić przez kodeki i przez te kodeki musiał program jakiś korzystać,bo np.taki dziobas miał własne wbudowane kodeki i przez to już w kinie domowym nie miałem tego dodatkowego powera.

Do tego w tych ustawieniach kodeków miałem takie coś jak: Do not encode stereo PCM", po wyłączeniu tej opcji dźwięk PCM jest kodowany do DolbyDigital itp.

jak już poprzednik napisał do filmów wystarczy vlc lub smplayer

Na normalnym Ubuntu może Ci wystarczyć do muzyki nawet standardowy Rhythmbox, a z odtwarzaczy z kolei standardowy Totem. Jednak Ty chcesz coś lepszego niż standard, a te programy spełniają jedynie podstawowe potrzeby - choć niekoniecznie są skromne w funkcjonalności. U mnie Rhythmbox lubi się przyciąć albo przy szybkim przełączaniu utworów uznać, że jakiś utwór jest niemożliwy do wczytania tzn. po powtórnym jego wczytaniu już idzie normalnie. Natomiast Totem zwyczajnie i nie mam pojęcia czemu przycina mi filmy, a mam normalnego laptopa z i3. Od siebie ponad standard polecam VLC i… no co do muzyki to nie wiem, bo Rhythmbox z pluginami, equalizerem mi wystarczy.

To mówisz, że nawet filmów i muzyki nie odtwarza, że potrzebujesz do tego Linuksa? W takim układzie to musi być straszny gniot ten Windows. Chyba też sobie zmienię system :wink:

Co do kina domowego i dźwięku, to ponoć PulseAudio pozwala na wybór celu strumienia dźwięku. Każdy taki cel można skonfigurować indywidualnie, ale nigdy zewnętrznych głośników do laptopa nie podłączałem.

Jeśli chodzi o windows to na moim kompie śmiga bardzo dobrze.Lecz jak widzę i analizuje to co się dzieje w windows.To chyba jednak wole zacząć korzystać z linuxa.

Z tym,że za kim przejdę na linuxa właśnie potrzebuje porad.Bo jakby nie było dosyć długo siedziałem na windowsie i tu już znam co nie co.

A co do tych programów na linuxie ,to tak jakby powiedzieć,że windows media player jest bardzo dobrym odtwarzaczem,ale według mnie nie jest i chyba większość się z tym zgodzi.Dlatego nie znając dosyć dobrze linuxa chcę wiedzieć właśnie jak to jest z tymi programami na tym linuxie.

Bo właśnie nie wiem jeszcze jak przesyłać dźwięk bezpośrednio do kina domowego.W windowsie się to robiło poprzez kodeki,a w linuxie ??? to dla mnie zagadka.

I jeszcze bym zapomniał jaki polecacie jeszcze program do sieci p2p ,żeby była opcja tak jak w utorrencie szyfrowanie połączeń wychodzących z możliwością wyłączenia nieszyfrowanych połączeń.

No i nie ma się z czego śmiać,ale to do czego dąży windows żeby to w wyszukiwaniu programów przez start menu łączył się przez internet to śmiechu warte(mam na myśli win10).Do tego zabezpieczenia w każdej wersji win to też są śmiechu warte.

O takie są właśnie zabezpieczenia w windows jak na tym poniższym gifie…

comment_Oy7pXvtAsKFedYJzK6vLEE7Q5WzpnyUi

Co takiego się dzieje? 

Nie jest bardzo dobrym.  Dla mało wymagających, do podstawowego odtwarzania video i muzyki się nadaje.

Z każdą wersją jest coraz lepiej. Śmiechu warte były w Windows XP i linii 9X. 

Jest utorrent pod Linux.

Do p2p polecam Deluge, lub kTorrent.

Deluge

Wszystkie posty niezwiązane z tematem trafiły do Kosza, za każdy następny offtop wręczę każdemu punkty do profilu.

Dyskusję nt. wyższości jednego systemu nad drugim proszę prowadzić via PW.

Próbowałem właśnie tam ustawiać i dźwięk co prawda jest 2.0.I żeby ustawić resztę głośników wbijam na alsamixer i tam daje kolejne i głośniki grają wszystkie.

Tylko problem jest taki ,że głos leci w PCM i jest ok,ale do słuchania muzyki.A do filmów właśnie powinno mi lecieć do dolby digital ,lecz nie potrafię z tym sobie poradzić.I przez to nie mam dodatkowego nagłośnienia.Próbowałem też właśnie ustawić to vlc i pomimo prób też to nie działa.

http://www.webupd8.org/2009/06/enable-surround-sound-in-ubuntu-linux.html

Właśnie przed chwilą ponownie wziąłem się za sprawę z tym dźwiękiem.No i problem dalej jest i nie wiem co jest grane…

Próbowałem dodawać jeszcze edytując w pulse gdyż standardowo jest front-left i right.Taki poniższy wpis:

;default-channel-map = front-left,front-right,front-center,rear-left,rear-right,lfe .

Lecz i to też nic nie daje.Uruchamiając test głośników digital output (S/PDIF) i odkryłem,że klikając na głośnik front right jednocześnie gra przy tym teście i głośnik środkowy.

https://i.imgur.com/qpp4Yhv.png?1

___________________________________________________________________________________________

Proszę zapoznać się z regulaminem, a szczególnie z fragmentem dotyczącym maksymalnych rozmiarów grafik wklejanych do posta.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Może masz zintegrowaną kartę wybraną w alsie? [F6] w alsamixer to wybór/zmiana karty dźwiękowej

Kartę wlaśnie mam zintegrowaną ,ale po wybraniu F6 w alsamixer to wlaśnie mam ją wybraną.A inną mam tez w tych opcjach,ale to ma inne wtedy parametry coś typu Line 1 ,Line2 , video.

http://i.imgur.com/8gygdLj.png?1

Edit:Zauważyłem jeszcze,że mi np.youtuba otwiera w amplitunerze na  PCM 44,1 zamiast PCM 48,0.

A tak być nie powinno ponieważ ja edytowałem ustawienia i na takie jak poniżej.

; default-sample-format = s16le

; default-sample-rate = 48000

; alternate-sample-rate = 48000

; default-sample-channels = 6

; default-channel-map = front-left,center,front-right,rear-left,rear-right,lfe

Zauważyłem,że niektórzy w alsamixer mają channel mode.Ja właśnie tego nie mam.

Nie sprawdzałem w konfiguracji, ale czy średnik na początku wiersza nie oznacza komentarza?

Rzeczywiście miałeś racje.Dźwięk leci już w 48 khz na youtube czy w odtwarzaczach.

Poprzez synaptic dociągnąłem też a52 plugin jest on niby od digital ac-3.

Jeśli chodzi już o muzykę to wrażenia są już niesamowite przewyższa już dźwięk od windowsa.

Zaś jeśli chodzi o test w pulseadio to mam tam głośniki 2 front-left i front-right.I w przypadku testu dźwięk już leci dobrze.Czyli klikając na test front-right nie leci już dźwięk przez głośnik środkowy.

A co do testu w terminalu poprzez speaker-test -c 6 w tym teście szum leci tylko w 2 głośnikach front-left i front-right.A przez resztę głośników jest cisza nic nie słychać.

A jeśli chodzi o filmy no to jeszcze tutaj mam problem,bo odtwarza mi jak muzykę.Czyli nie mam filmu w dolby digital czy w prologic itp.Przez co jeszcze nie ma tych efektów ,bo nawet na amplitunerze nie zapala mi się dioda na niebiesko,a powinna się zapalić i wtedy powinna iść dodatkowa prawdziwa moc :D.Z tym,że na obecną chwilę nie zapala się ten power :frowning:

Edit:Tak wyglądają moje ustawienia po usunięciu tych średników itp.

# This file is part of PulseAudio.
#
# PulseAudio is free software; you can redistribute it and/or modify
# it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by
# the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
# (at your option) any later version.
#
# PulseAudio is distributed in the hope that it will be useful, but
# WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
# MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU
# General Public License for more details.
#
# You should have received a copy of the GNU Lesser General Public License
# along with PulseAudio; if not, write to the Free Software
# Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307
# USA.

## Configuration file for the PulseAudio daemon. See pulse-daemon.conf(5) for
## more information. Default values are commented out. Use either ; or # for
## commenting.

; daemonize = no
; fail = yes
; allow-module-loading = yes
; allow-exit = yes
; use-pid-file = yes
; system-instance = no
; local-server-type = user
; enable-shm = yes
; shm-size-bytes = 0 # setting this 0 will use the system-default, usually 64 MiB
; lock-memory = no
; cpu-limit = no

; high-priority = yes
; nice-level = -11

; realtime-scheduling = yes
; realtime-priority = 5

; exit-idle-time = 20
; scache-idle-time = 20

; dl-search-path = (depends on architecture)

; load-default-script-file = yes
; default-script-file = /etc/pulse/default.pa

; log-target = auto
; log-level = notice
; log-meta = no
; log-time = no
; log-backtrace = 0

resample-method = speex-float-1
 enable-remixing = no
 enable-lfe-remixing = yes

flat-volumes = no

; rlimit-fsize = -1
; rlimit-data = -1
; rlimit-stack = -1
; rlimit-core = -1
; rlimit-as = -1
; rlimit-rss = -1
; rlimit-nproc = -1
; rlimit-nofile = 256
; rlimit-memlock = -1
; rlimit-locks = -1
; rlimit-sigpending = -1
; rlimit-msgqueue = -1
; rlimit-nice = 31
; rlimit-rtprio = 9
; rlimit-rttime = 1000000

default-sample-format = s16le
  default-sample-rate = 48000
; alternate-sample-rate = 48000
 default-sample-channels = 6
 default-channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe
default-fragments = 8
default-fragment-size-msec = 10

; enable-deferred-volume = yes
deferred-volume-safety-margin-usec = 1
; deferred-volume-extra-delay-usec = 0

Istnieje najlepszy odtwarzacz muzyki , takim odtwarzaczem jest właśnie DeadBeef . Jakość dźwięku po skonfigurowaniu odtwarzacza jest po prostu powalająca.