Potrzebowałbym kilku porad jak i bardzo dobrych programów na Ubuntu.
Co do szukania na forum szukałem,lecz ja potrzebuje coś z tych programów najlepszych,a nie ,że takie programy występują.
A,więc do sedna potrzebuje:
1.Najlepszego programu do oglądania filmów jaki tylko istnieje.
2.Najlepszego programu do słuchania muzyki + ew opcje czy trzeba coś doinstalowywać żeby mieć equalizer.
3.W windowsie korzystałem z allplayer’a ,a on korzystał z kodeków ac3 lub ffdshow audio decoder w których miałem włączone opcje jak Pass-through S/PDIF (ac3) dzięki czemu przy odtwarzaniu filmów przez allplayer’a na kinie domowym miałem uruchomiony Digital EX(Dolby Prologic itp.).Dzięki temu miałem dodatkowy power w postaci efektów sterowanych przez LFE itp. A,więc jak takie coś mam zrobić na ubuntu ?
4.Jak w najłatwiejszy sposób wszędzie ustawić/zainstalować czcionki z windows 7 ? (co mam na myśli wszędzie m.in chodzi aby czcionka z windows7 działała i w Firefox).
Dlatego,że Windows to największy crapware i nie tylko.
Jeśli chodzi o 3.To chcę, że to co miałem w allplayerze i w kodekach k-lite codec pack,bo jak wiadomo to allplayer korzystał z kodeków,a nie jakiś swoich wbudowanych.Dzięki czemu w tych kodekach mogłem ustawić,aby dźwięk był przesyłany nie przez kartę dźwiękową,a podłączone kino domowe kablem coxial.A w tych kodekach właśnie mogłem ustawić S/PDIF.Rzecz w tym nie wiem teraz jak to będzie można zrobić to w ubuntu.Bo jak widać w windowsie musiałem to zrobić przez kodeki i przez te kodeki musiał program jakiś korzystać,bo np.taki dziobas miał własne wbudowane kodeki i przez to już w kinie domowym nie miałem tego dodatkowego powera.
Do tego w tych ustawieniach kodeków miałem takie coś jak: Do not encode stereo PCM", po wyłączeniu tej opcji dźwięk PCM jest kodowany do DolbyDigital itp.
Na normalnym Ubuntu może Ci wystarczyć do muzyki nawet standardowy Rhythmbox, a z odtwarzaczy z kolei standardowy Totem. Jednak Ty chcesz coś lepszego niż standard, a te programy spełniają jedynie podstawowe potrzeby - choć niekoniecznie są skromne w funkcjonalności. U mnie Rhythmbox lubi się przyciąć albo przy szybkim przełączaniu utworów uznać, że jakiś utwór jest niemożliwy do wczytania tzn. po powtórnym jego wczytaniu już idzie normalnie. Natomiast Totem zwyczajnie i nie mam pojęcia czemu przycina mi filmy, a mam normalnego laptopa z i3. Od siebie ponad standard polecam VLC i… no co do muzyki to nie wiem, bo Rhythmbox z pluginami, equalizerem mi wystarczy.
To mówisz, że nawet filmów i muzyki nie odtwarza, że potrzebujesz do tego Linuksa? W takim układzie to musi być straszny gniot ten Windows. Chyba też sobie zmienię system
Co do kina domowego i dźwięku, to ponoć PulseAudio pozwala na wybór celu strumienia dźwięku. Każdy taki cel można skonfigurować indywidualnie, ale nigdy zewnętrznych głośników do laptopa nie podłączałem.
Jeśli chodzi o windows to na moim kompie śmiga bardzo dobrze.Lecz jak widzę i analizuje to co się dzieje w windows.To chyba jednak wole zacząć korzystać z linuxa.
Z tym,że za kim przejdę na linuxa właśnie potrzebuje porad.Bo jakby nie było dosyć długo siedziałem na windowsie i tu już znam co nie co.
A co do tych programów na linuxie ,to tak jakby powiedzieć,że windows media player jest bardzo dobrym odtwarzaczem,ale według mnie nie jest i chyba większość się z tym zgodzi.Dlatego nie znając dosyć dobrze linuxa chcę wiedzieć właśnie jak to jest z tymi programami na tym linuxie.
Bo właśnie nie wiem jeszcze jak przesyłać dźwięk bezpośrednio do kina domowego.W windowsie się to robiło poprzez kodeki,a w linuxie ??? to dla mnie zagadka.
I jeszcze bym zapomniał jaki polecacie jeszcze program do sieci p2p ,żeby była opcja tak jak w utorrencie szyfrowanie połączeń wychodzących z możliwością wyłączenia nieszyfrowanych połączeń.
No i nie ma się z czego śmiać,ale to do czego dąży windows żeby to w wyszukiwaniu programów przez start menu łączył się przez internet to śmiechu warte(mam na myśli win10).Do tego zabezpieczenia w każdej wersji win to też są śmiechu warte.
O takie są właśnie zabezpieczenia w windows jak na tym poniższym gifie…
Próbowałem właśnie tam ustawiać i dźwięk co prawda jest 2.0.I żeby ustawić resztę głośników wbijam na alsamixer i tam daje kolejne i głośniki grają wszystkie.
Tylko problem jest taki ,że głos leci w PCM i jest ok,ale do słuchania muzyki.A do filmów właśnie powinno mi lecieć do dolby digital ,lecz nie potrafię z tym sobie poradzić.I przez to nie mam dodatkowego nagłośnienia.Próbowałem też właśnie ustawić to vlc i pomimo prób też to nie działa.
Lecz i to też nic nie daje.Uruchamiając test głośników digital output (S/PDIF) i odkryłem,że klikając na głośnik front right jednocześnie gra przy tym teście i głośnik środkowy.
Kartę wlaśnie mam zintegrowaną ,ale po wybraniu F6 w alsamixer to wlaśnie mam ją wybraną.A inną mam tez w tych opcjach,ale to ma inne wtedy parametry coś typu Line 1 ,Line2 , video.
Rzeczywiście miałeś racje.Dźwięk leci już w 48 khz na youtube czy w odtwarzaczach.
Poprzez synaptic dociągnąłem też a52 plugin jest on niby od digital ac-3.
Jeśli chodzi już o muzykę to wrażenia są już niesamowite przewyższa już dźwięk od windowsa.
Zaś jeśli chodzi o test w pulseadio to mam tam głośniki 2 front-left i front-right.I w przypadku testu dźwięk już leci dobrze.Czyli klikając na test front-right nie leci już dźwięk przez głośnik środkowy.
A co do testu w terminalu poprzez speaker-test -c 6 w tym teście szum leci tylko w 2 głośnikach front-left i front-right.A przez resztę głośników jest cisza nic nie słychać.
A jeśli chodzi o filmy no to jeszcze tutaj mam problem,bo odtwarza mi jak muzykę.Czyli nie mam filmu w dolby digital czy w prologic itp.Przez co jeszcze nie ma tych efektów ,bo nawet na amplitunerze nie zapala mi się dioda na niebiesko,a powinna się zapalić i wtedy powinna iść dodatkowa prawdziwa moc :D.Z tym,że na obecną chwilę nie zapala się ten power
Edit:Tak wyglądają moje ustawienia po usunięciu tych średników itp.
# This file is part of PulseAudio.
#
# PulseAudio is free software; you can redistribute it and/or modify
# it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by
# the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
# (at your option) any later version.
#
# PulseAudio is distributed in the hope that it will be useful, but
# WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
# MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU
# General Public License for more details.
#
# You should have received a copy of the GNU Lesser General Public License
# along with PulseAudio; if not, write to the Free Software
# Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307
# USA.
## Configuration file for the PulseAudio daemon. See pulse-daemon.conf(5) for
## more information. Default values are commented out. Use either ; or # for
## commenting.
; daemonize = no
; fail = yes
; allow-module-loading = yes
; allow-exit = yes
; use-pid-file = yes
; system-instance = no
; local-server-type = user
; enable-shm = yes
; shm-size-bytes = 0 # setting this 0 will use the system-default, usually 64 MiB
; lock-memory = no
; cpu-limit = no
; high-priority = yes
; nice-level = -11
; realtime-scheduling = yes
; realtime-priority = 5
; exit-idle-time = 20
; scache-idle-time = 20
; dl-search-path = (depends on architecture)
; load-default-script-file = yes
; default-script-file = /etc/pulse/default.pa
; log-target = auto
; log-level = notice
; log-meta = no
; log-time = no
; log-backtrace = 0
resample-method = speex-float-1
enable-remixing = no
enable-lfe-remixing = yes
flat-volumes = no
; rlimit-fsize = -1
; rlimit-data = -1
; rlimit-stack = -1
; rlimit-core = -1
; rlimit-as = -1
; rlimit-rss = -1
; rlimit-nproc = -1
; rlimit-nofile = 256
; rlimit-memlock = -1
; rlimit-locks = -1
; rlimit-sigpending = -1
; rlimit-msgqueue = -1
; rlimit-nice = 31
; rlimit-rtprio = 9
; rlimit-rttime = 1000000
default-sample-format = s16le
default-sample-rate = 48000
; alternate-sample-rate = 48000
default-sample-channels = 6
default-channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe
default-fragments = 8
default-fragment-size-msec = 10
; enable-deferred-volume = yes
deferred-volume-safety-margin-usec = 1
; deferred-volume-extra-delay-usec = 0
Istnieje najlepszy odtwarzacz muzyki , takim odtwarzaczem jest właśnie DeadBeef . Jakość dźwięku po skonfigurowaniu odtwarzacza jest po prostu powalająca.