Witam
Chciałbym do zestawu mojego komputera dodać więcej pamieci ram czyli żeby było 16 gb ram będzie działać na tym zestawie ?? czy będzie działać na moim zasilaczu i nie spali mi go ??
Mój sprzęt:
Witam
Chciałbym do zestawu mojego komputera dodać więcej pamieci ram czyli żeby było 16 gb ram będzie działać na tym zestawie ?? czy będzie działać na moim zasilaczu i nie spali mi go ??
Mój sprzęt:
Czemu kupując zewnętrzną kartę graficzną zdecydowałeś się na Ryzen 2200G? Skoro masz fundusze na 16GB RAM to może lepiej weź 8, a resztę doinwestuj w RYZEN 1600/2600. Do 2600 musisz prosić sklep o aktualizację BIOS, bo inaczej procek nie ruszy.
Wracając do pytania - nie nic się nie spali. Zasilacz masz aż za mocny na ten zestaw. Spokojnie wystarczyłby 500W.
Poleciłbym Ci też wymienić płytę na chip B350. Dzięki temu nie pozbawisz się możliwości podkręcania i nie odetniesz karcie graficznej linii PCIe gdybyś kiedyś montował dysk M.2 NVMe.
Do Twojego zestawu taki zasilacz spokojnie się nada i wystarczy:
Do Ryzena bierze się szybsze pamięci. Proponuję te:
Jak jest za drogo to można wziąć te:
Ale w przypadku pierwszego zestawu jest pewniejsza kompatybilność i tryby pracy.
Ale mam już ten komputer od 2 miesięcy a kartę graficzną kupiłem teraz bios zaktualizowane
A… to zmienia to postać rzeczy. Szczerze powiem, że skleciłeś sobie kiepski zestaw, bo można było rozsądniej coś złożyć. Do czego potrzebujesz aż 16 GB RAM? Przy tej karcie graficznej chyba w grach z tego nie skorzystasz.
I tu problem też jest bo mam dedykowaną zainstalowana a widzę że jeszcze ram zabiera mi zintegrowana a jest wyłączona i mam zamiast z 4 GB mam 3.78 gb
To za mało jak na pamięć karty graficznej. Masz system 32 bit?
Karta graficzna zła ?? Nie będzie działać żadna gra??
System mam 64 bit
I właśnie chciałem kupić ram dodatkowe z serwisu mówił że warto trzy sloty zająć na tej płycie głównej niż cztery sloty
Hmmm… myślałem, że 32 bit, bo ilość pamięci bardzo podobna do limitu systemów 32 bit, ale jak 64 to ok. Karta graficzna jest ok do mniej wymagających tytułów i szału nie robi. Samo 2 GB VRAM to jest dzisiaj mało do gier.
Jak chcesz rozbudować RAM to druga kość 4 GB powinna Ci wystarczyć do 99% gier. Mało, która gra teraz potrzebuje więcej, a te co potrzebują to raczej nie będą Twoim targetem - są zbyt wymagające dla sprzętu.
Kto Ci takie bzdury naopowiadał? Pamięci przez to nie będą działać w trybie DualChannel, bo będzie nieparzysta liczba kości. Dokup tą samą kość 4GB i już będziesz miał jakiś zysk dzięki dualChannel.
Serwis komputerowy tak gadał i że jak mam 4 GB ram to plus 8 GB ram dodać do tego
XXI w., komputeryzacja poszła pełną parą, w sieci pełno informacji jak złożyć zestaw za rozsądne pieniądze, jak ulepszyć sprzęt itp., a w serwisach dalej bez zmian i pracują tam ludzie, których wiedza komputerowa kończy się na… no właśnie nie wiem czym. Przy tym sprzęcie więcej jak 8GB RAM nie ma specjalnie sensu. By zagrać w tytuły korzystające z większej jej ilości musiałbyś nie ciąć w nich detali, a przy tym sprzęcie jest to niemożliwe. Osobiście gram w jedną grę, która zjada więcej jak 8GB, a jest to ARK Survival Evolved, choć po aktualizacjach nie zżera już 12-13 GB, a 9-10 - okiełznali kod.
Ten sam serwis doradzał Ci zakup części jak składałeś komputer?
Skoro planowałeś i tak zakup kości RAM to może zakup szybsze kości z mojej propozycji, a obecną kość sprzedaj. 150 zł za nią dostaniesz na luzie. Nie ma sensu trzymać nieparzystej ilości, bo to tylko ubije wydajność.
Witam
Mam pytanie Chciałbym dodać pamieć ram aby było 16 gb ram tylko nie wiem czy zadziała na moim komputerze i na zasilaczu . Jestem zielony w sprawach komputerowych i dlatego pytam was.
Moj komputer :
AMD Ryzen 3 2200G 3,5GHz
ASRock A320M Pro4
GOODRAM 4GB 2400MHz Iridium CL15 White
LG GH24NSD1 SATA czarny OEM
Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM
SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
Corsair VS650 650W 80PLUS BOX
ASUS GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB GDDR5
Zadziała, weź 3x4 te co amsz: GOODRAM 4GB 2400MHz Iridium CL15 White, kosci nie są rewelacyjnie wydajne, ale jak masz zewnętrzną grafikę, to ujdzie BTW. po co brałeś Ryzena 2200G z grafiką (on by potrzebował ram ~3000 jako APU btw.)? Nie lepiej było możę zyskać kilka % na gołym procku bez dodatków ;-)?
Bo na początku miałem zintegrowana karta graficzna a teraz od tygodnia mam kartę graficzną a nie lepiej całe sloty zająć?? Zasilacz wytrzyma??
całe sloty? z tego co widzę masz 4 x slot ram, wygląda, żę amsz jedną kość 4GB, konstrukcja 4x4 GB bęzie szybsza od 2x8 GB, a przynajmniej zwykle jest;)
Zasilaczem się nie martw, one łykną może tyle co pendrive na USB. Dokładniej zaś najstarsze ramy brały ok 5W, najnowsze koło połowy, więć max 10W, całość biera może z 500-350W.Jeżeli planujesz gry pomyś nad tanim SSD, dysk masz nienajgorszy (sporo podręcznej), ale do nowych gier rzędu 30 GB będzie trochę tłumił.
Pamięć - się pisze. Do mnie nie raz przywalacie się o literówki, a innym pozwalacie na takie błędy i to jeszcze w temacie wątku.
Po czorta zakładasz nowy wątek?
Nie, nie będzie. Nie ma tam Quad channel. Pamięć będzie pracować w trybie DUAL. W dodatku w przypadku szybszych kości niemożliwe jest osiągnięcie taktowania powyżej 2933 Mhz, a nawet i z tym bywa problem.
Tematy połączyłem
A Ty skończ być orędownikiem gramatyki, bo nikt Cię o to nie prosił, a tylko siejesz zamęt w kolejnych tematach.
Mojej płycie głównej jest 4 sloty na pamięć RAM i dlaczego nie ma quad channel?? Wytłumacz mi. Dlaczego nie może być 4x4 GB??
Bo sloty są łączone parami, a nie wszystkie na raz. QuadChannel uświadczysz tylko w drogich płytach dla entuzjastów - płyty X99 czy X399 od Intela np. coś takiego umożliwiają. Nikt nie powiedział, że nie będą działać wszystkie kości. Po prostu w prędkości nie będzie różnicy między 4x4, a 2x8. Jedynie będzie różnica w przypadku szybszych kości, gdzie cztery banki nie będą mogły pracować w najwyższej deklarowanej prędkości - max to 2933 i to też nie zawsze.