To czemu na płycie mojej są cztery sloty?? A jak bym kupił i zrobił bym te 4x4 z 2400 MHz coś może się stać??
No właśnie Ci napisałem, że nic się nie stanie. Pamięci będą działać bez problemu. To są 2400 więc nie zostanie obcięta prędkość, ale więcej jak DualChannel nie będzie. Obecność czterech slotów po prostu daje możliwość zamontowania większej ilości banków pamięci.
To wstawię te 4x4 i będzie wyświetlana na komputerze że mam 16 GB ram ale prędkość ta sama??
Ano właśnie tak. Zastanawiam się tylko czy potrzeba Ci aż 16 GB RAM?
Bo ta zintegrowana bierze cały czas ram nawet jest wyłączona zintegrowana karta graficzna i pobiera ram i zamiast 4 GB ram to dostępna 3.87 ram a zmieniłem na 64 mb żeby tyle brała ta zintegrowana a nawet szukałem jak wyłączyć całkowicie żeby nie brało mi ram i dlatego chcę 16 GB ram
Równie dobrze wystarczyłoby Ci 8 GB patrząc na specyfikację, ale ok, może w przyszłości dalej będziesz upgradować ten zestaw o jakieś mocniejsze podzespoły.
Tak właśnie mi o to chodzi:)
Więc git. Bier te dodatkowe 12 GB RAM. Kup trzy identyczne kości, czyli to co podałeś na początku, dla najpewniejszej kompatybilności:
A jeszcze pytanie jest sposób aby zintegrowana nie brała mi te 64 mb ?? Bo mam już 3.87 ramu
To cały komputer wytrzyma z 16 GB ramu na zasilaczu??
Ramy jakoś specjalnie nie wpłyną na pobór prądu zestawu. Twój zestaw zadowoliłby się dobrym zasilaczem 400W. Masz 650, więc nie ma najmniejszego problemu. Nawet jak wsadzisz do środka GTX 1080 Ti razem z Ryzen 2700X.
To ile pobiera w tej chwili cały komputer od zasilacza?? Nawet podczas gry nic się nie stanie??
Z wyliczeń wynika ok 350W. Z dodatkowego RAM dojdzie kilka wat. Pisze oczywiście o obciążeniu podczas grania, bo w trybie IDLE to jest może do 100W.
Inni mogą, a ja nie i to nie tylko gramatyką siać zamęt w tematach??
To podczas gier z 16 GB da radę wytrzyma na długo??
Z tego co obserwuję to zazwyczaj Ty wszczynasz gramatyczne wojny całkowicie olewając temat dyskusji. Rozumiem, że jak chcesz pomóc to można ewentualnie coś tam wspomnieć o gramatyce jak bardzo przeszkadza w odbiorze, ale Ty węszysz po tematach i Twoim jedynym postem jest “Popraw opis!”, “Pisz po polsku!”, “Ortografia!”. Po co urządzać pokazówki grammar nazi skoro nikomu to specjalnie nie przeszkadza (do pewnego momentu)? Najpierw wszystkich byś chciał poprawiać, a potem jak przychodzi odwet to lecisz w inne miejsca.
Tak, da radę. Tym się nie przejmuj.
napisalem tam do sklepu i pisza mi ze mogą nie działać że mam sprawdzić listę qvl nie bardzo rozumiem to te goodramy 4x4 nie beda dzialac jak nie ma ich na liscie??
Lista QVL oznacza tylko tyle, że producent płyty głównej przetestował konkretny model pamięci pod kątem poprawnego działania. W 99 % przypadków inny RAM też działa, choć w przypadku platformy z Ryzenem trzeba mieć na względzie, że jest zdecydowanie bardziej praktyczna pod względem kompatybilności pamięci.
to czyli nie bedzie dzialać na mojej plycie kolejna pamiec ram https://www.x-kom.pl/p/361596-pamiec-ram-ddr4-goodram-4gb-2400mhz-iridium-cl15-white.html
jedna pamiec mam 4 gb ram tej firmy i chce dodac kolejne
To nie będzie działać??