Dodanie dodaktowych pamieci ram

Będzie działać prawie na pewno. To nie są wymagające kości.

To czemu sklep mi napisał że nie będą mi działać bo nie ma u nich na liście memory qvl na płycie głównej ASRock a320m pro4 .mam ryzen 3 2200g

Bo sklep obija sobie tyłek blachą, zaś producent nie jest i nie będzie w stanie przetestować wszystkich pamięci dostępnych na rynku. Jak chcesz mieć pewność - to szukaj pamięci z listy QVL

jednak to co ci koledzy napisali powyżej - też powinno zadziałać.

to czyli jak kupie nastepne z goodram a nie ma ich na liscie qvl to dzialac bedzie??

niemalipy93 - tak z ręką na sercu odpowiedz: czytałeś to co wszyscy powyżej napisali ? ze zrozumieniem ?

Czytałem ale chciałbym mieć pewność

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy: śmierć i podatki.

Jak mają nie działać, skoro jedną już masz taką zainstalowana i działa? QVL to żaden wyznacznik, bo producenci testują głównie pamięci znanych producentów w okolicach premiery chipa czy samej płyty - a zazwyczaj jest to pierwsze. Nie wszyscy producenci od razu wrzucają na rynek swoje pamięci, potem dochodzą kolejne odmiany i myślisz, że ktoś to będzie w ogóle testował? Za dużo zachodu, za dużo kosztów. Sklep pisze, że nie będą działać, ale Ty i tak masz 14 dni na zwrot, a ta gadka to ich jakieś tam zabezpieczenie. DDR4 to DDR4. To nie ma prawa nie działać. Same kości pochodzą od kilku głównych producentów, potem kolejni składają je na całe moduły, czego nie da się zrobić bez trzymania się pewnych standardów.

Różnice mogą być jeszcze w rozmieszczeniu kości na modułach - Single Side (jednostronne) i Dual Side (dwustronne) i o ile przy naprawdę szybkich pamięciach może to mieć znaczenie - choć przy obecnych BIOSACH problemu praktycznie nie ma, tak przy wolniejszych modułach poniżej 3000 Mhz problemu nie ma wcale.