Pierwszy dotyczy GRUBa. Mam do wyboru opcje podstawowe (Mandriva i Mandriva tryb awaryjny), ostatnio pojawiła mi się taka opcja:
Deskop586 2.6.21.1-4mnb
i jeszcze dwie podobnej budowy. Co jest odpowiedzialne za ich powstanie, i jak je usunąć?
Drugi problem dotyczy programu Wine. Czy da rade zrobić tak, że jeżeli ja jako użytkownik1 mam zainstalowanego Wine, a dodatkowo instalowałem programy Windowsowe przez niego to np użytkownik2 może je tak samo włączać? Znalazłem folder Wine, oraz programów niezainstalowanych za jego pomocą, ale nie wiem jak zrobić aby inny użytkownik mógł je wybierać tak jak ja z poziomy paska menu.
Musiałbyś najpierw zmienić uprawnienia, żeby inni użytkownicy poza tobą mogli zapisywać do tych plików. Potem stworzyć dowiązania symboliczne (symbolic links) typu /home/uzytkownik2/.wine -> /home/uzytkownik1/.wine oraz /home/uzytkownik2/.local/share/applications/wine -> /home/uzytkownik1/.local/share/applications/wine.
chmody 777 może nie są najlepszym rozwiązaniem, ale niewątpliwie będą działać. Tylko pamiętaj o opcji -R do polecenia chmod, żeby zmienić uprawnienia także podkatalogów i plików wewnątrz.
Co do dowiązań, to chodzi dokładnie o to, co napisałeś. To pierwsze (…/.wine) to same programy, a drugie (…/.local/…) to pozycje z menu. Przy czym wiedz, że w ten sposób nie tworzysz kopii, tylko po prostu uzytkownik2 będzie widział to samo, co uzytkownik1, ale fizycznie będzie to się znajdowało tylko w jednym miejscu (u uzytkownika1).
Ten wpis w GRUBie możesz usunąć, wpis “Uruchom Mandriva Linux…” jest “zalinkowany” do najnowszej wersji jądra. Możesz sprawdzić, włączając system z tych 2 wpisów i porównując wersje jądra poleceniem
[root@localhost maggot]# mkdir -p /home/patrycja/.local/share/applications
[root@localhost maggot]# ls -s /home/maggot/.local/share/applications/wine /home/patrycja/.local/share/applications/wine
ls: nie ma dostępu do /home/patrycja/.local/share/applications/wine: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/home/maggot/.local/share/applications/wine:
razem 4
4 Programy/ 0 wine@
[root@localhost maggot]#
Oho, już widzę. Ma być “ln”, a nie “ls”. Nie zauważyłem tego wcześniej. Poza tym katalog dla patrycji miałeś tworzyć jako patrycja, a nie root, ale mniejsza z tym.
Mogło by się wydawać że wszystko działa. Konsola nie wywala błędu, ale kiedy loguje się na patrycje to w Menu zero zmian, dodatkowo zauważyłem że kiedy próbuje uruchomić jakiś program przez Wine na profilu patrycji (dostaje się to niego przez katalog wine) to ciągle jest ładowanie, a w końcu nic się nie odpala;/
ls -l /home/patrycja/.wine
ls -l /home/patrycja/.wine/
ls -ld /home/patrycja/.local/share/applications
ls -l /home/patrycja/.local/share/applications/wine
ls -l /home/patrycja/.local/share/applications/wine/
ls -l /home/maggot/.local/share/applications/wine*
ls -l /home/patrycja/.local/share/applications/wine
ls -l /home/patrycja/.local/share/applications/wine/
Masz GNOME czy KDE?
A tamta komenda miała usunąć niepotrzebne dowiązanie, które widocznie przypadkowo utworzyłeś.
Ogólnie problem z tym jest dlatego, że w Wine nie ma takiej opcji, żeby programy instalować globalnie, na cały system. Obecnie da się tylko dla poszczególnych użytkowników.