Jaka jest dopuszczalna częstotliwość odświeżania starego monitora CRT 17 cali Spectrum 7 Glr? Obecnie pracuje na 85 Hz i da się zauważyć że przy takiej częstotliwości oczy szybko się męczą. Rozdzielczość jaką CHCĘ używać to 1024x756. Boję się zwiększyć częstotliwość gdyż monitor może tego nie obsługiwać i uszkodzę monitor.
Proponuje zastanowić się nad LCD, jaki by nie był dobry kineskop to jednak migocze nawet na 100Hz. A gra jest warta świeczki, ponieważ chodzi o kondycję oczu.
Chciałbym mieć monitor w miarę dobry ale chyba jednak LCD sa drogie zwłaszcza gdy chcIalbym 19 cali i chociaż żeby monitor pracował na 200 Hz albo więcej( możliwe?) a kartę mam 8600 GT. Cena nie większa niż 200 zł ?
O czym wy piszecie, bo nie rozumiem za bardzo… Ja mam częstotliwość odświeżania ustawioną na 60Hz, ponieważ więcej się nie da… Rozumiem, że tym więcej tym lepiej, tak? Ja nie wiem jak chcesz ustawić na 200 Hz, skoro ja mam LCD i mam max 60 Hz. Słyszałem, że te monitory CRT to są strasznie przegrane, jak ktoś siedzi dużo przy komputerze to kaplica po prostu i jeszcze dużo miejsca zajmuje heh.
gadanie… ja mam już wzrok przyzwyczajony do monitora i mam starego, 15 calowego lumpa i na nim 1280x960 i 60Hz… wszystkich oczy bolą po godzinie używania, ja mogę siedzieć cały dzień i całą noc i nie bolą mnie nawet oczy… a widzę że skacze jak głupie no ale przy 1024x768 jest wszystko za duże ale 85Hz mogę ustawić…
wszystko zależy od oczu, niektórzy wymiękają przy LCD, niektórzy mają wzmocnione oczy (dla porównania to jest jak z alkoholem
)
Hehe - ja to potrafię często siedzieć 16 godzin z leciutkimi przerwami , siku, zrobienie jedzenia itp.
Monitora raczej nie uszkodzisz, co najwyżej ci się nie włączy albo pojawi się napis:
No tak to jest w nowszych monitorach LCD a nie starych kineskopowych tam raczej nie ma żadnego zabezpieczenia.
W większości nawet tych kilkuletnich CRT też tak jest.
W przypadku monitora LCD nie zauważysz różnicy pomiędzy 60 Hz, a 200 Hz. One po prostu nie migają.
LCD mają inną budowę i częstotliwość odświeżania to co innego dlatego może być 60Hz. Jak chcesz kupić lcd to napisz co dokładnie robisz na kompie.
Możecie pisać co chcecie, ale jednak LCD jest “zdrowszym” monitorem i wyraźniejszym.
Czytaj uważnie od początku postów ja mam kineskopowy (85 Hz) i chyba zauważe różnice na LCD 200 Hz. No nie ?
Jeśli używasz do spraw biurowych - nie ma żadnych.
Zauważyłbyś różnicę pomiędzy kineskopem 85 Hz, a kineskopem 200 Hz, natomiast pomiędzy LCD 60 Hz, a LCD 200 Hz (takich chyba nawet nie ma) nie powinieneś zauważyć, ponieważ monitory LCD nie migają.
Żeby oczy zabezpieczyć, to załóż sobie okulary (zatrzymują trochę promieniowanie) i zakup ten LCD… A właśnie, różni ludzie różnie siedzą przy komputerze, jedni mniej drudzy więcej i jak ktoś jest nałogowcem to się trochę przyzwyczaja do tego, a jak ktoś nie siedzi to pęknie wcześniej, tak jak z alkoholizmem, jedni muszą wypić 2 litry wódy żeby paść, inni po ćwiartce padają :lol: .
Najgorsze dla oczu jest wyświetlanie białego koloru(jasny)a wtedy częstotliwość odświeżania przydałaby się większa. Np ustawie 60 Hz lub 75 Hz to obraz migocze(ja zauważam) ustawie 85 Hz jest poprawa ale to jeszcze nie to samo. Czestotliwosc odswiezania ma duze znaczenie w poprawie widocznosci(!) juz nawet 600 Hz monitory komuterowe i telewizyjne.
Ale prawisz farmazony, już ci ktoś napisał że częstotliwość odświeżania miała duże znaczenie przy technologii CRT przy LCD jest ona mniej istotna bo one nie migotają, a te 200 czy nawet 600 (jak ty piszesz) Hz to tylko chwyt marketingowy.
Odświeżanie 200Hz to jak się nie mylę w wyliczeniach inaczej odświeżenie matrycy co 5ms, niweluje efekt smużenia przy bardzo dynamicznych zmianach wyświetlanego obrazu ale nie ma absolutnie wpływu na męczenie oczu.
Tak na marginesie podczas transmisji ligi NHL musieli wsadzić w krążek chipa, żeby efektem dodać cyfrową smugę, żeby w ogóle było widać tor krążka.
Nie wypowiadam się już. Nie będę zniżał się do poziomu Twojej wiedzy.
Informacje fachowe. Jeśli moje Cię nie przekonują 600 Hz – to wyższa jakość obrazu i więcej szczegółów.Wrażenia potęguje technologia płynnego ruchu, którą gwarantuje częstotliwość odświeżania na poziomie 600 Hz i czas reakcji 0,001 ms — dzięki czemu telewizor może „nadążyć” nawet za najbardziej dynamicznym filmem, wydarzeniem sportowym lub grą.