Zastanawialiście się, kto opowiada teraz za DP? To ja. Od 10 marca jestem nowym redaktorem naczelnym obszaru Technologie w Wirtualnej Polsce, tzn. że jednym z serwisów, którymi się zajmuję są dobreprogramy.pl. Od drugiego tygodnia maja osobiście zaangażowałem się we wszystkie prace nad zmianami na DP, a raczej w korektę przybranego wcześniej kursu.
Czytam forum i komentarze pod artykułami i widzę, że chcecie, żeby DP były jak najlepszym serwisem na temat oprogramowania i IT. Ja też tego chcę, dlatego zaplanowałem kilka istotnych zmian, które zdefiniują, czym będą teraz DP:
-
Wracamy do korzeni - piszemy i będziemy pisali coraz więcej o dobrych programach - to nasz podstawowy kierunek rozwoju.
-
Przeczytacie na DP więcej o sprzęcie, w przyszłości będzie więcej recenzji i testów.
-
Na stronę główną wrócą blogi, chciałbym, aby na głównej było jak najwięcej treści tworzonych przez społeczność DP.
-
Na stronie głównej będziemy publikowali tylko część naszych tekstów. Zobaczycie tam głównie artykuły ściśle związane z tematyką serwisu.
-
Planujemy kolejne cykle materiałów o sprzęcie i oprogramowaniu. Niektóre będą miały proste formy, jak seria TOP5 najlepszych programów, którą widzicie na portalu od kilu dni. Nad innymi musimy popracować dłużej, dlatego zachowujemy je na razie w tajemnicy.
-
Na stronie głównej będzie mniej ciekawostek luźno związanych z tematyką serwisu. Nie oznacza to, że zupełnie z nich rezygnujemy. DP czytają ponad cztery miliony ludzi. Piszemy dla wszystkich, ciągle szukamy nowych czytelników. Chcemy nadal być największym portalem o IT w Polsce.
Już teraz mogę też zadeklarować, że są rzeczy, których nie zrobimy:
-
Nie usuniemy reklam z portalu, nie jesteśmy organizacją non-profit.
-
Nie zrezygnujemy z pisania tekstów rozwiązujących problemy początkujących użytkowników, większości z nich nie zobaczycie jednak na stronie głównej. Pomaganie początkującym to nasza wspólna misja, redakcja robi to w tekstach, pozostała część społeczności od dawna pomaga w ten sposób prowadząc blogi i rozwiązując problemy na forum.
Wspólnie z zespołem IT zrealizujemy też znaczną część postulatów powtarzanych na forum, szczególnie tych związanych z funkcjonalnościami na blogach. W tym tygodniu zobaczycie również nowe forum. O postępach prac na bieżąco informowali będą @Kristov_pl, @Snow_Rainy i @Docent, ale częściej zobaczycie tu też resztę redakcji. Wkrótce przedstawimy dokładny plan zmian, wraz z terminami wdrożenia poszczególnych funkcjonalności.
DP to tylko część mojej pracy, dlatego na co dzień częściej będziecie rozmawiali z pozostałymi redaktorami. Jest z nami Rafał Szramowiat, jeden z założycieli DP. Niedawno do zespołu dołączył Konstanty Młynarczyk, były redaktor naczelny Chipa. Dobrze znacie Krzysztofa Fiedora, Karolinę Kowasz, Oskara Ziomka, Kubę Krawczyńskiego i Wojtka Kowasza, który zajmuje się DP od strony technicznej. Z redakcją współpracują nadal również Kamil Dudek i Kamil Rogala. To tylko część redakcji naszej technologicznej, dlatego na DP często widzicie artykuły (szczególnie newsy) również innych autorów, ciągle też dołączają do nas nowi ludzie.
Postawiłem redakcji nowe wymagania, ale DP tworzymy wspólnie, mam więc prośbę również do Was. Wyluzujcie trochę na forum i w komentarzach, szczególnie odnosząc się do naszych redakcyjnych koleżanek. W naszej społeczności nie ma miejsca na hejt i ataki ad personam.
HotZlot odbędzie się prawdopodobnie we wrześniu, jeśli pandemia nam tego nie uniemożliwi. Więcej informacji na ten temat wkrótce.