Driver Booster, czy ściągnie sterowniki?

Witam, czy Driver Booster wyszuka i sam zainstaluje sterowniki po formacie, czy on raczej tylko uaktualni zainstalowane już?

Ściągnie i zainstaluje, ale … w 60% wypadków ściągnie Ci też niechciane oprogramowanie i robaki.

Chyba że zaznaczę co chce konkretnie?

Nie używaj tego typu programów. Często czynią szkody w systemie.
Sterowniki zawsze pobieraj ze strony producenta.
Jaki masz laptop?

No na stronie producenta nie ma już mojego modelu musze szukać ręcznie na stronie sterowników a jest ich tam tak wiele że nie wiem które wybrać.
Lenovo T410i

Poczytaj opinie do tego programu:

Kieruj się tym, co widzisz w systemowym Menadżerze Urządzeń, już po zainstalowaniu i (koniecznie!) zaktualizowaniu systemu. Być może nie będzie Ci potrzebny żaden sterownik lub jeden/dwa?
Istotne, czy i gdzie widzisz w Menadżerze Urządzeń żółte znaczki (pytajniki lub wykrzykniki). Na nich skup uwagę.

Wpisz w google snappy dviver portable.info. Pobierz snappy lite, wypakuj.

Po wyświetleniu się listy z zaznaczeniem Indeksy - klikasz OK. Potem deko poczekasz, aż wyskoczą sterowniki.
Z prawej strony masz opcje i ma być zaznaczone - nie zainstalowane.
Instaluj po 5 - 6 sterowników jednorazowo, potem restart systemu.
Gdy będzie tak, jak u mnie - to masz stery.

Ta wersja portable jest czysta i nie miałem nigdy problemów. Nic zbędnego dodatkowo nie pobierze.

Sterowniki do Windows 7 (32/64bit) i innych, do Lenovo ThinkPad T410i masz tu:
https://www.notebook-center.ru/driver_lenovo_41906.html

SDI rozwalił mi laptopa brata zgodnymi sterownikami do klawiatury i jakiegoś ThinkPad. Niby podpisane i kompatybilne, ale cóż. Aktualnie mam DriverBooster i wykorzystałem kluczyk spod komentarzy i powiem szczerze z laptopem zero problemów (nawet po wgraniu tych pakietów vc++). I mało tego DriverBooster okazuje się być najbezpieczniejszy z aktualizatorów sterowników. Ale fakt grafika ze strony producenta (tylko) lub z WU, jeżeli koniec wsparcia i MS udostępnia ostatni sterownik.

1 polubienie

Tylko strony producenta.Te programy mogą ściągnąć złe sterowniki i rozwalić system.

Strony producenta laptopa, czy poszczególnych podzespołów?
Ujmę to tak - w 2010 roku na urodziny dostałem laptop acera, używanego do dzisiaj przez zonę.
Jazda na tym polega, że acer nie ma do mojego modelu nowszych sterowników, niż z 2010 roku.
Pewnie, u producentów podzespołów są nowsze, np z 2014 roku, czy nawet z 2017. Problem ze zgraniem sterowników.
Załapałem się na płatny ashampoo driver. Kopałem w necie i wciąż mam ograniczone wifi. Znaczy - laptop bez zgrzytu idzie na tych starszych do modelu. Acer jeszcze przez 9 lat nie zaktualizował ani jednego steru, chociaż napchał swojego softu, co niemiara.
Wiadomo, że na recovery są stare stery.
Ręcznie z netu, to kaszana. Spece z acera jakoś synchronizowali stery. Jak mogę tylko narobić errorów.
Laptop acer aspire 5734z - intel pentium processor r t 4500.
PC za tą cenę - to byłby śmigał . Mój 11 letni pc z grafiką intel hd - 384MB - pozwala mi nawet uruchomić filmy 4k, co pokazywałem na tym forum. A na tym lepsiejszym* laptopie - już jest po kolejowemu, czyli co klatka, to stacja…

Producenta laptopa.To jest tak,że masz konkretny model sprzętu.Inaczej możesz mieć problemy - wgrane złe sterowniki.Potem możesz sobie zaktualizować ręcznie do nowszych,tylko musisz to kontrolować.

Tylko i wyłącznie Snappy Drive Portable. Programy typu Driver Booster, szkodzą.
http://portable.info.pl/snappy-driver-installer-portable/

1 polubienie

Nie narzekam, ale laptop lenovo i mój PC (z Windowsami 10) dostały kopa po użyciu DB :slight_smile: Czyli na korzyść.

Nienowy to temat. Było już sporo tematów w naszym dziale bezpieczeństwa. Czytałem na fixitpc o tym, jakie zmiany robi ten program lokując malware.
Dwa lata temu moje opinie:
https://www.dobreprogramy.pl/IObit-Driver-Booster-4-zainstaluje-najnowsze-sterowniki-na-Twoim-komputerze,Komentarze,Publikacja,76537.html#komentarz-1976231

A teraz to gu-no nobilitują :stuck_out_tongue_winking_eye:

Na “szczęście” nie miałem problemów z systemem, chociaż ja głupi, jeszcze z 3 lata temu, używałem tego programu. Niby uszczęśliwia program, bo włącza się z systemem. A można przekonać się pewnego dnia, że DB o kant tyłka rozbić.

Lenovo software update zainstaluje ci wszystko sam.
Możesz tam zaznaczyć co chcesz a czego nie.
Pobiera za źródła producenta.
Tylko zassij to ze strony Lenovo.
Przy ThinkPadach to jest podstawa zaraz po postawieniu systemu.
Chyba że masz Win10 to nie musisz nic pobierać, wszystko instaluje się w aktualizacjach, łącznie z czytnikiem linii papilarnych i modemem WWAN.
Ewentualnie do dychy jeszcze Lenovo Vantage ze sklepu instalujesz i masz obsługę dodatków jak np shock sensor.

@Bogdan_G prosiłbym o nazwę procesu tego wirusa z DriverBooster oraz jak go wykryć. Chodzi mi o konkretne dowody z teraz (aktualne) i zrzut z bieżącej wersji. Przejrzałem wszystkie procesy i nieznanych mi nie zauważyłem. Tylko ststemowe, z moich programów i jeden DB. Bym był ci wdzięczny. :slight_smile:

Ja odradzam instalowanie aktualizacji sterowników z takich programów. Od aktualizacji sterowników jest strona producenta komputera oraz Windows Update. Ewentualnie przy kartach graficznych strona producenta karty graficznej.