Zakładka-Scheduled taks-odznacz wszystko od wpisu-CCleanerSkipUAC , do wpisu-Microsoft\Windows\Windows Media Sharing\UpdateLibrary Odznacz wszystkie wpisy na żółto
Klawisz z logo Windows + R wpisz: services.msc a następnie szukamy usługi-Windows Search-i we właściwościach ustawiamy: Wyłączone.
Uruchom ponownie komputer,jak coś nie będzie działać lub jakbyś coś potrzebował, zawsze można zaznaczyć.
@IPSEN nie mogę odznaczyć tych dwóch elementów WdNisSvc , WinDefend, gdyż wyświetla się komunikat o odmowie dostępu. Aplikacje uruchomiłem jako administrator.
Dokończyłem całą procedurę i powiem że nie widzę różnicy, może minimalnie. Jako użytkownik w Menedżerze zadań zużywam 800-900 Mb, a łączne zużycie pamięci przy włączonym Skype, Chromie z jedną zakładką sięga 80% z 6Gb.
Odinstaluj ostatnie zainstalowane aktualizacje,i zobacz jak będzie
Klawisz z logo Windows + R wpisz: services.msc a następnie szukamy usługi-> Usługa windows defender-i we właściwościach ustawiamy: Wyłączone.Restart systemu
@IPSEN zauważyłem, że po usuwaniu programów z autostartu, nie działają mi funkcje z klawiszem fn (zmiana głośności, zmiana stopnia jasności wyświetlacza, itd.) Co powoduje te problem?
Widzę, że “dziesiątka” działa trochę jak Android. Wykorzystuje tyle pamięci, ile ma… Ja mam 4 GB i przy włączonym Firefox z sześcioma kartami, pocztą Mailbird, odtwarzaczem AiMP 3, Aidą64 Extreme mam wykorzystane 55% pamięci.
W trybie awaryjnym ile ci zużywa ? Możliwe że problem masz z kompatybilnością któregoś z sterowników. Swoją drogą, taka ilość rozszerzeń do przeglądarki też nie pomaga w uzyskaniu większej ilości wolnej pamięci ram.
@drobok rozszerzeni jakie mam w chrome to: adblock, wysyłaj strony za pomocą gmaila (ikona żadnych powiadomień), powiadomienia o poczcie, i ONETAB. To dużo?
Faktycznie, w trybie awaryjnym zużycie ramu jest minimalne i wentylator nie rozpędza się od razu jakby miał zaraz odlecieć, tylko lekko szumi. Jeśli to wina sterowników, to jak i gdzie szukać problemu?
-Co do sterowników - zaktualizuj sterownik karty graficznej, zaś do sprawdzenia reszty urządzeń, to niestety w win10 zmiana sterownika nie jest łatwa i najlepszym sposobem będzie chyba wyłączenie urządzenia w menadżerze urządzeń i sprawdzeniu czy nastąpiła poprawa.
Oczywiście aby zobaczyć efekt każdego z punktów konieczny jest restart
Kolejność nie ma znaczenia. Jedynie na laptopach (przynajmniej z tego co mi wiadomo), które mają CPU z zintegrowaną grafiką trzeba najpierw zainstalować Intel HD Graphics*, a dopiero później sterownik karty graficznej, ale to nie ma obaw, bo instalator Ci o tym powie jeżeli jest taka potrzeba.