Mam taki problem: otóż mam zainstalowane 2 systemy (Legalne), Windows Vista Ultimate i Windows XP Home Editon. Są one na odzielnych partycjach. I jak wyświetla się ekran wyboru systemu to nie ma tam XP (Jest tylko Vista). I chciałbym mieć wszystkie 2 systemy na tym ekranie wyboru.
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=“Microsoft Windows XP Home Edition” /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer
zmien tylko cyferke w nawiasie po partition na 2 poniewaz 1 to dysk C a pewnie windowsa xp masz na innym,jak juz zmienisz skopiuj i wklej w autostart czyli moj komputer - wlasciwosci - zaawansowane -uruchamianie i odzyskiwanie ustawienia-edytuj-wklej ten wpis i zapisz zmiany-zaznacz ptaszkiem czas wyswietlania systemow operacyjnych i czas 30 sekund.wszystko pozdrawiam
Ach, sory, piszę nie na temat. Nie wiem, czemu sobie ubzdurałem, że chcesz usunąć Vistę. :oops: #-o Jeżeli chcesz dodać xpeka to wspomnianym programem easybcd dodajesz wpis do menu wyboru systemu(bootloadera) i kopiujesz z partycji pliki ntldr,boot.ini,ntdetect.com(te 3 pliki są ukryte, więc musisz w opcjach folderu w zakładce widok zaznaczyć żeby pokazywał ukryte pliki i foldery i odfajkować opcję ukryj chronione pliki systemu operacyjnego). W tym poradniku, poniżej będziesz miał to wszystko opisane jak to wykonać i oczywiście wszystko robisz spod Visty. http://helpc.eu/odzyskiwanie-bootloader … t2880.html
Prubowałem na XP-ku i na Viście ale nie działa, tzn. jak dodaję system do menu to pokazuje że jest jak sprawdzam boot.ini to też jest ale jak chcę uruchomić xp-eka lub vistę to pokazuje że brakuje pewnego pliku. hal.dll prubowałe go skopiować z poprzedniego systemu i po chwili pokazał się komunikat że nie mam uprawnień administratorskich, nawet prubowałem w trybie awaryjnym ale to samo(w trybie awaryjn=ym nawet logowałem sie na konto administratorskie, i to samo), już nie wem co mam zrobić.
mateusz200 , nazwij temat konkretnie, bez zbędnych problemów w nazwie tematu. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Ostatni raz proszę o zapoznanie się z regulaminem forum oraz tym tematem.
#-o Bo plików systemowych tak się nie kopiuje! musisz zabootować płytkę xp i spod konsoli odzyskiwania przy użyciu polecenia expand go skopiować. Tak na marginesie, ten plik może być, tylko są jakieś problemy z boot loaderem. Wpisz sobie zresztą w google brak pliku hal.dll sam zobaczysz ile tematów na forach Ci wywali. Swoją drogą módl się, żebyś nie musiał po skopiowaniu tego pliku formatować dysku, bo czasami po skopiowaniu tego pliku(mój ojciec np. tak miał), że zamiast komputer samoczynnie się wyłączyć, to wyświetla logo Windowsa na czarnym tle z białym napisem można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer i czasami jest tak, żewystarczy jeden wpis w rejestrze zmodyfikować, a czasami trzeba postawić system od nowa, bo nie ma na to innego rozwiązania. http://www.searchengines.pl/index.php?s … entry54474 tutaj pani picasso, która jest podobno informatykiem z wykształcenia omawia ten problem i jest tam właśnie opisane dlaczego momentami trzeba stawiać od nowa system po przywróceniu tego pliku.
Co do tych kości, to pomyliłem tematy(tak to jest, jak się bierze udział w kilku tematach jednocześnie). Skoro nie masz tego pliku na Viście, to odpal płytkę z Vistą i na dole w lewym górnym rogu masz opcję napraw komputer - wybierz to i po wybraniu opcji będziesz mieć opcję wiersza poleceń, rozwiązywania problemów z rozruchem itp. Najpierw tak jak pisał poprzednik, wybierz wiersz poleceń i wpisz komendy bootrec /fixboot, wciśnij enter, t, znowu enter i bootrec /fixmbr(nie fixboot i fixmbr, bo to są komendy pod xp . Vista ma bootrec /fixboot i bootrec /fixmbr). Jeżeli dalej się będzie pluć o ten plik, to wybierz rozwiązywanie problemu z rozruchem, a jak to też nic nie da, to zrób przywracanie systemu. Jeżeli to też guzik da, no to możesz jeszcze wygooglować poradnik(podpowiem Ci, że na forum search engines jest) jak wydobyć pliki systemowe z płytki Visty i ręcznie skopiować go do folderu \Windows\System32.