W takim razie mój cep jest wybrakowany
Oglądałem filmy/poradniki nt Raid. Niestety u mnie te opcje są nieaktywne i pytanie jak z nich skorzystać.
Jeśli jeszcze nie masz nic na dyskach. Usuń wolumen, utwórz nowy i podczas wybierania wybierz typ RAID. Piszę z pamięci, niestety wszystkie moje Synology pracują produkcyjnie, więc nie będę testował
Tak spojrzałem na jeden z Synology, który mam pod opieką i faktycznie ta opcja jest wyszarzona. Z tego co pamiętam, wolumen trzeba usunąć i utworzyć na nowo i wtedy wybiera się typ RAID.
Hej, dzięki za odp.
Próbowałem usunąć wolumen ale system zakomunikował ze nie może tego zrobić
Jak zatrzymać kolidujące pakiety? Czy jest opcja odinstalowania?
Ew…czy gdybym zrobił twardy reset to będzie opcja RĘCZNEGO dodawania dysku? Robiłem to 2 dni temu ale korzystałem chyba z opcji auto i może tu należałoby szukać rozwiązania?
Oki, jest progres. Wygooglowalem jak zatrzymac kolidujacy proces i zrobiłem to. Teraz odinstalowuje wolumen. Może się uda. Resztę dokończę po pracy
.
Mam nadzieje ze jestem w domu. Oprócz tego ze odinstalowałem wolumen to musiałem usunąć pule pamięci (pisze z glowy). Dopiero gdy ją tworzyłem od nowa to mogłem wybrać rodzaj Raid. Wybrałem Raid0. Potem stworzyłem wolumen i mam 2x3TB (prawie ).
Gdy wychodziłem do pracy rozpoczął się proces sprawdzania (długotrwały bo zwykle trwa 6-8 godzin). Wieczorkiem wszystko powinno być już ok
…
Poród zakończony. Udało się stworzyć Raid0
Dziękuje Wam serdecznie za pomoc
Pozdrawiam